Tavaly decemberben az átlagnyugdíj csak a fele volt a nettó átlagkeresetnek a friss adatok szerint. 2020-ban tovább nőhet a különbség, bár szakértők szerint visszafogottabb lesz az idei béremelkedés a tavalyinál.

Feleakkora az átlagnyugdíj Magyarországon, mint az átlagkereset – írta az mfor.hu a Központi Statisztikai Hivatal által közölt kereseti adatok alapján.

2019 decemberében ugyanis az egyszeri juttatásokkal, prémiumokkal felturbózott, ám kedvezmények nélküli nettó átlagkereset elérte a 270 ezer forintot. Ezzel szemben az átlagnyugdíj összege valamivel meghaladta a 135 ezer forintot 2019 folyamán.

Mivel a keresetek év közben is emelkedhetnek, szemben a nyugdíj összegével, amelyet az év eleji egyszeri emelés határoz meg elsősorban. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy

tavaly a bérek reálértelemben 7,7 százalékkal nőttek, miközben a nyugdíjasoknál évközi korrekcióra volt szükség annak érdekében is, hogy az infláció miatt ne szenvedjenek értékvesztést.

A kormány ugyanis 2,7 százalékkal emelte 2019 január elején a nyugdíjakat, de elég korán kiderült, hogy a 3,4 százalékos inflációt figyelembe véve kell újraszámolni a nyugdíjakat. A különbözetet aztán novemberben kapták meg az idősek, a 0,7 százalék pedig idén januártól épült be azok járandóságába, akik jogosultak voltak kompenzációra (és erre rakódott rá a 2,8 százalékos 2020-as nyugdíjemelés).

Leszakadnak a magyar nyugdíjak

A portál biztosra veszi, hogy

2020-ban tovább nyílhat a nettó keresetek és a nyugdíjak közötti olló – elég csak az idei nyugdíjemelés mértékére gondolni, amit már most eltüntetett a januári 4,7 százalékos infláció –, bár a koronavírus miatt visszafogottabb lehet a bérnövekedés, mint amiről tárgyaltak eddig a cégek.

Az elemzői várakozások szerint idén 8-10 százalék közötti átlagos béremelkedés lehet, de akad, aki az egyes szektorokban továbbra is jelentős munkaerő-hiány miatt 10 százalékos emelést vár. A koronavírus gazdasági hatásai most még megjósolhatatlanok, ahogy az is, hogy a magyar vállalkozások egyáltalán ki tudnák-e gazdálkodni a prognosztizált emeléseket a minimálbér és garantált bérminium kötelező 8 százalékos emelésén felül.

De a nyugdíjasok járandóságai közötti távolság is egyre nagyobb lesz a nyugdíjösszeg megállapításának időpontjától függően. Egyre magasabb induló nyugdíjra számíthatnak ugyanis azok, aki a bérrobbanást követően, mostanság vonulnak nyugdíjba.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(mfor.hu)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsodi
Szarnak itt a nyugdíjasokra ha már nem dolgozik ne is éljen,ha meg beérik ennyivel minek emelni.Majd szavazás előtt jól lakatják őket aztán fel is fordulhatnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
@Eladott Ország: Nekem a legelső munkahelyem a 70-es években egy olyan általános iskola volt, ahol a tanulók 75%-a cigány származású volt. Soha semmi gondom nem volt velük és a családjaikkal se nekem, sem a kollégáimnak. Tiszteltek minket, csak szép emlékeim maradtak arról az időszakról. Egy nagyon határozott, mindenkivel szemben nagy elvárású igazgatója volt az iskolának, aki keményen kézben tartotta a dolgokat. Nyolcadik után nagyon sok diák tovább tanult, mert nem akartak úgy élni, mint a szüleik. Akkor még ez a szellem uralkodott. Akik nem tanultak, betanított munkásként üzemekbe, gyárakba tudtak elhelyezkedni, s pénz kerestek..Én azt gondolom, hogy a rendszerváltás után kezdődött folyamatosan problémás lenni ez a kérdés, ami mára már-a sorozatosan elbaltázott intézkedések miatt-gyűlöletté vált...Az Orbán kormány sokat tett ezért.. Ha mást nem említek, mint a sajátjait meglopó Flórit, akinek falaztak és falaznak a mai napig! Az helyett, hogy börtönbe lenne éli világát...:(((
solidedge
Gyurcsányék elvették a 13. havinkat, Orbánék meg az életkedvünket.
Nessy
@solidedge: Viszont ha arra várunk, hogy Orbán beváltsa az ígéretét a 14. havi nyugdíjról, halhatatlanok leszünk!
Tényleg, ezért még a 10 év alatt egyszer sem sipákolt a királyi média, mint most a 3 Metró klímája miatt pár hónappal a választás után!
Lepényleső
...aztán el is fogják felejteni kifizetni,- azoknak akik azért meg is dolgoztak,akik nem,azok arra továbbra is számíthatnak?
Pl; a magát külhoninak valló milliók,vagy a százezrek akik magukat politikusként beállítók,holott kizsákmányolók?
Eladott Ország
@Cicamama55: tegnap, 20:59; Valóban a gengszterváltás' betett a cigányoknak, mert olyan bűnöző gazember és politikai prostituált került az ország élére a bandájával együtt mint Orbán. Ezt ugyan nem csak a cigányok szívták meg, hanem az egész ország, és az elmúlt harminc évet nyugodtan lehúzhatjuk a WC-n. Egy történelmi esélyt sikerült elszalasztani, hogy felzárkózzunk... Soros, Orbánt a putriból hozta ki...
https://uploads.disquscdn.com/images/fb0ad593...
https://scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. March 31., 17:33
Gyász: koronavírusban halt meg a Star Wars sztárja