A bizonyítás módja több tényezőtől függ.

Az Adózóna oldal egyik olvasója nyugdíjazása előtt kérte a szolgálati idő megállapítását. A saját maga által számolt és a hivatalosan megállapított szolgálati idő között hét év eltérés van. Megállapító szerv tájékoztatása szerint ez idő alatt nem volt járulékfizetésre.

A kérdező akkori munkahelyén, egy önkormányzatnál azt mondták, hogy az adott időszakra vonatkozó kartonokat leselejtezték, számítógépes nyilvántartás sincs róla.

Nagy kihívás lehet a szolgálati idő igazolása

A bizonyítás módja több tényezőtől függ:

elsősorban attól, hogy a bizonyításra azért van-e szükség, mert az adat a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem szerepel, vagy azért, mert szerepel ugyan, de tévesen. Ha az adat a társadalombiztosítási nyilvántartásban nem szerepel, azt az időszakot további megfelelő bizonyítékok nélkül szolgálati időként elismerni nem lehet, ezen időszakok tekintetében további okirati vagy – elsősorban az 1998. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozóan – egyéb hitelt érdemlő módon történő bizonyítás szükséges.

Amennyiben az érintett jogviszony 1998. előtt állt fenn és munkaviszony volt, úgy annak bizonyítása során elegendő a munkaviszony fennállását bizonyítani, ami történhet egykorú okiratokkal – ideértve a munkáltató által kiállított éves szja-bevallást is –, vagy akár munkatársi tanúkkal is. 1997. utáni jogviszony fennállása esetén viszont a járulék megfizetésének tényét is igazolni szükséges. Nem az adó megfizetését kell igazolni, hanem a biztosítási jogviszony fennállását és a járulék levonását.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(adozona.hu, hvg.hu)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A munkaüggyel / munkaválallókkal kapcsolatos nyilvántartások 50 évig megőrzendők, azokat selejtezni nem lehet. Az önkormányzatnak /kincstárnak , ha ő volt a munkáltató NYENYI adatszolgáltatást kellett teljesiteni a nyugdij igazgatóság felé. Ez a kötelezettség 2009-ig állt fenn. Ezek szerint többszörös törvénysértés történt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
ajaj... ..ez szopás...azért hét év az már valami...ő is kisnyugdíjas lesz.
kereső
A munkaüggyel / munkaválallókkal kapcsolatos nyilvántartások 50 évig megőrzendők, azokat selejtezni nem lehet. Az önkormányzatnak /kincstárnak , ha ő volt a munkáltató NYENYI adatszolgáltatást kellett teljesiteni a nyugdij igazgatóság felé. Ez a kötelezettség 2009-ig állt fenn. Ezek szerint többszörös törvénysértés történt.
solidedge
A rendszerváltásig könnyű volt igazolni a szolgálati időt. De azután jött a rendszerváltásnak nevezett káosz.
vacsi
@jesz: És még hányan, akik - bár tudják igazolni a szolgálati viszonyt, de a nyugdíjhatóság azt nem fogadja el!
vacsi
@solidedge: Nem "jött", hanem csinálták! Szándékosan!
szegfue
@kereső: És pont ezt egy önkormányzat nem tudta/tudja?!
Lepényleső
Most ezért nem,legközelebb már alanyi jogon?
kissé felnőttem
ez kb ott kezdődik hogy munkakönyv megszünése, adópapirok megőrzése max akkortájt 5 év most veszik palira a sok ökör modósitás miatt a népet anno munkaviszony a személyibe ott leledzett 18 év alatti gyerekeink adatai is mostt ellopnak vagy eldobnak? egy egész adattárat. hasonlóról panaszkodtak 1-2 éve a nyugdijba készülő rendőrök is.hát adattárolás stb se törvény se rendelet a dokumentumok megörzéséről ja akkor anarhia lesz rendesen 1962- ben diákként dolgoztam az is beleszámolódott az éveimbe ja ott volt tinta toll és nyilvántartó Könyv és személy, Ma meg ennyi? hát akkor ?fejlődtünk - minuszba rendesen
kissé felnőttem
bocs még kérdésem akkor az illetők orvosi kórházi elleátásakor senki nem reagált erre?hogy számolták ezeket el betegség esetén? járulékfizetőként?avagy senki semmit nem vett észre csak a fizetését vette fel? revizor?
vacsi
@kissé felnőttem: Sajnos, a mai személyi semmit nem ér! Az enyémből pl. az látszik, mintha se kutyám, se macskám nem lenne, míg a régi minden adatomat tartalmazta: családi állapot, gyerekek, munkaviszony, stb. És mellette volt a munkakönyv is, amit a káosz kialakulásakor azonnal megszüntettek! Na, kiknek volt ez az érdeke?...
Sámannus
Az ilyen esetekre van kitalálva a határon túli segítség. Ha ügyes vagy egy ukrán maffiózó olyan igazolást ad, hogy a tíz ujjadat megnyalhatod utána. Nem csak a cigicsempészethez értenek, hanem mindenhez is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.