2002 és 2010 között vesztegethettek meg számos embert.

Börtönre ítélték a vesztegetéssel vádolt tábornokokat

Két tábornokot minősített vesztegetés miatt jogerősen három, illetve két év börtönnel és 27 millió, illetve 50 millió forint vagyonelkobzással sújtott a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú határozatában.

A 17 vádlott közül már korábban, első fokon kettő felfüggesztett szabadságvesztés büntetése jogerőre emelkedett, további hat hétfőn kapott jogerősen felfüggesztettet. Ugyanakkor több vádlottat felmentettek, köztük Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát, akinek a felmentése jogerős.

Négy vádlott esetében ugyanakkor nem jogerős a hétfői másodfokú határozat, ügyük a Kúrián folytatódik majd harmadfokon. Egyiküket a tábla felmentette, másik három vádlottnál pedig elévülés miatt megszüntette az eljárást. A terhükre rótt cselekményeket ugyanis több mint másfél évtizede, még a 2000-es évek első felében követték el, ám az első nyomozati cselekményekre ellenük csak 2010-ben került sor, és addigra a tábla szerint már elévült tettük. Miután ennek a négy vádlottnak az ügyében a bűnösség megítélése eltérő volt első- és másodfokon, esetükben fellebbezhetett az ügyész, így került ennek a négy vádlottnak az ügye a Kúriára harmadfokra.

A két jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt tábornok – L. István Attila első- és O. János tizenhatodrendű vádlott – rendfokozatát is elvesztette.

A tábla szóbeli indoklásában kiemelte: ilyen súlyos megítélésű, minősített korrupcióért a bírói gyakorlatban letöltendő szabadságvesztést szoktak kiszabni, ám ebben az ügyben – amelyben csak két vádlottat ítéltek letöltendő szabadságvesztésre – tíz évet is jócskán meghaladó időmúlásról van szó, ráadásul nem a vádlottak hibájából.

A másodfokú ítélet szerint az elítélt vádlottak – egyes honvédelmi intézmények vezetői, alkalmazottai – 2002 és 2010 között szolgáltatásokat nyújtó cégektől a megrendelésekért cserébe visszakérték a szolgáltatásért kifizetett pénz egy részét. A számos vádpontból álló bűncselekmény-sorozat teljes elkövetési értéke hozzávetőleg 200 millió forint.

A vádlottak többsége az eljárás során tagadta bűnösségét, de többen beismertek és volt, aki társaira is terhelő vallomást tett. Az eljárás kezdeti szakaszában többen hónapokat töltöttek előzetes letartóztatásban.

Első fokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa 2013. február 28-án felmentett 15 vádlottat, két másik vádlott ügyét elkülönítve tárgyalták. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, a Fővárosi Ítélőtábla pedig 2014 februárjában új eljárást rendelt el. A Debreceni Katonai Törvényszék 2019. január 31-én hirdetett ítéletet a megismételt elsőfokú eljárásban. A törvényszék L. István Attila dandártábornokot három év börtönre és 27 millió forint vagyonelkobzásra, O. János dandártábornokot két év börtönre és 50 millió forint vagyonelkobzásra ítélte, számos vádlott pedig felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A tábla hétfőn ezt a döntést bírálta el és változtatta meg néhány ponton.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Szigetváry Zsolt 

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Hű...olvasva a cikket...kormányváltás után a fidesznyikek mennyit fognak kapni a visszaosztások miatt???
nezelodo
@Pálinkás Pál: Erre az esetre az vonatkozik, mint a háború alatt, amikor a kisbíró dobolta a faluban, mekkora veszteséget okoztunk az ellenségnek. Valaki a hallgatóságból bekiabált, "mekkora a mi veszteségünk"? Erre a kisbíró visszaszólt, "azt odaát dobolják". Na ez lesz a fideszes közismert alkotmányos költséget szedőkkel, majd a fidesz bukása után, sorakoztatják őket vezetőszáron, élén a polpottal, hosszú tömött sorokban.
Béla333
Ez az az ügy, amiben Juhász Ferencet idő előtt kimentették a nyomozás alól?!
Biztos tagja a védett politikusi "elit"-nek, akik eleget tudnak (bizonyítani) egymásról ahhoz, hogy ők ne kapjanak börtönt...
Magyarország a gengszterváltást követő évtizedekben...
Béla333
Nem volt olyan rég:

http://www.stop.hu/belfold/juhasz-per-az-ugye...
"Juhász-per: az ügyészség képtelen volt megfogalmazni a vádat"

Ha nagyon akarták volna a Petiék, akkor azért csak összeütöttek volna valami foghatót...
Béla333
Az előbb beidézett cikk nem jelenik meg, de talán ez:

http://nol.hu/belfold/tabornokper__mindenkit_...
"Tábornokper: fölmentették a tizenöt vádlottat"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok