Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón, amelyen az operatív törzs a koronavírus miatt januárban elfogadott 28 pontos akcióterven túli új intézkedéseket jelentett be.

Koronavírus: Már a kormány szerint is kicsi az esély arra, hogy a vírus elkerülje Magyarországot – videó

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az új koronavírussal kapcsolatban tartott kormányzati sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. február 26-án. MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely úgy fogalmazott,

bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tudnak.

A miniszter a kedd esti adatokat ismertetve azt mondta, 41 országban 81 ezer főre emelkedett a fertőzöttek száma, 2762-en vesztették életüket a vírus miatt. Európában 12-en haltak meg a vírus miatt, ebből 11-en Olaszországban, ahol a legsúlyosabb a helyzet.

Közölte, két határon kívüli magyar megbetegedésről tud a kormány, egy Bécsben élő nőről és a japán hajón tartózkodó férfiról.

Rögzítette: minden bajba jutott magyar állampolgárnak bárhol a világon azonnal igyekeznek segíteni. Akik igényt tartottak rá, azokat hazahozták Vuhanból – emlékeztetett. Hozzátette: figyelemmel kísérik a japán hajón megfertőződött magyar sorsát, illetve ha szükséges, karantént biztosítanak a haza érkezett magyaroknak.

Gulyás Gergely elmondta, azonnal tájékoztatják a sajtót, amennyiben a vírus miatt megbetegedett embert találnak Magyarországon.

Álhírterjesztésnek, ami bűncselekmény, nincs most tere

- hangsúlyozta.

Kérdésre a tárcavezető közölte: az operatív törzs dönt arról, el kell-e rendelni bárhol vesztegzárat. Mivel jelenleg nincs megbetegedés Magyarországon, nincs ok ilyen döntésre, azonban ha bizonyos térségekben tömegessé válnának a megbetegedések, az operatív törzs döntést hoz – fejtette ki.

A miniszter arra is kitért, hogy a világgazdaságra negatív hatással lesz a járvány, de egyelőre felmérhetetlen, hogy Magyarországra ez milyen mértékű lesz.

A Tenerifén karanténba helyezetteket illetően Gulyás Gergely emlékeztetett: egy hotel mintegy ezer vendégét helyezték karanténba, közöttük öt magyar állampolgár van, ők a legutolsó információk szerint jól vannak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tart kapcsolatot velük.

Megjegyezte:

a Kínából, Dél-Koreából és Észak-Olaszországból érkező repülőjáratok utasait lázméréssel ellenőrzik.

Gulyás Gergely elmondta, csütörtökre hatpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter.

Láng-Bognár Kinga rendőr őrnagy, az operatív törzs szóvivője közölte, a vírus előfordulása esetén sem kell pánikba esni. Nem jelenti azt, hogy járványveszély van, ha esetleg megjelenik a vírus – közölte.

Elmondta, továbbra sem javasolják a fertőzött területekre, főként Észak-Olaszországba történő utazást; azt kérik az állami fenntartású általános és középiskoláktól, hogy ne szervezzenek kirándulást a fertőzött területekre.

Akinek mégis Olaszországba kell utaznia, attól azt kérik, regisztráljon a konzuli szolgálatnál vagy az operatív törzsnél.

Együttműködésre kérik a szállodák és kiemelt autóutak melletti panziók személyzetét a koronavírusos esetek kiszűrése érdekében. A MÁV, GYSEV nemzetközi járatain fertőtlenítő szereket, testhőmérséklet mérésére alkalmas eszközöket kell biztosítani, illetve a kalauzokat fel kell készíteni a teendőkre.

Rendkívüli tájékoztatási rendet rendeltek el a közmédiában arra az esetre, ha esetleg megjelenik a koronavírus

- ismertette. Hozzátette, a büntetés-végrehajtás által legyártott szájmaszkokat el kell juttatni a patikákba.

Felhívják a figyelmet arra, hogy aki fertőzött országból érkezik haza és észleli magán a tüneteket, azonnal forduljon telefonon háziorvosához, és ne menjen közösségbe – mondta az őrnagy.

Láng-Bognár Kinga ismertetése szerint a határátkelőkön szigorították a közúti ellenőrzést, különös tekintettel az Olaszországból érkezőkre. A reptéri ellenőrzés is folyamatos, a Kínából, Dél-Koreából és Olaszországból érkezőket vizsgálják.

Honlapot és Facebook-oldalt is indítanak az emberek tájékoztatására.

A szóvivő beszámolt arról, hogy a kormány elrendelte az operatív törzs ügyeleti központjának működését szerda estétől, annak vezetője az Országos Rendőr-főkapitányság főtisztje. Az operatív törzs minden nap tájékoztatást nyújt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget – tette hozzá.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami "kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik". Ennek a következménye – fejtette ki – hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

Kásler Miklós elmondása szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet főtitkára is minden nyilatkozatát azzal kezdi, hogy kerülje a világ a pánikot.

