Minderről az állami 12-es biológiakönyvben van szó az Index szerint.

Az Index számolt be arról, hogy elkezdett terjedni a Twitteren és a Facebookon egy, a terhesség mesterséges megszakítása miatt nőket hibáztató, egyértelműen abortusz-ellenes írás. Erről a posztolók azt állították, hogy egy magyar "egyentankönyvből", egy tizenkettedikeseknek szánt biológiakönyvből származik. A lap ezért megkereste a Dr. Lénárd Gábor által jegyzett és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott tankönyvet. A biológiakönyv 132. oldalán, a Családtervezés című fejezetben azt írják:

Sok nő felfogása teljesen hibás a terhesség mesterséges megszakításával kapcsolatban

Így írnak az állami biológiakönyvben az abortuszról: "Sok nő felfogása teljesen hibás erről"

Forrás: Twitter

A momentumos Tölcsér Borbála is megosztotta a képet közösségi oldalán. Azt írta:

A kép a 12-es biológia tankönyv "Családtervezés" fejezetéből való, egy végzős diák osztotta meg a Twitteren a saját tankönyvéből.

Hozzátetet, hogy szerinte

már a felütés is rossz, hiszen hogyan várhatnánk őszinteséget és a megfelelni vágyást mellőző érveket a felnőtt korba éppen hogy csak belépő tinédzser lányoktól akkor, ha a tankönyv rögtön azzal az állítással kezd:

sok nő felfogása hibás...

"A művi terhességmegszakítás azon témák közé tartozik, amely kapcsán többnyire minden vitázó félnek az elvi álláspontja érvényesül a pragmatikus gondolatok felett. Nem várható el a teljes társadalomtól, hogy megosztó kérdésekben egyfélét gondoljon. Ugyanakkor egy ideálisabb világban az elvárható lenne, hogy ha már egyentankönyvből kell tanítani és tanulni, akkor a tankönyv ne megmondja a befolyásolható fiataloknak, hogy hogyan gondolkodjanak, hanem nyisson ablakot számukra a világra. Egy olyan világra, ahol van választás. Ahol lehet mást gondolni, lehet érvelni és vitázni, és nem szégyen az, ha nem értünk egyet valamiben" – fogalmaz Tölcsér Borbála.

Az Index a bioszkönyvből idézett rész kapcsán hozzáteszi:

Arra, hogy a férfiaknak milyen felelősségük van a fogamzásgátlásban és a nem kívánt terhességekhez vezető szituációkban, nem tér ki a szöveg. Ahogy arról sem olvashatnak a biológiakönyvből tanuló diákok, hogy milyen egészségügyi okokból lehet szükség művi terhességmegszakításra.

Az Index összegezte, hogy miről van még szó ebbe az alfejezetben.

A lap azt írja, érintőlegesen szó van a hőmérőzéses fogamzásgátló módszerről és az úgynevezett naptármódszerről, de egyik módszer alkalmazása és működése sincs kifejtve, ráadásul sem a (vélt) előnyeik, sem a veszélyeik nem jelennek meg a szövegben, a gumi óvszerről megtudhatják a diákok, hogy "olcsó, könnyen beszerezhető és szinte száz százalékos biztonságot jelent", de a tankönyv arra például nem tér ki, hogy milyen szerepe van a kondomnak a szexuális úton terjedő fertőző betegségek megelőzésében, fogamzásgátló tablettákról elolvashatják a végzős gimnazisták, hogy bár a használatuk elterjedt, nem veszélytelenek, ezután következik egy lista a tabletták kockázatairól, anélkül, hogy a hormonális fogamzásgátlás más (nem tablettás) formái, illetve esetleges előnyei akárcsak felmerülnének, az alfejezet definiálja a meddőséget, felvázol néhányat a meddőség kiváltó okai közül és végül a lombikprogram eljárását ismerteti.

Az Index hozzáteszi, hogy bár az OFI által kiadott tankönyv szerepel a 2019/2020-as hivatalos tankönyvjegyzékben, ugyanakkor választható egy másik könyv is, a Dr. Molnár Katalin, Mándics Dezső-féle, szintén OFI-s kiadású, úgynevezett "újgenerációs" tankönyv. Ebben a lap szerint

nincs szó se az abortuszról, se általában a családtervezésről.

Forrás: Index

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
A NAT-ban úrrá lett a szex. 7 éves gyerekek a b@szásról, a nagyobbak hibás felfogású abortuszos nőkről tanulnak. Tiszta elmebaj.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fahrenheit451
„Az itt jelenlévőknek a felét sem ismerem fele olyan jól, mint szeretném, és fele részüket se szeretem feleannyira, mint ahogy megérdemelnék.”
Sajnálom! (és most nem az alkohol, hanem az őszinte csalódottság beszélt belőlem)

Nem mondhatom el, hogy mi vár az emberiségre, mert akkor meg kéne, hogy öljelek :)
Csak vicceltem :(

Az utolsó vacsora helyett utolsó dal: www.youtube.com/watch?v=AZQxH_8raCI

(ha nem bánod, ezt nem mesélem el az unokáimnak a világvége után egy héttel a tábortűznél mályvacukrot pirítva - köszi a megértésed)
fahrenheit451
Úristen, nekem nem is kellett volna a politikusokkal foglalkoznom.
Csak magamat bántottam, amikor magamra öntöttem más szarát.
Hihetetlen, hogy mennyire buta tud lenni egy ember, pedig csak átutazók vagyunk ezen a világon...
Szarni rá!

www.youtube.com/watch?v=S0nlygb1Qfw
Yoda69
Mit varhatnank egy kormánytól amelynek vezeto politikusai között pedofilok, asszonyverok és kurvapecerek vannak?
ómió
@csak úgy...: Megtagadod "haladó brüsszelita" Donáth efftársnődet? Szerinte - ne rám mutogass! - egyszerű botmixer technológia a magzatgyilkolászás! Netán már ezt is másra kell hazudnotok?
Lepényleső
"Sok nő felfogása teljesen hibás" - amikor elhiszik,hogy az országot kifosztók vezetője nem is lehetne más?
Nessy
Idióta volt a szerző, de ezért fizetik!
Nem lenne célszerűbb a megelőzésről, a védekezési módokról, beszélni, a kulturált a szexről?? És a védekezés a fiukra is vonatkozik ám!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.