Tüntetést szervez március 15-ére az ADOM Diákmozgalom (korábbi nevén: Független Diákparlament) a Diákparlament / ADOM azzal a céllal, hogy ne vezessék be a meghirdetett NAT-ot idén szeptemberben.

Utcára vonulnak a diákok az új alaptanterv miatt

Ehelyett azt szeretnék, hogy széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetés induljon az alaptantervről egy 21. századi, diákközpontú, esélyteremtő oktatási rendszerért.

A szervezők szerint ezek a legfőbb problémák a NAT-tal:

Az óraszám minimális (35-ről 34-re való) csökkentése mellett jelentősen növeli a lexikális tananyagot, ezzel hamisan állítja, hogy csökkentené a diákok és tanárok terheit: éppen ellenkezőleg, az iskolai órák mostantól még zsúfoltabbak lesznek.

Bár szavak szintjén modernnek próbál látszani, olyan mértékben előíró és diák- helyett tananyagközpontú, hogy azzal ellehetetleníti a modern pedagógiai módszerek alkalmazását, a tanárok szakmai szabadságát, a diákok érdeklődéséhez való alkalmazkodást.

Az olvasás megszerettetése helyett 117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra, miközben történelemből sokféle nézőpont bemutatása helyett egyetlen ideológiát szeretne a diákok felé közvetíteni, kritikus gondolkodás helyett engedelmes állampolgárokat nevelni.

A tüntetés március 15-én, 16 órakor kezdődik az Operaháznál.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Ha már a sok impotens ellenzéki párt nem képes egy tüntetést összehozni, akkor majd jönnek a diákok...
kakambuki
A diákok?? Nem tanulniuk kéne véletlenül és nem az utcán óbégatni? Ja és az elsősöket az általánosból is kiviszik tüntetni az utcára?
colibri
Van bő 2 hetük a szervezésre. Hajrá, mindent bele! Nem kell itt várni pártokra. Érintett diák minden családban van, azoknak szülei, nagyszülei, pedagógusok, meg az átlagnál magasabb IQ-val rendelkezők. Reméljük, az időjárás is "partner" lesz!
Eriksson
@colibri: 21:54 "Nem kell itt várni pártokra"
Ez freudi elszólás elszólás volt? Nem a pedagógusok az elégedetlenek?
teuton
@kakambuki: Kakimaki! Azert mennek az utcara, mert TANULNI akarnak, ertelmes es a 21. szazadban hasznalhato dolgokat, es nem olyan hülye birka maradni, mint te!!!
colibri
@Eriksson: Nem elszólás, inkább Béla333 véleményével ellentétben így gondolom. Ő impotensezte le az ellenzéki pártokat, pedig fogadni mernék, közülük nagyon sokan meg fognak jelenni ezen a tüntetésen. Igen, a pedagógusok - amióta ez a vezetés van - elégedetlenek, de legalább annyira érintettek a diákok is! Te nem tartod érdekesnek, hogy az érettebbek nagy számban nyugaton képzelik el a továbbtanulásukat, jövőjüket?
kakambuki
@teuton: Ne mondd, tényleg? Folytatásképpen meg majd jól pofán verik a tanaraikat a tanteremben mert mégsem nekik tetszően viselkedtek oktatás közben. Na menj a fr.ba öcsi!
Eriksson
@Pegero: Valamikor koszorúzni kellett, most tüntetni.
O tempora, o mores...
Eriksson
@colibri: 22:22 Az a legnagyobb baj, hogy meg fognak jelenni a pártok. Innentől veszti hitelét a tanár és diák probléma. A pedagógus pedig az, akinek életcélja a gyerekek nevelése, s nem a hergelése.

Amely diákok szülei megengedhetik maguknak, hogy nyugati egyetemre járathassák a csemetéjüket, azok a múltban is megtették, és a jövőben is meg fogják. Ennek nem a magyar oktatás az előidézője, de nem is a hátráltatója.
Eriksson
Március 15.-e az idén vasárnapra esik. Nem gondolom, hogy sok elhivatott szülő akad, aki erre áldozná a szabadnapját.
Béla333
@kakambuki: tegnap 21.35
"Nem tanulniuk kéne véletlenül és nem az utcán óbégatni?" kérded a nép bölcs tanítójaként?!

