A vajdasági gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően újra megéri magyarnak lenni és gazdálkodni a Vajdaságban, hiszen lehetőség van kihasználni a szerb és az uniós lehetőségeket, de a magyar kormány pályázati lehetőségeit is – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Palicson.

Potápi: újra megéri magyarnak lenni a Vajdaságban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A vajdasági városban adták át a vajdasági gazdaságfejlesztési program mentorprogramjának díjait szerdán. Az államtitkár sikeresnek nevezte a mentorprogram egy évét. Mint mondta: nem véletlenül esett a választás a Vajdaságra, hogy ott kezdődjön meg a mentorprogram, hiszen több nemzetpolitikai kezdeményezés is ebből a térségből indult korábban, végül pedig össznemzeti szintre emelkedett. Potápi Árpád János példaként a kettős állampolgárság megadását, valamint a gazdaságfejlesztési program elindítását említette.

Potápi Árpád János rámutatott, hogy a nemzetpolitika irányváltása nem volt véletlen, 2010 és 2014 között kidolgozták azokat a jogszabályokat, amelyek a nemzeti összetartozást erősítették, ezt követően pedig a szülőföldön történő boldogulást erősítette a nemzetpolitika. A gazdaságfejlesztési program pályázati lehetőségeinek köszönhetően több magyar család is úgy döntött, hogy visszatér szülőföldjére – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Mint mondta: a mostani egy olyan pillanat a nemzetpolitikában, amelyet meg kell ragadni. "A cél az, hogy a továbbiakban is úgy dolgozzunk, hogy az utánunk következő generációknak is lehetőséget teremtsünk" – húzta alá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: a vajdasági magyar és a magyarországi politika feladata az, hogy az itt élők identitásának megőrzését és szülőföldön történő boldogulását segítse. Mint mondta: a nemzetpolitika hangsúlyai változnak, korábban az identitásmegőrzés volt a cél, most viszont már az egzisztenciális kérdések kerültek előtérbe. Az a cél, hogy olyan eszközrendszer legyen a kezünkben, amivel segíteni tudjuk az embereket – tette hozzá. Kiemelte, hogy paradigmaváltás történt a nemzetpolitikában, amiért köszönetet mondott a magyar kormánynak.

Pásztor István szerint a gazdaságfejlesztési program legnagyobb hozadéka a közösségépítés volt, "megtanultunk újra bízni magunkban, bebizonyítottuk magunknak és másoknak, hogy bárkivel fel tudjuk venni a versenyt, úgy tudunk építkezni, hogy az egyfajta nemzetépítés, de ugyanakkor a szülőföldünk építése is". A gazdaságfejlesztési program keretében megvalósuló mentorprogram pedig olyan közösségi összekapaszkodást jelent, ami példanélküli a térségünkben – tette hozzá.

A vajdasági gazdaságfejlesztési programot a magyar kormány 2016-ban indította azzal a céllal, hogy segítse a vajdasági magyarok szülőföldön történő boldogulását és gazdasági megerősödését.

A mentorprogramot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága indította a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületével, a Design Terminallal, valamint a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Prosperitati Alapítvánnyal együttműködve.

A program célja a vajdasági vállalkozói mentorhálózat kialakítása volt. A mentorprogramban egyrészt olyan nagyvállalkozók vettek részt, akik sikerrel pályáztak a gazdaságfejlesztési program támogatásaira, másrészt pedig olyan kezdő és fejlődő vállalkozók, akik a gazdaságfejlesztési program kedvezményezettjei vagy a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületének tagjai voltak. Az volt a cél, hogy a már tapasztalt és sikeres vállalkozók megosszák tudásukat a fiatalokkal, és ezzel segítsék fejlődésüket. A mentorok és a mentoráltak szakmai képzéseken vettek részt, hogy együttműködésük a lehető leggyümölcsözőbb legyen.

A mentorprogramot 25 mentor és 55 mentorált teljesítette sikeresen. A mentorprogram díjkiosztó gálájának kiosztották a legelhivatottabb és a legkitartóbb mentornak, a legkitartóbb és a legszorgalmasabb mentoráltnak, valamint a legösszetartóbb csapatnak járó díjakat, valamint elismerést kapott a közösség lelkének választott résztvevő is.

(MTI)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mirabilis
A Vajdaságba eddig összesen 4,5 milliárd forint állami támogatás érkezett, a pénzt az FK TSC futballklub kapta. például ezért.
Na és miért nem éri magyarnak Magyarországon élni ? Hát ezért!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Mennyiért éri meg? Te szarházi! Milyen magyarok azok, akik pénzért , stallumért , meg az európára vizum nélkül érvényes útlevélért , meg a 3 milla házvásárlási adományért azok.Már nem is hányok, hanem egyenesen okádok.
csipetke
Ameddig ez a genyó kormány orbánnal az élen zsákszámra,számolatlanul ömleszti a pénzt bárhová,(nemcsak a Vajdaságba) a várható szavazatokért cserébe,addig persze hogy megéri eladni a lelküket is a vajdasági magyaroknak.Bele se gondolnak talán,hogy mi mennyire utáljuk azokat,akik ide jönnek szavazni,beleugatni az életünkbe. Mindenhova tolják a lóvét,csak nehogy itthon az egészségügyre kelljen fordítani.Mi ez,ha nem szervezett népirtás?
Nessy
Aztán hű
magyarjaink, ha otthon a környezete megszólja, esetleg valamiben betart neki, akkor jön a sírás, rívás, hogy báncsák a magyarokat, hogy nem védi meg őket az az állam, amelynek a belügyeibe mi avatkozunk bele! Ellenkező esetben bezzeg itthon harsog a kórus: szuverenitás, ne szóljanak a belügyeinkbe , még az Unió sem aki pénzel!
advocat
Megkérdeztem, hogy mely helyeken gond magyarnak lenni? Egyből megmondták, hogy hol! Pedig nem mondtam meg a helyiség nevét. Válasz: Ott lehet hergelni a magyarokat, mert megy a magyar pénz. Erről ennyit.
advocat
@redgveree: Panaszbejelentés a Média- és Hírközlési Biztosnál ezek miatt. Lehet, hogy ők máskép látják, de lehet, hogy belefér, bár 18 év alattiaknak ezért ez? Is. Meg egyébként.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok