Újra naggyá teszik Magyarországot – 2010-2020 címmel indít vizsgáló és értékelő projektet az Orbán-kormányok tevékenységéről az Alapjogokért Központ.

"Újra naggyá teszik Magyarországot" – ezzel a címmel vizsgálják az Orbán-kormányok tevékenységét
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Szánthó Miklós, a központ igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a kutatás a keresztény-konzervatív kormányzás kezdőpontjait, szemléletét és eredményeit fogja vizsgálni.

Közölte, a féléves program- és tanulmánysorozat a korábbiaktól eltérő nézőpontból igyekszik majd megközelíteni az említett időszakot:

az őszinteség, a bátorság és a büszkeség szemszögéből.

A kutatási projektje lényegében azzal foglalkozik, hogy vajon fel tudja-e venni a harcot egy jobboldali kormány az élet és a politika területét egyre inkább eluraló globális liberalizmussal szemben – mondta Szánthó Miklós.

Erre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a liberális szemlélet mellett megfigyelhető a "nemzeti-konzervatív ébredés" is Európa-szerte. Hozzátette: ez nemcsak a politikára igaz, hanem a gondolkodásra, világnézetformálásra és arra a szellemi pezsgésre, amely például Varsóban, Budapesten vagy Rómában "együttgondolkodások keretében megnyilvánul".

Közölte, úgy látja, hogy

a nemzeti erők a liberális felfogással szemben nemzetközi szinten is képesek összefogni.

Ismertetése szerint a kutatás előfeltevése abból indul ki, hogy egy jobboldali-keresztény kabinet két szempontból is hátránnyal indul a mai politikai térben: egyfelől az európai életmód és társadalom számos szféráját a liberális ízlés dominálja, másfelől az az elvárás a modern állammal szemben, hogy világnézetileg semleges, azaz valójában liberális legyen. Az ezek ellen akár érték-, akár szuverenitásalapon fellépő politikai erőket így igen könnyű autoriternek vagy diktatórikusnak láttatni – mondta.

Szánthó Miklós a kutatás három nézőpontjára utalva azt mondta,

őszinteség jellemezte a kormányzás első időszakát, amikor tíz éve fel kellett tárni az örökölt problémákat, a bátorság ezek kimondására és a szükséges konfliktusok felvállalására vonatkozott, míg a harmadik a nemzeti büszkeség visszaszerzéséről szól.

Molnár Balázs projektvezető közölte: konferenciákat, workshopokat rendeznek, tanulmányokat, publikációkat adnak ki, az eredményeket pedig beépítik képzéseikbe és tehetséggondozási programjaikba.

Közölte, a kutatás módszertanának különlegessége, hogy nem csupán az egyes szakpolitikákat vizsgálja, hanem megpróbálja feltárni a kormányzás egészét átható filozófiát.

Panyi Miklós, a központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt tíz év kormányzati teljesítményének átfogó és innovatív megközelítésű értékelése egybeesik a trianoni békediktátum századik évfordulójával.

Nemzeti, keresztény-konzervatív elkötelezettségű intézetként felelősségünk, hogy e kutatás megjelenéseinél figyelmet fordítsunk erre az évfordulóra, és felhívjuk a figyelmet a magyarság elmúlt évszázadban nyújtott kiemelkedő teljesítményére

- mondta.

Hozzátette: a száz évvel ezelőtt történtekre az igazi válasz a "kompromisszumok nélküli országépítés". Szánthó Miklós kérdésre azt mondta, a köznevelés átalakításáról, a Nemzeti alaptantervről szóló viták valójában mind világnézeti ellentétre vezethetők vissza.

Ezek a viták szerinte nem a demokráciáról, hanem annak "jelzőjéről" szólnak; arról, hogy csak a liberális demokrácia az igazi demokrácia, vagy elfogadhatók-e azon kívül másfajta legitim demokráciák is, mint például a posztliberális, illiberális, a nemzeti konzervatív, kereszténydemokrata demokráciák.

Szerinte ez utóbbiak annyiban térnek el a liberális demokráciától, hogy a politikán túli területeken, így például a kultúrában, a művészetfinanszírozás területén nem a liberális mainstream elveit valósítják meg.

(MTI)

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ez a sóhivatal miért is nem azzal foglakozik, ami a nevében van? "Alapjogokért"- nos nem a kormány alapjogait kéne vizsgálnia, hanem ,hogy hogyan érvényesülnek az állampolgárok alapjogai az elmult 10 évben, úgy mint -szabad hozzáférés a hirekhez/sajtószabadság, szabad vallásgyakorlás, az oktatás világnézeti semlegessége, a szólás-és véleménynyilvánitás szabadsága/"szájzár Tv./, az állampolgári jogok-és kötelezettségek ( kettős állampolgárok- levél szavazás,nincs kétféle állampolgárság!!!), és egyáltalán a tisztes élethez való jog érvényesülése. Ezek mind-mind szépen le vannak irva az Alaptörvényben.
Ami meg a kormány/orbán őszinteségét illeti- amivel 2010-ben választást nyert, az utólag bebizonyosodott, hogy hazudott.
Mert a 2010-es kormányprogramban hol szerepelt, hogy alkotmányos puccsot fog végrehajtani, hol szerepelt a nyugdijrendszer átalakitása- manyup megszüntetés, hol szerepelt a nemzethy burzsoázia létrehozása, hol szerepelt , hogy az egyház állami tényező lesz,...etc. Hazugságokkal , becstelenül kell egy országot "naggyá" tenni? Na menjek a francba.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sziszifusz
@ómió: 12:44
I. A vörös birkák a Fidesz-ben vannak. Hosszú névsort lehetne összeállítani azok neveiből aki MSZMP vagy KISZ funkciónárusok voltak.
II. A hazug propagandára ( óriás plakátok sokasága, nemzeti konzultációnak álcázott idióta kérdés sorozatok küldése ... stb.), a nép agyának átmosása céljából, nektek van szükségetek.
Ezt közpénzből, az adófizetők pénzét felhasználva csináljátok.
III. Az ellenzéki pártok pénztelenségük miatt minimális propagandára képesek. Az interneten kívül, egy-két kivételtől eltekintve máshol nincs lehetőségük megszólalni.
IV: A Lánchíd illetve Tarlós kérdésében azt mondotok amit akartok, de az tuti, a szóban forgó összegért senki sem képes felújíttatni a hidat. Arról van szó, hogy ott tesznek keresztbe a jelenlegi ellenzéki város vezetéseknek, ahol tudnak.
Aljas, képmutató banda.
V. Aljas, söpredék, tolvaj emberek minden pártban vannak. Ám, amíg az ellenzéknél egyéni akciókról van szó, addig a Fideszben intézményesítve, szervezetten megy a dolog. Ritka az a Fideszes akinek "nincs vaj a fején". Jó páran vannak akik már nem bírták gyomorral, inkább otthagytak titeket, vagy háttérbe húzódtak.
Aki Én
@Sziszifusz: Ő azt mondja, hogy aki régen volt komcsi, az nem komcsi. Tehát aki a komcsik alatt kiszolgálta a komcsikat a komcsiban, az nem komcsi, csak aki ma komcsi, mikor már nincs komcsi.
Érted?
Tehát aki komcsi volt a komcsi idején de már nem az, az sosem volt. Tehát aki a komcsi alatt volt hithű komcsi, az nem is igazi komcsi. A komcsi csak azóta komcsi, mióta ők nem komcsik.
...vagy valami ilyesmi
ómió
@Sziszifusz: Bolsijózsi! Te írod, hogy VOLTAK! A te bolsi falkádban VANNAK! Akkor mira föl hazudod az ocsmány bolsiságotokat a másikra? A "nép" megkérdezése, idióta bolsija, nem propaganda, hanem demokrácia! Értem, hogy bolsi tetveknél ez nem dívat, de attól még kár mást hazudni bele, hisz az efajta hazugság túl átlátszó. Az "ellenzéki" pártok a számbeli fölényben lévő "ellenzéki" médián keresztül se tesznek egyebet, mint hazudnak. Minden "hullámhosszon"! Azért ez ott se mehet ingyen. Kár tagadni! Tarlós gondoskodott volna a felújításhoz szükséges különbözetről! Karigeri már nem tud? Jó bolsi létére ő is hamar kifut mások pénzéből? "Keresztbetétel" meg - hiába hazudod - nincs! Amit Tarlós megkapott volna, azt Karigeri is! Ennyi! A képmutatást meg meglátjátok, ha tükörbe néztek! A "Fideszben intézményesítve, szervezetten megy a dolog"? Attól, hogy a bolsi tetübanda ezt hazudja rá? Szervezetten, intézményesítve akkor ment a "dolog", amikor a Böszme-korszakban semmire nem jutott! Kórházbezárások, iskolabezárások, vasútvonal-bezárások, a honvédság kvázi felszámolása, fizetések, nyugdíjak lenyulása, stb.! Dereng? Na, akkor ment ez "szervezetten"! Keller efftársatok, a volt "elszámoltatási kormánybiztos" is ugyanígy futhatott neki anno a "Fidesz lopásainak", miközben 4 év alatt egyetlen esetet nem volt képes bíróságig vinni! Pedig bolsi kormány volt! Szóval, a hazudozásod kevés! A valóságot meg pláne nem helyettesíti!
Aki Én
@ómió a végelgyengült bolsi: Hogy Tarlósnak mennyi lett volna lánchíd...Vagy legalábbis mit mutatnak tények a tapasztalatokban
,,Csütörtökön jelentették be, hogy az új Puskás Stadionra további 60 milliárd forintot költ majd a kormány. Az amúgy sem olcsó létesítmény így a tervek szerint