Március 15-én oktatási szünet van, szabadidejükben azt csinálnak, amihez kedvük, lehetőségük van. Hát most éppen tüntetni van kedvük, ugyanis szeretnének egy élhetőbb országot maguk körül, vagy elmennek!
Béla333
Biztos arra számított a maffia, hogy az iskolák majd jól kivezénylik a diákokat tapsolni a fényestekintetűnek, erreföl önállóan mennek tüntetni!?
Micsoda skandallum?!
colibri
@Eriksson: Nem értünk egyet, nem baj, az ujjunk sem egyforma. Nekem nem azt jelzi, ha megjelennek ellenzéki politikusok a diáktüntetésen, hogy hiteltelen lenne az egész, hanem ellenkezőleg, nem a pártok szervezték, de ők is egyetértenek a tiltakozókkal. Azt sem hiszem, hogy hergelés lenne a cél, hiszen gyerekek, családok, pedagógusok mind a saját bőrükön érzik ezt az őrült tempójú államosítást! 2020-at írunk, nem kellene mindenkinek megkötni a kezét, egy kicsivel több szabadságot kellene adni az oktatásban. A tankönyveket is orbánék szabják meg, mégcsak választási lehetőség sincs. Bezzeg az ő kölykeik magániskolába járnak, meg a legdrágább (pl. svájci) egyetemeken tanulnak. Nincs igazság Magyarországon.
Eriksson
@colibri: Nem vártam, hogy egyetértesz, csak leírtam, hogy én hogy gondolom. És most is azt mondom, nem kellene a pártoknak ráülni egy-egy szakmai vagy szakszervezeti tüntetésre, mert azzal rontják el a lényeget. Onnantól pártmegmozdulásnak tűnik az egész. nem erősít, hanem gyengíti a cél elérésének a lehetőségét.

Szabadság az oktatásban? Egy irányelv mindenképpen szükséges, mert olyan nincs, hogy minden pedagógus azt tanít amit akar. Arra vannak speciális magániskolák, melyek a fenntartóinak elvárásai szerint a közoktatástól eltérően oktatnak.

Azt írja a fenti cikk, idézem: "117 szerzőt és 269 művet ír elő kötelezően a középiskolai irodalom órákon való feldolgozásra".
Én úgy látom, bőven van anyag, van miből válogatnia a tanárnak. Vagy szeretne 11 szerző 26 művét? Még abból is lehet csemegézni kinek-kinek a kedve szerint.
A kölök meg azt fogja tanulni, amit elé tolnak. Ez így volt mióta világ a világ.
Nessy
@Eriksson: Tapintatosan közlöm Veled, hogy volt már ilyen az ötvenes évek elején. De akkoriban még voltak értelmes pedagógusok. Történelemből megtanultuk kik, mikor harcoltak, ki nyert! Miután az ideológia magyarázat évről évre változott. Az éppen aktuálissal annyit foglalkoztunk, hogy egy tanfelügyelői látogatás idején tudjunk róla "mesélni". Hiszen az is olyan egysíkú volt, mint most a Soros, Brüsszel, keresztény gyökerek.
A kötelező olvasmányban meg "segített" a 100 regény c. könyv. Jó szókinccsel, és kellő frázis ismerettel még dolit is lehetett belőle írni.
Csak akkoriban ezt reggel 8 és déli 13 óra között adták elő!
Sőt pl. latin órán még némi művészettörténetet is "tanultunk", irodalom órán meg vitakultúrát, retorikát! De akkoriban még híre sem volt az informatikának, mégsem teljesen digitális analfabéta a korosztályom jó része! Megtanultunk "tanulni", gondolkozni, kreatívnak lenni.
ómió
Na! Már a reinkarnált KISZ is "tüntet"?
Eriksson
@Nessy: Az utolsó mondatodban van a lényeg: "Megtanultunk "tanulni", gondolkozni, kreatívnak lenni."
A többi csak rizsa, hogy ezt nem, azt másképpen, és egyáltalán...

