Magyarország negyedmillió eurós (mintegy 82,5 millió forint) támogatást nyújt az albán katolikus egyháznak, az országot novemberben sújtó földrengés okozta károk felszámolására, egyebek mellett megrongálódott templomok újjáépítésére – közölte Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Brüsszelben.

82 millió forinttal támogatja a magyar kormány az albán katolikus egyházat

Az államtitkár a földrengéskárok miatt Albánia megsegítésére összehívott nemzetközi adományozó konferencia szünetében hangsúlyozta, Magyarország a 250 ezer eurós támogatást annak felhasználása felügyelete érdekében közvetlenül juttatja el az érintett katolikus közösségeknek, illetve a Hungary Helps program keretében valósítja meg a fejlesztéséket.

A felajánlás kifejezi a szolidaritást az Albániában élő károsultakkal, Magyarország ugyanis úgy gondolja, hogy a katolikus közösségek támogatásával a helyben élők érdekét szolgálja – mondta.

Kiemelte továbbá: Magyarország más eszközökkel is segíti Albániát. Mint emlékeztetett, Magyarország a földrengést követően komoly segítséget ajánlott fel: 12 szakértőt küldött, akik a műszaki és kárfelmérésben segítettek, valamint 65 ezer euró (mintegy 24,5 millió forint) értékű felszerelést jutatott Albániába.

Magyarország a partnerországokat érintő segítségnyújtás területén "nem áll rosszul, hiszen az egyik zászlóvivője annak, hogy a Nyugat-Balkán államait, így Albániát is minél hamarabb vegyék fel az Európai Unióba" – húzta alá. Ezen felül Magyarország számos ösztöndíjat biztosít albán diákoknak, valamint egyebek mellett kormányzati támogatást nyújt egy, a két ország között naponta közlekedő légijáratnak. Albánia a pénzadománynál hosszabb távú, stratégiai, az ország jövőjét alapvetően formáló kérdésekben is számíthat Magyarország támogatására – húzta alá Magyar Levente.

November végén az Albániát sújtó – a Richter-skála szerint 6,4 erősségű – földmozgás és az azt követő több mint 250 utórengés 51 halottat követelt, a sérültek száma megközelítette a 2 ezret, 17 ezer család pedig ideiglenes szállásokba kényszerült. Többszáz épület összedőlt, többezer súlyosan megrongálódott. Az albán kormány két megyében, Tiranában és Durresben katasztrófaállapotot hirdetett ki, és nemzetközi segítséget kért.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fahrenheit451
A magyar maffia kormány 82 millióval támogatja az albán maffiát.
Az olasz maffiózók is azért támogatják pénzel az egyházat, mert azt hiszik, majd bevásárolják magukat a mennybe...
Hogy lehet olyan hülye valaki, hogy ezt egy percig is komolyan gondolja?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.