Tavaly decemberben az átlagnyugdíj csak a fele volt a nettó átlagkeresetnek a friss adatok szerint. 2020-ban tovább nőhet a különbség, bár szakértők szerint visszafogottabb lesz az idei béremelkedés a tavalyinál.

Feleakkora az átlagnyugdíj Magyarországon, mint az átlagkereset – írta az mfor.hu a Központi Statisztikai Hivatal által közölt kereseti adatok alapján.

2019 decemberében ugyanis az egyszeri juttatásokkal, prémiumokkal felturbózott, ám kedvezmények nélküli nettó átlagkereset elérte a 270 ezer forintot. Ezzel szemben az átlagnyugdíj összege valamivel meghaladta a 135 ezer forintot 2019 folyamán.

Mivel a keresetek év közben is emelkedhetnek, szemben a nyugdíj összegével, amelyet az év eleji egyszeri emelés határoz meg elsősorban. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy

tavaly a bérek reálértelemben 7,7 százalékkal nőttek, miközben a nyugdíjasoknál évközi korrekcióra volt szükség annak érdekében is, hogy az infláció miatt ne szenvedjenek értékvesztést.

A kormány ugyanis 2,7 százalékkal emelte 2019 január elején a nyugdíjakat, de elég korán kiderült, hogy a 3,4 százalékos inflációt figyelembe véve kell újraszámolni a nyugdíjakat. A különbözetet aztán novemberben kapták meg az idősek, a 0,7 százalék pedig idén januártól épült be azok járandóságába, akik jogosultak voltak kompenzációra (és erre rakódott rá a 2,8 százalékos 2020-as nyugdíjemelés).

Leszakadnak a magyar nyugdíjak

A portál biztosra veszi, hogy

2020-ban tovább nyílhat a nettó keresetek és a nyugdíjak közötti olló – elég csak az idei nyugdíjemelés mértékére gondolni, amit már most eltüntetett a januári 4,7 százalékos infláció –, bár a koronavírus miatt visszafogottabb lehet a bérnövekedés, mint amiről tárgyaltak eddig a cégek.

Az elemzői várakozások szerint idén 8-10 százalék közötti átlagos béremelkedés lehet, de akad, aki az egyes szektorokban továbbra is jelentős munkaerő-hiány miatt 10 százalékos emelést vár. A koronavírus gazdasági hatásai most még megjósolhatatlanok, ahogy az is, hogy a magyar vállalkozások egyáltalán ki tudnák-e gazdálkodni a prognosztizált emeléseket a minimálbér és garantált bérminium kötelező 8 százalékos emelésén felül.

De a nyugdíjasok járandóságai közötti távolság is egyre nagyobb lesz a nyugdíjösszeg megállapításának időpontjától függően. Egyre magasabb induló nyugdíjra számíthatnak ugyanis azok, aki a bérrobbanást követően, mostanság vonulnak nyugdíjba.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(mfor.hu)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Először is tisztázzunk valamit! A nettó átlagkereset piszok messze van a havi 270.000 -ft-hoz Az átlag nyugdíj is piszok messze van a havi 134.000 ft-hoz. A másik. A cikkból pont úgy jön le,mint ha a nyugdíjasok azt szeretnék,hogy a nyugdíjuk megközelítse az átlagbéreket,de ezt úgy,hogy a nyugdíjak emelkedjenek,de a bérek nem.Ilyenről szó sincs.Egyetlen nyugdíjas sem szeretné,ha a gyermekei,vagy az unokái fizetése rovására emelnék a nyugdíját. Talán ha kevesebb stadion épülne,nem adnának a botlábú focistáknak havi egy millát,ha nem minden prokjektet 3x-os feláron Mészáros és a Vejkó cégei nyernék,nem épülne egy csomó olyan baromság ami milliárdokba kerül,de nagyon jól ellenénk nélküle is( Tram-Trén. A vár átépítése,stb) Talán ha áder fizetését vissza vennék az eredetire,ami már alapból is sok volt( 1,5 millió/hó) most meg 3 millió/hó pedig a negyedéért sem dolgozik meg.,akkor lenne lehetőség a dolgozók fizetését és a nyugdíjakat is emelni. Jó lenne ha az átlagkeresetet nem úgy számolnák ki,hogy abban benne van az összes miniszter és a holdudvar fizetése is. Legyen egy dolgozói átlagosítás.A Fidesz holdudvar fizetése külön blokk legyen,ugyan így a nyugdíjaknál a sok nyugdíjas több mint egy millás nyugdíját ne számolják bele. A legtöbb nyugdíjas jóval a havi 100.000 ft alatt kap.Inkább a 70.90.000 ft közt van,de a rokkantak csak 55-60.000 ft-ot kapnak az öregségi nyugdíjig.,ami 64 éves kor.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
@Eladott Ország: Nekem a legelső munkahelyem a 70-es években egy olyan általános iskola volt, ahol a tanulók 75%-a cigány származású volt. Soha semmi gondom nem volt velük és a családjaikkal se nekem, sem a kollégáimnak. Tiszteltek minket, csak szép emlékeim maradtak arról az időszakról. Egy nagyon határozott, mindenkivel szemben nagy elvárású igazgatója volt az iskolának, aki keményen kézben tartotta a dolgokat. Nyolcadik után nagyon sok diák tovább tanult, mert nem akartak úgy élni, mint a szüleik. Akkor még ez a szellem uralkodott. Akik nem tanultak, betanított munkásként üzemekbe, gyárakba tudtak elhelyezkedni, s pénz kerestek..Én azt gondolom, hogy a rendszerváltás után kezdődött folyamatosan problémás lenni ez a kérdés, ami mára már-a sorozatosan elbaltázott intézkedések miatt-gyűlöletté vált...Az Orbán kormány sokat tett ezért.. Ha mást nem említek, mint a sajátjait meglopó Flórit, akinek falaztak és falaznak a mai napig! Az helyett, hogy börtönbe lenne éli világát...:(((
solidedge
Gyurcsányék elvették a 13. havinkat, Orbánék meg az életkedvünket.
Nessy
@solidedge: Viszont ha arra várunk, hogy Orbán beváltsa az ígéretét a 14. havi nyugdíjról, halhatatlanok leszünk!
Tényleg, ezért még a 10 év alatt egyszer sem sipákolt a királyi média, mint most a 3 Metró klímája miatt pár hónappal a választás után!
Lepényleső
...aztán el is fogják felejteni kifizetni,- azoknak akik azért meg is dolgoztak,akik nem,azok arra továbbra is számíthatnak?
Pl; a magát külhoninak valló milliók,vagy a százezrek akik magukat politikusként beállítók,holott kizsákmányolók?
Eladott Ország
@Cicamama55: tegnap, 20:59; Valóban a gengszterváltás' betett a cigányoknak, mert olyan bűnöző gazember és politikai prostituált került az ország élére a bandájával együtt mint Orbán. Ezt ugyan nem csak a cigányok szívták meg, hanem az egész ország, és az elmúlt harminc évet nyugodtan lehúzhatjuk a WC-n. Egy történelmi esélyt sikerült elszalasztani, hogy felzárkózzunk... Soros, Orbánt a putriból hozta ki...
uploads.disquscdn.com/images/fb0ad5933832bb786dd1abb3b751fb58cd062858026c481e3318709fb2d82f93.jpg?w=800&h=286
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/82624868_116773196523449_1426722551580590080_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_ohc=qS62obSglMAAX8kie5q&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=f709d68f9d62d8855128834c983b461c&oe=5EDA8A8A

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.