Az emberi izomzat is a terheléstől erősödik, teljesen mindegy, hogy favágástól, súlyzózásól, nehéz fizikai munkától, vagy szobabiciklitől. Egy a lényeg, hogy fitt és jó teherbírású, tettre késszé lesz a test.
Az aggyal ugyanez a helyzet. Mindegy, hogy mivel tömik iskolás korukban, az csak edzés. Megtanul tanulni, és képessé válik befogadni a későbbiekben a számára valóban hasznos dolgokat.
tudode
Igaza van a diákparlament utódjának abban, hogy már Szent-Györgyi Albert is azt vallotta, hogy meg kell szerettetni a nebulókkal az ÉLET VÉGÉIG TARTÓ TANULÁST, biflázás nélkül, mert az emberi agy nem káptalan! Arra legfőképp, hogy mit hol lehet megtalálni:
.
Tanulás flnőttként
.
tanulasfelnottkent.blogspot.com/2016/01/szent-gyorgyi-albert-azt-mondta.html
.
Milyen igaza volt, mivel a mai NAT, meg ki tudja mi nem más, mint KÖNYVÍRÁS-, NYOMÁS biznisz, ahhoz képest, amikor elkezdtem tanulni a testvéreim örökölték a tankönyveket a 40-es években, megtanítottak az ÉLET ISKOLÁJÁBAN is tanulni!
Nessy
@Eriksson: Non scolae, sed discimus vitae! Csak nem mindegy hogyan!
Itt most az a probléma, hogy sok év tized, benne az informatika rohamos fejlődését és térnyerését felejtették ki a rendszerből. Ma már a magolás nem célravezető! Így nem az "életnek", hanem az iskolának tanulnak a diákok.
Eriksson
@Nessy: A gyerekek sohasem az iskolának tanulnak, hanem saját maguknak. Az iskola segítségével tanulnak meg tanulni.
Mikor a gyerekek szétrajzanak az iskolából, mindegyik más-más útra lép, más-más szakmát választ. A továbbiakban mindegyiknek más-más tudásra lesz szüksége. Pl. Egy szakirányú diplomának már régen semmi köze az alaptantervhez.
Nem is emlékeznek már rá, hogy mivel tömték a fejüket anno.
Aki Én
@ómidióta: KISZ, mi? Megint a beidegződés. A régi KISZ a mai fidesz, te tájékozatlan bolsi. Nem ismered meg a gazdáidat?
Nessy
@Eriksson: Tökéletesen igazad van! Ezért felesleges egyik másik tárgyból a magolás! :-))))))
Sőt, érettségi után ( mi még mindenből érettségiztünk) a tételek jó részét már a bankettre elfelejtettük. :-))))
Nessy
@durbincs: Jó lenne frissíteni a szoftveredet! Már régen megszűnt az ECHO tv, (rém)Hír tv van helyette!!!
Málna
Kíváncsi lennék, ha megkérdeznék a diákokat, pontosan mi ellen is tüntetnek, hányan tudnak majd konkrét indokot mondani.
human
@Málna: Feltételezem ahogy mindig most is lesznek ott a médiából akik megkérdezik a fiatalokat miért vannak ott. Csak figyelni kell.

Egyébként erről az jutott eszembe mikor Debrecenben volt egy demonstráció a Horthy emléktábla MELLETT néhány tucat fiatallal. A riporter megkérdezte az egyik fiatalt, hogy tudja-e, hogy ki volt Horthy. Erre a fiatal csak zavartan nevetett. Láthatóan meglepte a nehéz kérdés.
Később kiderült, hogy ez a fiatal ember Balog Zoltán fia volt.
Málna
@human: Erről beszélek. Vajon van fogalmuk róla, vagy csak nyomják majd az egyenszöveget?
kissé felnőttem
aztán nem is gyuribá szervezi? nahát ezt a luxust az öregurat kihagyták? Ez az uj generáció viktor figyelj már rájuk.! vagy figyelmen kivül hagynak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.