Magyarország harmadik éve tagja annak a 35 országot számláló elitklubnak, amely éves szinten 100 milliárd eurót meghaladó exportra képes – jelentette ki Szijjártó Péter kedden Taskentben, az üzbég-magyar üzleti fórum megnyitóján.

Külpolitikánkban különös hangsúlyt helyezünk az egyre dinamikusabban növekvő közép-ázsiai térség és az Európai Unió növekedési motorjaként szolgáló Közép-Európa együttműködésének erősítésére

- szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter az üzbég fővárosban.

A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy nincsenek vitás kérdések a két ország között, és ezért nincsen semmilyen akadálya a nyugodt üzletkötésnek és tárgyalásnak.

A miniszter szerint az elmúlt időszakban megváltozott mindaz, amit a világgazdaságról gondoltunk, és ezeknek a változásoknak az egyik eleme az, hogy korábban lesajnált térségek jelentős növekedést tudnak felmutatni.

A növekedési motor szerepe más-más földrajzi egységbe került. A magyarok és az üzbégek két ilyen térséget képviselnek – mondta Szijjártó Péter.

Közép-Európában a növekedés üteme meghaladta az európai átlag dupláját, az öt leggyorsabban növekvő európai gazdaságból négy ebben a térségben található, és a magyarok büszkék lehetnek arra, hogy az EU leggyorsabban növekvő gazdaságát tudhatták a magunkénak tavaly – hangoztatta.

A magyar gazdaság versenyképességét világosan mutatja az a tény, hogy míg a 94. helyen áll lakosság szempontjából, addig a 34. legnagyobb exportteljesítményt tudja felmutatni – tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, hogy a Magyarország és Üzbegisztán közötti földrajzi távolság dacára nagyon sok a közös pont a két ország között.

Mindkettő részt vesz a Türk Tanács munkájában

– mutatott rá Szijjártó Péter.

Az üzleti fórum megnyitóján Szijjártó Péter bejelentette, hogy taskenti látogatásán olyan fontos döntések születtek, amelyek elősegítik a két ország közötti üzleti kapcsolatok élénkítését.

Az Eximbank 100 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar-üzbég üzleti kapcsolatok pénzügyi hátterének megteremtését, és 2020-ra 300 fölé emelkedik a közúti tranzitengedélyek száma, 2021-től pedig minden közúti szállítási engedély adómentessé válik, évente 30 ösztöndíjas helyet biztosít Magyarország üzbég hallgatóknak magyar egyetemeken, és több egyetemközi fejlesztési projekt is beindul, például és az egyik legnagyobb magyar egyetem kampuszt is létrehoz Üzbegisztánban – közölte Szijjártó Péter.

A miniszter arra is kitért, hogy magyar cégek 3000 bankautomatát szállítanak Üzbegisztánba, a Richter magyar gyógyszergyártó pedig több mint 100 törzskönyvezett gyógyszert forgalmaz az országban.

Megállapodás született a vetőmagtermesztés, a növényiolaj-gyártás, a gabonatárolás és -feldolgozás területén, és több olyan projekt is előkészítés alatt áll, amelyben magyar technológiát használnak üzbég vállalatok a határvédelem, a vízgazdálkodás, az élelmiszerbiztonság, a csirkefarm-telepítés vagy akár a pontytelepítés terén – tette hozzá.

"Mindez világosan mutatja, hogy a gazdasági együttműködés nagyon széles skálája jött létre a két ország között, a vártnál is sokkal szélesebb, és ennek eredményeképpen elmondhatjuk, hogy 88 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom" – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/KKM

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Na! Igen ám ami a HAZAI ELIT KLUBBOT illeti, oda még nem sikerült BETÖRNI, mert lakva ismerszik meg a zember, és a zelit!
.
Bosszuból a Magyar Tudományos akadémiát is megbuzerálta őfélesége csipet csapata:
.
https://www.google.com/search?q=Magyar+tudom%...
.
Az un. hazai ELIT "csak a néphülyítő égbe kiáltott szóval menő benő, de ami a TUDOMÁNYOS PUBLIKÁCIÓ nem az erősségük!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gauntlet
Üzbegisztán! Az igen ! Messzebb nem volt? Neptunusz? Androméda-köd? Nibiru?
Macskaszem
Húúúú bammmeg az azeri baltás-türkmén basi klubot ne keverjük már az elit klubbal.
Rockxy
hijába, má asse jó, ami jó.
ami meg rossz, abbú mindenáron jót kő csináni.
kéretik mindezt félreérteni!
disbisa
http://MooXi.net... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Klubtag
Majd akkor örüljünk, ha részletezik a fijjug, hogy ebbe a több, mint 100 milliárd eurót kitevő összegbe mit is számítottak bele...
Mert ugyebár, ha a leszorított bérek, illetve horribilis adókedvezmények biztosítása okán ide települt autóipari-multik által fizetett, kínkeserves bérmunka kapcsán Németországba vissza- ill. kiszállított részegységek is benne foglaltaknak, akkor ugyebár ez a mellveregetés nem igazán jogos...
Gyanítom, hogy a pökhendiség alapvetően erre épül...de, hát mit is lehet elvárni ezektől...valós, saját teljesítmény csekélyke, de más tolla jól elfedheti a nagybüdös "SEMMIT"...és ezt a "többletet" az új, magyar, (orbán-féle) burzsoázia gyorsan zsebre is teszi, van ehhez nekik számos szarházi segítőjük és kiszolgálójuk (Polt, Pintér, Matolcsi, Varga Mihály, Varga Judit, Szíjjártó...stb.
Az a club, amelyik ezt a kócerájt befogadja soraiba, az annyit is ér...
ómió
Az államcsőd-zónának meg majd, ha jön a Böszme!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.