Nem született megállapodás az Európai Unió 2021 utáni hétéves keretköltségvetéséről az uniós állam- és kormányfők e témában összehívott rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján – közölte péntek este Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Nem sikerült megállapodásra jutni az uniós költségvetésről
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a sajtó képviselőinek nyilatkozik a brüsszeli rendkívüli EU-csúcson 2020. február 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő tanács elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: nagyon keményen dolgoztak azért, hogy megpróbáljanak közös nevezőre jutni, de pénteken sajnos nem sikerült megállapodásra jutni.

"Azt látjuk, hogy ehhez több időre van szükségünk"

- tette hozzá.

Charles Michel azt mondta, továbbra is minden javaslat és tagállami elképzelés "az asztalon van."

Az egyes tagállami elképzelésekben továbbra is jelentős eltérés mutatkozik, egyebek mellett a kohéziós pénzek, az oktatásra és kultúrára, vagy a védelempolitikára vonatkozó forrásokra vonatkozóan – tette hozzá.

Aláhúzta, meg van győződve arról, hogy a sok órán át tartó találkozó nagyon hasznos és szükséges volt az álláspontok közelítése érdekében. Szavai szerint további informális konzultációkra lesz szükség ahhoz, hogy egy újabb, szintén rendkívüli EU-csúcs időpontját ki lehessen tűzni. Hozzátette, biztos abban, hogy az intenzív és a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd folytatásával sikerül megállapodásra jutni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Az Európai Uniónak – mint fogalmazott – 27 tagállama és 27 különböző álláspontja van. Az, hogy a tagországi érdekek és elképzelések jelentős eltérése miatt nem sikerült a megállapodás, az "a demokrácia jele"

- hangsúlyozta.

A bizottság elnöke ugyanakkor a megállapodás elmaradásának következményeire is felhívta a figyelmet. Véleménye szerint ugyanis a költségvetés minél előbb történő elfogadása nélkül veszélybe kerülnek olyan fontos uniós politikák és kezdeményezések, mint az Erasmus csereprogram, a kutatási, illetve regionális fejlesztési támogatások, vagy akár a határok védelme.

Egyetértésre van szükség, ugyanis a költségvetés elfogadásához elengedhetetlen az Európai Parlament jóváhagyása is. E tekintetben rövid az idő – mondta.

Végezetül hangsúlyozta: az a tény, hogy a vezetők közel két napig próbáltak megállapodásra jutni, azt mutatja, hogy "elkötelezettek" a kompromisszum iránt. További kemény munkára van szükség azonban az előrehaladás érdekében – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

(MTI)

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fahrenheit451
Nem volt senki a tömegből, aki leszúrja ezt a gecit, hogy ezzel fellélegezhessen Európa egy picit.
Csak egyszer kerüljek három méter távolságra ehhez a gecihez...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fahrenheit451
Nem vagyok büszke arra, hogy ezzel a kommentemmel vagyok kiemelt
Kérlek titeket, írjon valaki valami jobbat, illetve lájkoljatok valaki mást sokszor, csak ne az én kommentem legyen kiemelt ezzel a szöveggel.
Szégyellem magam!
Én alapból nem ilyen vagyok - hanem pont az ellenkezője!

Tudod mekkora hatalma van Istennek, hogy mire képes?
Még azt is meghallja, ha magadban szavak nélkül imádkozol - és mindezt úgy, hogy közben nem kukkol!
Egyszer megpróbáltam nem szeretni Istent. Nem sikerült. Fizikailag. sem.

Milyen jónak lenni?
Nem tudom.
Csak kapirgálom a felszínt.
Egy biztos, hogy fasisztaként nem lehet - semmilyen körülmények között.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.