A nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát növeli több tényező.

A nyugdíjak indexálásának módszere lehetővé teszi, hogy a jövőre nyugdíjba vonulók ellátása 35 százalékkal magasabb legyen, mint a három évvel ezelőtt nyugdíjba vonulóké

– írj a protfolio.hu a jelentésre hivatkozva. A nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát növeli még két tényező: az egyik az aktív korúak arányának csökkenése, a másik pedig az, hogy a magas jövedelmű nyugdíjasok várható élettartama általában hosszabb.

Az Európai Bizottság a héten közzétette szokásos éves országjelentését,

a dokumentum Magyarországgal foglalkozó részében leírták, hogy a gazdasági növekedés mértéke jelentős volt (2014 óta 4 százalék éves átlagban), de hosszú távon ez csak akkor fenntartható, hogy a munkaerő termelékenységét növelő beruházásokat hajtunk végre.

Az alacsony produktivitás mellett problémát jelent a zsugorodó munkaerő hiánya, aminek következtében nőnek a bérek. Miután azonban a béremelés mértéke megelőzi a munkatermelékenység növekedését, a vállalatok számára megdrágul a munkaerő.

A magyar nyugdíjrendszer növelni fogja az egyenlőtlenséget

A jelentés kitér a nyugdíjrendszert érintő növekvő egyenlőtlenségre. A jövedelmi egyenlőtlenségek szélesedtek a munkajövedelmek és a nyugdíjak között, ez pedig hosszú távon a közkiadásokkal kapcsolatos fenntarthatósági problémákhoz vezethet. 2016 óta a bérek nagyobb mértékben nőttek, mint a nyugdíjak – a nyugdíjemelés inflációkövető, emellett a nyugdíjasok kapnak kompenzációt a GDP növekedés után is. A növekedéshez kapcsolódó prémiumok 2017-ben 0,9, 2018-ban 1,2, 2019-ben a teljes nyugellátás 1,4 százalékát tették ki, az utóbbi két évben pedig egyaránt 0,7 százalékos nyugdíjemelésnek megfelelő összegű egyéb támogatást (élelmiszer- és rezsiutalvány) kaptak a nyugdíjasok.

Összességében a nyugdíjak 2,8 százalékkal nőttek, miközben a béremelkedés az elmúlt öt évben átlagosan évi 9,2 százalék volt. Ennek következtében az átlagnyugdíj és a nettó átlagbér arányaként kifejezett helyettesítési ráta a 2015. évi 67 százalékról 2019-ben 53 százalékra csökkent

– írja a tanulmány. Nagymértékben nőtt tehát a szakadék a munka- és a nyugdíjjövedelmek között. A jelentés arra is felhívja a figyelmet a nyugdíj megállapításának folyamatára: a nyugellátás alapja az életpályára számított átlagbér. Az adatok összehasonlíthatósága érdekében az éves kereseteket (de a nyugdíjba vonulást megelőző legfeljebb egy év figyelembevételével) kiigazítják a nettó átlagbér növekedésének megfelelően. Így például aki 2021-ben megy nyugdíjba nominális szinten 35 százalékkal magasabb járadékban részesülhet, mint aki 2016-ban vonult nyugdíjba, mert az előbbiek esetén érvényesül az elmúlt évek két számjegyű béremelkedése. 2016-ban ez az eltérés még csak 1 százalék volt.

A Bizottság előrejelzése szerint a végrehajtott szakpolitikai intézkedések következtében az egyenlőtlenségek várhatóan tovább növekednek. Ebben a fő ludasnak a nyugdíjindexálási szabályok tekinthetők, de az egykulcsos személyi jövedelemadó szintén ezt a tendenciát erősíti.