Kérdésre válaszolva Kásler Miklós arról is beszélt:

a betegség tünetegyüttese sokféle lehet, sokan úgy jutnak túl a megbetegedésen, hogy észre sem veszik vagy enyhe tüneteik vannak.

Elmondta azt is, a Japánban lévő koronavírusos magyar akkor térhet haza, amikor teljesen tünet- és panaszmentes lesz, illetve negatív lesz a tesztje.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
@Béla333: 19:20 De Bélám! Szerinted a kerités a virus "elterelésére" nem alkalmas?! Pedig én reméltem, hogy ez a "mütárgy" még erre is jó:))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Ilyen hozzá állással valóban kicsi. A szóvivőn viszont jól áll az egyenruha. És ez a lényeg. Meg az, hogy már van szóvívője is a törzsnek.
Pálinkás Pál
Mesterségesen gerjesztik a feszültséget...gyságrendekkel több ember hal meg más betegségekben...és mégsincs karantén...egyébként ajánlanám mindenki figyelmébe...qubit.hu/2020/02/06/jankovics-istvan-virologus-az-uj-koronavirus-alig-fertozobb-mint-egy-atlagos-influenza
RonaGyuri
Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány???
és még mennyi mindenről nem tudtok??? (=))
szegfue
"...Álhírterjesztésnek, ami bűncselekmény, nincs most tere..." --- cuki pofa! MOST nincs, de mondjuk a "migránsáradatkor" van?! Akkor az nem "büncselekmény"?
Ne adja ég, hogy komolyan fertőzött legyen koronavirussal M.o... kiváncsi lennék mire lenne képes az "operativ törzs".
Gauntlet
tegnap: ne keltsünk pánikot
ma: kicsi az esély
Nessy
@Pálinkás Pál: Ezt most komolyan írod? Tény, hogy infarktusban, rákban többen halnak meg, de van egy apró eltérés! Ezek nem fertőző betegségek, melyek levegőben terjednek!
kokopelli
Már minden meg lett mondva,de még nem mindenki által! (:-()
RonaGyuri
Amiről ő nem tud, vagy nem vesz tudomást, az pedig nincs is

Miklóska a kis bugyuta szenteskedő hazudós strucc

Mottó:
A strucc a homokba dugja a fejét;
Gaius Plinius Secundus ókori római írótól származó bullshit!

