Elfogadta Eger idei költségvetését a város közgyűlése szerda este, mintegy hatórás vita után, 11 igen és 7 nem szavazattal.

Mirkóczki Ádám (Egységben a Városért Egyesület) az MTI-nek "hibrid" költségvetésként jellemezte a büdzsét, melyet szerinte mintegy 80 százalékban az előző önkormányzati ciklusból örökölt állapot határoz meg. Készítőinek mozgásterét nagyban befolyásolták olyan, korábban ki nem fizetett tételek is, melyek rendezését kiemelt feladatának tartotta a jelenlegi városvezetés – húzta alá.

Jelezte: utóbbiak együttes összege mintegy félmilliárd forintra rúg, melynek legnagyobb része a Volán tömegközlekedési szolgáltatásának 2018-as és tavalyi ára, 400 millió forintot megközelítő értékben.

A polgármester tájékoztatása alapján a múlt évihez hasonló, 45 milliárdos főösszegű idei költségvetés túlnyomó részét a Modern Városok Program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásai adják. A megyeszékhely – mintegy 5 milliárd forintban meghatározott – saját bevételeinek tervezésekor biztonsági kalkulációra törekedtek – fogalmazott Mirkóczki Ádám hozzátéve: a legfontosabb alapelvek egyike, hogy nem szeretnének hiányt, illetve működési hitelt.

Ugyanakkor sikernek nevezte, hogy a sportot és kultúrát a korábbi években megszokott nagyságrendű forrásokkal támogatja a helyhatóság, miközben stabil büdzsét tudtak elfogadni, melyben nincs fiktív elem, sem a bevételi, sem a kiadási oldalon. Ez nagyban köszönhető az önkormányzat múlt év októbere óta tartó alapos átvilágításának is – húzta alá.

Szintén fontos eredményként szólt arról is, hogy Eger 2020-as költségvetésének néhány kisebb tétele már az új városvezetés programjának megvalósulását segíti. A legfontosabbak egyikeként említette az elektronikus népszavazás országosan egyedülálló intézményének bevezetését, melyre 50 millió forintos keretösszeget különítettek el.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.