A szélesedő bérszakadék emiatt a nyugdíjasok körében is emelkedik, hiszen a nyugellátás alapját a nettó bér jelenti.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(portfolio.hu)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nyugdíj: a svájci indexálással számolt nyugdíjemelés nem fér bele a költségvetésbe, mert ez 40 milliárddal megemelné azt! Kevesebbet kellene lopni fiúkák! Rogántoncsi letelepedési kötvényei idén 35 milliárdba kerülnek! Ebből a rablóbandán kívül senki nem profitált! Németh Miklós $22 milliárd adóssággal és $100 milliárdra becsült állami vagyonnal adta át a stafétát. Most az államadósság ennek kb. az ötszöröse, az állami vagyon elúszott, és mindennek a tetejébe még annyi jólét sem volt, mint Kádár alatt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
De legalább a meglévőből nem nyultak le!
Nessy
Leginkább a 2000 előtt nyugdíjba menők szívnak, mert akkor még degresszió is sújtotta a nyugdíj számítást. Áldassék az Antall és I.Orbán kormány, meg a közszféra négy éves bérbefagyasztása! Pedig az esetek zömében bőven megvolt a 40 éves munkaviszonyunk!
Még a svájci indexálás segített valamit, de a most "dübörgő gazdaság" ezt nem teszi lehetővé! Igaz akkoriban egy ellenzéki párt szerint a 2 milliós fizetés "pofátlannak" minősült!
Nessy
@ómió: Egyszerübben oldják meg! Oda sem adják!!
kissé felnőttem
már nem már megtette kettészakadtunk
lettek marcik a hevesen, milliomosok meg csirke farhátas tábor.
A mese hogy szükség van a nyugdíjasokra ? nekünk már nincs mit veszíteni. max titeket
ómió
@Nessy: Aki nem adta oda, hanem lenyulta, azok Böszme vezéredék voltak!
Nessy
@ómió: Akkor más volt a világgazdaság helyzete, és benn a mienk. Valóban, az utolsó évben nem volt 13. havi. Aztán "valaki" ígért már akkor 14. havit is! Ma viszont a napi győzelmi jelentések alapján más a gazdaság helyzete! Mit kapunk? Irreális, maginfláció alapján számolt emelést, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal, de még így is hitelezünk a költségvetésnek 10 hónapig kamatmentesen!
Tudom, hogy nehéz, de próbáld meg a mai tényeket kommentálni.
Eladott Ország
Nyugdíj: a svájci indexálással számolt nyugdíjemelés nem fér bele a költségvetésbe, mert ez 40 milliárddal megemelné azt! Kevesebbet kellene lopni fiúkák! Rogántoncsi letelepedési kötvényei idén 35 milliárdba kerülnek! Ebből a rablóbandán kívül senki nem profitált! Németh Miklós $22 milliárd adóssággal és $100 milliárdra becsült állami vagyonnal adta át a stafétát. Most az államadósság ennek kb. az ötszöröse, az állami vagyon elúszott, és mindennek a tetejébe még annyi jólét sem volt, mint Kádár alatt.
Lepényleső
Amíg lesz? Aztán a teljesen kisemmizett idős éhen halókét? Ebből lefesthető ez a jövőkép?
Stadionokba megy majd legelni a nép,enyhíteni éhségét? Miért nem vettük ennek elejét?
ómió
@Nessy: Tény, hogy a világgazdaság helyzete más volt. Az is tény, hogy államcsőd előtt csak néhány ország állt - köztük mi is - azok, akik "elqrták"! Ilyen helyzetben bármiféle "14. havi" ígérete a legkevesebb, hogy kérdéses! Arra emlékszem, hogy - tekintettel az ország állapotára - inflációkövető lett ígérve, amit máig tartanak is. A nyugdíjkiegészítéseket meg - már, ha voltak - mindig utólag fizették, ebben semmi nem változott. Amivel viszont a cikk által sugalmazottakkal megegyezően egyetértek, az az, hogy ez a rendszer tartósan fenntartva az aktív jövedelmektől való masszív nyugdíjleszakadást eredményez, még akkor is, ha az öregebb nyugdíjasréteg folyamatosan el is hal. És még akkor is, ha a friss nyugdíjasoknál ez a leszakadás még kevésbé látszik. Itt valami lépés előbb-utóbb kell, még úgy is, hogy a mostani állapot még mindig jobb annál, mint, amikor simán lenyultak 1, vagy 2 havi nyugdíjat.
Nessy
@ómió: Roppant egyszerű lépést kellene csak tenni! A jelenlegi passzív eutanázia mellett engedélyezni az aktív eutanáziát is! Mindjárt elfogyna az "öregebb nyugdíjas réteg", és spórolna a tb kassza is!
Azt, hogy ki mennyit "nyúlt le" inkább ne feszegessük, mert nem éppen válna dicsőségére a jelenlegi kormány prioritásainak!