Az igazán buta ember azt gondolja, hogy amiről nem tud az nincs is. Nos Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, már sokszor okadatolta, hogy nagyon buta ember. A legfrissebb hírekben két esetben is sikerült hülyét csinálni magából és bandájukból.
Egyfelől; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közös szerdai sajtótájékoztatóján kifejtették: „Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány”!
Másrészt: Kásler Miklós a Kossuth rádióban beszélt kedd reggel arról, hogy: „semmilyen körülményt nem lát, ami akadályozná a következő tanévben a NAT és a ketek bevezetését. A tiltakozók aránya csekély és egyébként is nem érdemi észrevételek, hanem politikai megfontolások”!! =))
kokopelli
@RonaGyuri: Ahogy a főnök mondta: "Odajön a határhoz,és kopog,hogy bejöhet-e. Egy kinai tisztességes vírus is
Wuhan-ból úgy csinálja! ...pont!
Pálinkás Pál
@Nessy: No,akkor nézz utána...hogy mennyien halnak meg sima influenzába...van géped...gugli a barátod!!! De adok egy kis lökést...:ma7.sk/aktualis/az-influenza-sokszor-veszelyesebb-mint-a-koronavirus-fertozesek-es-tobb-aldozatot-szedés egy 2017 -es...www.napi.hu/magyar_gazdasag/otezer_magyart_vitt_el_az_influenza_januarban_megsem_nepszeru_az_oltas.632435.html...
te emlékszel akármilyen karanténra???
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Akkor fussunk neki emberek... miért pont Magyarországot kerülné ki a virus?Nem kerüli ki, ahogy a karantén se ér egy kalap szart se. Parasztvakítás. Ahol több nap lappangási idő van, esélytelen lezárni a kapukat a kórokoó elől. Maximum lassítani lehet. A következő tudnivaló, hogy a szájmaszk maximum a tükörben nyújtott látványtól mentheti meg az embereket. Vírus ellen nem véd. Parasztvakítás. Nem véletlen, hogy a komolyabb egészségügyu szakemberek tetőtől talpig légmentes védőruhában dolgoznak, AHOL EZ INDOKOLT! Csakhogy a korona vírus melynek RENGETEG változata kering egyébként is, nem indokolja sem a védőfelszerelést, sem a pánikot. Aki ebbe belehal, az belehalna az influenzába más esetben, vagy egyéb alapbetegségébe, ami legyengíti a szervezetét.
Felesleges élelmiszert otthon felhalmozni, mert ha elkaptad, akkor nehezebben tudnak kivakarni a lakásodból, de felesleges is. Ugyanaz az eljárás, mint más virus okozta betegség esetén és ugyanaz a gyógyulási esély is.
Jó lenne befejezni a pánikolást, mert FELESLEGES!
Az influenza minden évben több áldozatot szed és komolyabb járvány, mint ez a mostani. Éppen csak hallgatnak róla!
De a koronavírus olyan komolyan hangzik, nem? Ijesztő ás drámai. Minden hülye elhiszi.
Épp erre alkalmas, a hülyítésre.
Nessy
@Pálinkás Pál: Az influenza ellen van védőoltás! Az, hogy sokan nem oltatják be magukat, pedig krónikus betegek, idősek, arról senki nem tehet! Kötelezni senkit nem lehet, hogy vigyázzon magára és hozzátartozóira. Egyébként több évtizedes kórházi múlttal nincs szükségem a google segítségére. Valamikor természetes volt, hogy a lázas beteg otthon maradt, ma viszont inkább elmegy dolgozni, és fertőzi a többi kollegát.
Béla333
"Már a kormány szerint is kicsi az esély arra, hogy a vírus elkerülje Magyarországot"
Pláne ha olyan impotens embereket alkalmaznak, akik még lázat sem tudnak mérni...
Semmit nem tesznek, csak pofáznak. Ugyanúgy ahogy kormányozni sem tudnak, csak a pofázás megy!
A vírus meg nem hatódik meg a piár szövegektől. Az csak jön...
szegfue
@Béla333: 19:20 De Bélám! Szerinted a kerités a virus "elterelésére" nem alkalmas?! Pedig én reméltem, hogy ez a "mütárgy" még erre is jó:))
kerekkocka
@szegfue: Le vagyok lombozva. Tényleg hittem, hogy a kerítés megvéd. Holnap akartam menni sátorozni. Most már mégsem.
szegfue
@kerekkocka: Azért ne keseredj el! Fel tudom ajánlani -- mint annak idején az egri nők -- az üstnyi forróvizet és mondjuk a kátrányt... hátha...:)
kerekkocka
@szegfue: A "hátha" kevés! Csak egy betű és kész a nátha. Azzal meg visznek a karanténba,,,
Setét Torony
Tüsszentettem. Akkor most már koronás fő vagyok?
Pálinkás Pál
@Nessy: Elkanyarodtál a témától...én a vírus veszélyességéről beszélek...és az indokolatlan pánik gerjesztésről!!! Az ominózus H1N1 idején is nagyjából azok haltak bele,akiket a sima influenza is elvitt volna!!!
szegfue
@Setét Torony: Még nem! De, ha van valamelyik fogadon korona, akkor már igen:)))
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Nessy: Én is több évtizedes eü-s múlttal rendelkezem és csak annyit tennék hozzá, hogy az influenza oltás sem véd. Ugyanis a vírus rendkívül változékony, mire kifejlesztik ellene a vakcinát, már meg is változik az antigén szerkezete. A vakcina észben védhet, de inkább csak fokozza az aktuális új vírus tüneteit, mert amíg az immunrendszer próbál megfelelő választ adni az oltásra, az új vírus ellen nem tud olyan hatékonyan dolgozni, ergo az egén betegebb lesz, mintha nem kapott volna oltást. És itt még meg sem említettem azokat, akik kifejezetten az oltástól betegszenek meg, nem kicsit. Itt jegyzem meg, hogy hosszú pályafutásom alatt bárhol dolgoztam, az ingyenes védőoltást SENKI ismétlem, SENKI nem adatta be magának a kollégaák közül. Én sem.
Ami Pedig betegen dolgozó kollégákat illeti, azt hiszem nem járnak táncot örömükben, hogy dolgozni kell menniük, mert KELL, maradjunk ennyiben. Sem a pénz nem elegendő, sem a főnökség nem veszi jó néven, ha otthon maradsz némi megfázással.
Csak jelzem, hogy komoly sérülésekkel járó közúti balesetem után 4 nappal már dolgoznom kellett, bucira dagadt fejjel, testszerte komoly zúzódásokkal, fájdalmakkal.
Kedves főnököm a baleset után feljött megnézni a kórterembe. Annyit mondott, hogy látja, csontom nem törött, hétfőn várnak szeretettel. Ez volt csütörtökön. Erről ennyit.
Nessy
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: Nekem szerencsém van az oltással, évek óta nem voltam influenzás.
Ez mindig is így működött az egészségügyben. Kiment a bokád? Fáslizd be, és holnap reggel találkozunk. Lázas vagy? Feküdj egy napot aztán várunk.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Nessy: Ez engem nem érdekel, hogy mi a divat egészségügyben. 33 év után dobbantottam. Elég volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.