bruttó 190 milliárd forintba kerül majd.

Ez így leírva is soknak hangzik, a 444.hu azonban összegyűjtötte, hogy ez az összeg, ami 618 millió eurónak felel meg, mit is jelent valójában.

Az Arsenal fullextrás, bő 60 ezres stadionja 461 millió euróba került.
A lisszaboni Luz Stadion a maga 65 ezres befogadóképességével 118,7 millió euró volt 2003-ban.
A marseille-i Velodrome, ami egyébként fedett, 150 millió euró volt, a korábbit építették át.
Azt még mi tesszük hozzá, hogy a Juventus 2011-ben átadott, 41 ezer férőhelyes stadionja is kijött 155 millió euróból.
Ha a környező országokban szétnézünk, a nemzeti stadionok ott is olcsóbban kijöttek. A bukaresti például, ahol 2012-ben Európa Liga-döntőt is rendeztek, 55 ezer férőhelyes és 234,5 millió euró volt. A pozsonyi aréna most épül, de ők kisebb léptékben gondolkodnak, elég nekik a 20 ezres is, bruttó 59,77 millió euróból épül fel és ehhez 27,2 millió eurós támogatást nyújt az állam, mert alapvetően a Slovan Bratislava stadionja lesz.

--Ismét drágult a vizes vébé - ezúttal 175 millió forinttal (áfa nélkül).

--Kicsit több, mint ötszörösére drágul az átlagos magyar gigaberuházás, mire eljut a végére. Pedig ennél a számításnál még jóindulatúak is voltunk, és úgy számoltunk, hogy a még most is futó projektek ára nem fog tovább nőni.

--Így nőtt 5 milliárdról 32 milliárd forintra a Margit híd felújításának költsége
Sziszifusz
@Aki Én: 14:24
Tehát: a kipcsak komcsi, nem komcsi . Viszont aki nem kipcsak, az csakis, komcsi lehet.,
Sziszifusz
@ómió: 14:27
Az tuti, hogy szemüveged amivel a világot, a magyar helyzetet látod, különleges szűrővel készült. Ezért nem a valóságot látod. A benned kialakult kép nem a valóságot hanem annak szürreális ( álomszerűen abszurd, valóságon túli ) változatát mutatja.
Neked is jót tenne, ha levennéd azt a szemüveget, önkontrollt gyakorolnál, és igyekeznél elfogultság nélkül megítélni dolgokat, történéseket.
Hidd el ha megszabadulnál a gyűlölettől könnyebb lenne az életed és egyszer a végelszámolásnál, tiszta lélekkel kerülnél az Úr színe elé.
Higgy az emberi jóság erejében, és utasítsd el a a sátáni gyűlöletet , még akkor is ha a mostani uraid ennek ellenkezőjét várják el tőled.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.