A Magyar Nemzeti Bank elnöke arra hivatkozott, hogy sérelmet okozhatna a rendeltetésszerű működésben Mellár Tamás és Tordai Bence látogatása.

Matolcsy György jegybankelnök nem szeretné, ha a Párbeszéd két képviselője bemenne a jegybankba, hogy ott dokumentumokat tekintsenek meg és beszéljenek a főosztályvezetőkkel – írja a Hvg.hu. Az ellenzéki pártból Mellár Tamás és Tordai Bence kérte még február elején levélben a jegybankelnöktől, hogy az MNB-ben személyesen kérhessenek tájékoztatást a bank monetáris politikájáról. A képviselők személyesen szerették volna feltenni a kérdéseiket, így időpontot kértek a jegybankelnöktől – derült ki a levelükből.

A válaszra egészen február 20-ig kellett várniuk az ellenzéki képviselőknek. Matolcsy a levélben elismerte, hogy

az állami szervek kötelesek a képviselőket a megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni, ennek megfelelően a képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet

A jegybankelnök viszont a folytatásban azt is hozzátette, hogy a törvény azt is rögzíti, hogy

e jogosultság az érintett szerv működésére vonatkozó előírásokra figyelemmel, valamint rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelme nélkül gyakorolható.

Matolcsy erre hivatkozva azt kérte, hogy inkább írásban tegyék fel a kérdéseiket.

A Párbeszéd a Facebookon fejezte ki értetlenségét, azt írták, nehezen értik, hogy néhány dokumentum elolvasása és főosztályvezetőkkel megejtendő, félórás beszélgetés milyen sérelmet okozna a rendeltetésszerű működésben.

A Facebookon azt írták:

Matolcsy György MNB-elnök feltehetően retteg attól, hogy a Párbeszéd-frakció két képviselője – munkáját ellátva – betekintést nyerjen a Magyar Nemzeti Bank működésébe: visszautasította Mellár Tamás és Tordai Bence ilyen irányú kérését. Noha Matolcsy MNB-elnök is elismeri, hogy „… az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a szükséges felvilágosítást megadni”, attól tart, hogy a két képviselő látogatása „aránytalan sérelmet” okozna a „rendeltetésszerű működésben”.

Tisztelt Matolcsy úr! Bár nehezen értjük, hogy néhány dokumentum elolvasása és főosztályvezetőkkel megejtendő, félórás beszélgetés milyen sérelmet okozna a rendeltetésszerű működésben, reakcióját megértjük, hiszen lassan semmire sem sikerül értelmes választ adnia. Az infláció és az euróárfolyam ön fölött is elszállt, ahogyan az idő is.

Forrás: HVG, Index

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
@Pegero: 17:36
Neked teljesen elmentek otthonról ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Matolcsy hülyeségre hivatkozik. Az MNB már rég nem működik rendeltetésszerűen.
szegfue
@Pegero: tegnap 21:03 Na látod! Akkor ne csodálkozz, hogy "mondandódból" @Sziszifusz: nem a viccet, hanem a provokációt szürte le... hiszen az irásaid általában hasonlók..."bedobsz" egy ilyen, vagy hasonló megjegyzést, persze, hogy "ugrunk" rá!:))
szegfue
@Pegero: Naaa neeee mond! Azt hittem valakinek a "2 szép szeméért"! :)))
kereső
Nem engedhetik meg, mert elterelnék a figyelmet, és a forint vissza ugrana a 290/Ft/eur szintre. az meg ugye katasztrófa lenne a kormány és a jegybank számára.
szegfue
@Pegero: 19:33 Hahaha... Látod, ha nem politizálsz, nem provokálod itt a "népet", akkor még jól el is "röhögcsélnénk" 1x-1x:) De azt gondolom Te jobban "élvezed" az adok-kapok "játékot"...
szegfue
@Pegero: Akkor Te ráadásul mazohista is vagy! :))
Pontosan tudod, hogy egyáltalán, semmiben sem értek Veled egyet, sőt nem kedvelem a "provokáló" stilusodat sem, igy a linket is csak ugy tudom felfogni: most egy kicsit jobb hangulatban vagy... netántán nincsenek itt a megfelelő partnerek, igy most rám "pazarolod" az energiádat. De azért jó éjszakát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.