Ha emlékeim nem csalnak, O.V. még meg is köszönte, hogy jó állapotban vette át a kormányzást, és gyorsan el is költötte a meglévő hitel tartalékot! Valóban "elvették" az utolsó évben a 13. havi nyugdíjat, és abban az évben nem volt svájci indexálás, de nem is a tisztított a maginfláció volt az emelés alapja, aminek köze nincs a valós inflációhoz. Meg is szüntették gyorsan 2011-ben a létminimum, a nyugdíjas kosár számításokat! Maradt a kormánypropaganda, aminek a tényekhez gyakran annyi közük van, hogy semmi!
De te valószínűleg fiatalabb lévén, ezeket a dolgokat nem igazán érzékeled, nem érted.
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:52; Összehasonlító táblázat:
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/82716525_3181766705172284_4943372796370616320_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_ohc=1QAf-s-U52oAX9O4yIV&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=d959b283b9b4a974053f93302782d973&oe=5EA99EB8
A fidesz nem csak a nyugdíjat nyúlta le hanem az országot is, te fidesz barma!
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/82302957_706929439713792_6105040155767209984_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_ohc=UGr0n3NzGW4AX-vf2Av&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=969669ad594b7b244535b3261f7823ad&oe=5E8F8319
Ha a tendencia nem változik, akkor két éven belül a magyar nyugdíjak lesznek a legalacsonyabbak a régióban.
Romániában, a garantált minimálnyugdíj értékét 640 lejre (44 800 forint) emelték! Magyarország jobban teljesít!
lusta
@Eladott Ország: Ez így nem igaz, mert segíti az átlag nyögdíj számítását a 2-3 millió forintos nyugdíjasok száma.
ómió
@Nessy: Majd, ha megint anarcholiburnyák "vezetés" lesz, biztos lesz "eutanázia" is! A ki mennyit nyult le témakörét is feszegethetjük, mert elég csak azt nézni, hogy adósságilag hogyan alakultunk! Ez bizony "szemléletes"! 2010. után még évekig lógott a fejünk fölött az államcsőd veszélye, amit tuti "meg is köszönt Orbán"! Ha több időm lesz, majd még el is hiszem! A gond "csupán" annyi volt, hogy az adósság már a fülünkön folyt ki! Volt hova tenni a hozzáférhető pénzeket!
ómió
@Eladott Ország: Hazudd még el sokszor! Hátha legalább te elhiszed!
Nessy
@Eladott Ország: Én feladtam! Ugyanis a csőlátás az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Ez bigott illiberalizmussal súlyosbítva, végképp reménytelen! Amikor valaki már a valós tényeket sem hiszi el, akkor válik lojális fideszessé!
fahrenheit451
@ómió: Hiszek egy Eladott Országnak (nem "-ban", hanem "-nak" - a gyengébbek kedvéért, és ómió -nak, aki miatt szégyellik magukat a gyengébbek is)
Tényszerű az ipse, és ha néha téved, az külön jó, mert abból látszik, hogy ember - mert tévedni emberi dolog.
Viszont tudatosan ferdíteni, csúsztatni, hazudni... az sátáni.
Ez van.
Eladott Ország
@lusta: Kósa mamának olyan jó volt a nyugdíja, hogy ő sertéstelepet is tudott venni 80 éves korára, sőt BMW motor is kellett neki az hozzá . Bizony az átlagnyugdíjat, hogy számolják ki, azt csak a Jóisten tudhatja, de hogy nem medián érték az holtbiztos, sőt a számtani átlagszámítás valós értékére sem innák mérget.
m.blog.hu/b1/b1/image/kosa_anyukaja_sertestelep.jpg
A nyugdíjak összegének megoszlása
Teljes ellátás összege (Ft/hó/fő) - Létszám (fő)

28.500 alatt - 17.777
28.500-49.999 - 28 981
50.000-99 999 - 532 803
100.000-149.999 - 809 879
150.000-199.999 - 373 958
200.000-299.999 - 220 301
300.000-399.999 - 31.762
400.000- 499.999 - 4.998
500.000- 999.999 - 1.373
1.000.000-1.999.999 - 23
2.000.000 felett - 9
-------------------------
Összesen: 2 021 864
* Forrás: Magyar Államkincstár
Eladott Ország
@lusta: tegnap 11:12; Valóban segíti a 2-3 millió forintos nyugdíjasok száma az átlagnyugdíjat. Nem véletlenül nem akarják eltörölni a felső küszöböt, mert így szebb lesz a kimutatás ( lásd átlagkereset) . De még ezen belül is a számtani átlagot mutatják ki és nem a mediánt. Mert mint tudjuk ezek nem kormányoznak, csak a hazug propagandát nyomják és természetesen tovább lopnak.
ómió
@fahrenheit451: Hát, ízlés dolga! Van, aki a hazudozásnak (= Eladott Ország) hisz - mint te - és van, aki nem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.