A krónikus betegségekben szenvedőknek kevesebb adót kell fizetni.

Majdnem 100 ezer forint adókedvezményt kap az, akinek a betegsége rajt van ezen a listán

Csaknem 100 ezer forint adókedvezményt kaphatnak idén a krónikus betegségekben szenvedők – hívta fel a figyelmet Bajusz Dániel ügyvéd az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szakértő elmondta: kormányrendelet sorol fel 18 betegségcsoportban mintegy 700 betegséget, amelyek igazolt megléte esetén a betegek a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget vehetnek igénybe havonta; idén ez 8050 forint, éves szinten 96 600 forint.

Célszerű a munkáltatónál nyilatkozni a betegség meglétéről, akkor az adóelőleg megállapításánál figyelembe veszik a havi összeget, és nem kell az év végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített adóbevallás-tervezetet módosítani- jelezte.

Bajusz Dániel kiemelte, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvényben régóta benne van ez a lehetőség, de az adójóváírás önellenőrzéssel öt évig visszamenőleg is érvényesíthető, ha valaki nem tudott róla, vagy a betegsége újonnan került a listára.

A kormányrendelet értelmezésében segítséget adhatnak az érintetteknek a háziorvosi rendeléseken vagy szakrendeléseken, de sok munkáltatónál a könyvelési-bérszámfejtési osztályon dolgozók is tudnak információt adni – tette hozzá.

A teljes listát ITT lehet megnézni.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Sámannus: Magyarországon még mindig az egyik legalacsonyabb a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya Európában, de még ezekről is lehúzza az állampárt az utolsó bőrt is.
168ora.hu/itthon/munkaeropiac-megvaltozott-munkakepesseguek-munkaero-kolcsonzes-europai-unio-171223
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Közel,s alaphangon betegségükre legalább ötszörösét költik el,s szabadságuk felét is ez emészti fel?
Yoda69
Nem lepodnekeg ha hirtelen megjelennek több millió beteg ember
terlasz
@Eriksson: Szakorvos ad egy igazolást és máris igényelhető az adókedvezmény. Bemutatni csak akkor kell az igazolást, ha a NAV külön kéri. A betegek ettől nem lesznek jobban csak enyhíti a tetemes gyógyszerkiadásaikat. 2013 óta működik csak eddig nem reklámozták.
Eriksson
@terlasz: Érdekes, hogy eddig nem is lehetett hallani róla. Én csak annyit tudok, hogy a krónikus betegek magas Oep támogatást kapnak a gyógyszereikre.
Ez a szakorvosi igazolás néhányszor már befuccsolt, pl. a hamis rokkantosításoknál, vagy hamis alkalmassági igazolásoknál.
kereső
@terlasz: A kedvezmény 2009 óta működik. Most csak a betegségek körét bővitette a kormány . A kedvezmény- orvosi igazolás birtokában 5 évre visszamenőleg is érvényesithető.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.