Nem vizsgálta meg személyesen az igazságügyi orvosszakértő a Bujákon megvert Orosz Bernadettet, az ügyében csak a korábban készült ambuláns lapok és zárójelentések alapján készített szakértői véleményt.

Személyesen egyszer sem vizsgálta meg, kizárólag a korábbi ambuláns lapokból, zárójelentésekből dolgozott az az igazságügyi orvosszakértő, aki a Bujákon megvert miskolci nő sérüléseiről készített szakértői véleményt. A hivatalos iratok szerint a szakértő nemcsak a tavaly novemberi, hanem a másik két bántalmazásból származó sérüléseket is vizsgálta – írta meg az Index.

A lap a hivatalos iratokra hivatkozva arról számol be, hogy egy igazságügyi orvosszakértő nemcsak a nagy nyilvánosságot kapott tavaly novemberi, hanem a nő másik két bántalmazásból származó sérüléseit is elemezte, külön-külön.

Arra jutott, hogy az utolsó eset volt a legbrutálisabb, az, amelyik után Orosz feltöltötte a Facebook-oldalára az arcáról készült fotókat, amelyeken szinte felismerhetetlen volt.

A szakértő úgy látta, hogy

az orrcsont és az orrsövény törésének gyógytartalma nyolc napon túli, de ezek a sérülések közvetlenül és közvetetten sem tekinthetők életveszélyesnek

Az iratok szerint az orvosi dokumentáció „olyan jellegzetes sérülést, amely a nyak erőteljes megragadására vagy fojtogatására utalna, nem tartalmaz”. A szakértő szerint az arckoponya csontjain további nyolc napon túli sérülések is létrejöhettek volna, és csupán „a véletlennek köszönhető ” ,hogy ez nem így történt. Mivel a zúzódások mellett

csak az arckoponya legvékonyabb csontja, az orrcsont és az orrsövény törött, ezért nem állítható, hogy a bántalmazástól életveszélyes vagy halálos sérülések is keletkezhettek volna

Az, hogy a nő felső műfogsora is megsérült, a szakértő szerint önmagában nem tekinthető testi sértésnek, és összességében azt állapította meg, hogy

maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás nem állapítható meg.

Az Indexnek Orosz Bernadett viszont azt mondta, hogy az orrának sérülései ugyan meggyógyultak, ám

a bántalmazás óta nem kap rendesen levegőt

A másik két, a júniusi és az augusztusi bántalmazásból származó sérüléseket is nyolc napon belül gyógyulónak minősítette a szakértő, annak ellenére, hogy a második esetnél Orosz dobhártyája átszakadt. Igaz, a középfüle nem vérzett be, és csonttörés sem történt.

Az Index felidézte, hogy Szeles Géza, az ügytől független igazságügyi orvosszakértő korábban azt mondta nekik: az esetek zömében az orvosszakértők „sajnos, csak iratokból dolgoznak”. Továbbá úgy fogalmazott:

A magyar orvosi dokumentációs fegyelem egyenlő a nullával. Több bírósági tárgyalás alatt beigazolódott már, hogy általában negyedannyi sérülés van leírva, mint ami azokon a fotókon látszik, amelyeket a sértett saját maga készített a telefonjával. Amíg egy igazságügyi orvosszakértő 35-40 sérülést is leír, addig egy klinikai szakorvos, aki éppen a sürgősségi osztályon ügyeletes, jó, ha három-négy sérülést rögzít

Az Index felidézi, hivatalosan március 18-ig tart az a távoltartási végzés, amit a Salgótarjáni Járásbíróság tavaly novemberben rendelt el Orosz Bernadett volt barátja ellen. A döntés szerint a férfi semmilyen módon – közvetve és közvetlenül – sem léphet kapcsolatba a nővel.

A nyugalmazott katonai alezredes közben nemrég ötmillió forintra beperelte a nőt, mert szerinte sérültek a személyiségi jogai akkor, amikor Orosz Bernadett a bántalmazást követően, Facebook-bejegyzésében megnevezte őt.

A férfi február végén interjút adott a Borsnak, amelyben arról beszélt, hogy nem emlékszik, mi történt valójában a bántalmazás estéjén.

A mai napig nem tisztázott számomra, hogy mi is történt valójában. Nem ittam sokat, ezt a véralkohol-vizsgálat is alátámasztja, így nem is értem, miért nem emlékszem semmire. Egy filmszakadás után már csak az van meg, hogy a rendőrök támogatnak és kérdezik, mi történt

- nyilatkozta a Borsnak a férfi.

Hozzátette:

Két nappal később, november 11-én küldték át a sajtóban is megjelent képeket. Összeszorult a szívem, és elsírtam magam, amikor megláttam. Nem akartam elhinni, hogy ezt én okoztam. Ha így van, azt nagyon sajnálom, és természetesen vállalom érte a felelősséget. Azt azonban már akkor elképzelhetetlennek tartottam, hogy Bernadett életére törtem és fojtogattam volna, hiszen mindennél jobban szerettem.

Forrás: Index, HVG, Bors

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ha igaza van az orvos-szakértőnek, akkor az ettől kisebb sérüléssel járó verések ezen túl jutalomnak számítanak majd a bírósági gyakorlatban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
surdilloFUJT
@Clavigo: Minimum,majd ugyannek az ""orvosszakértőnek""" a véleményével besózva a sebeket magára hagyni egy bezárt szobában!!!De legalábbis kezeit lábait szilánkosra törve magára hagyni a szakértőjével!!!
fahrenheit451
Csak annyira kéne megverni az orvosszakértőt, mint ezt a nőt.

Ki a faszom ez volt katona?
Nevet címet kérek. majd én segítek neki megérteni a tettét, és a tettének a következményét.
Nevet címet kérek !!!

Buta bunkó geci sosem harcolt sumák surmó geci ingyenélő dolgozni nem akaró katona!
Majd én segítek neked megérteni az élet lényegét!
fahrenheit451
így védik a nőket a geci fasiszta-náci fideszesek?
A kurva anyátok !!!
fahrenheit451
Mikor jössz rá végre, hogy a Fidesz csak a saját érdekeltségeit védi, amiből hasznuk van, és nagy ívben szarnak mindenkire, minden társadalmi csoportra - magyarokra elsősorban?!
Málna
Milyen sok orvos kommentel itt a Propelleren...:-)
Lepényleső
Talán ha az orvosszakértő részesülhetne egy cirka azonos inzultusban,megváltozna véleménye nyomban?
Csak orcájának legvékonyabb csontjai törnének úgy mint az áldozatnak,a hatóságok más véleményt kapnának?
Lehet hogy az ő arcát a rajta lévő vélhetően némileg vastagabb bőr megvédené nagyobb behatással szemben,
ami alapján jutott erre a bántalmazás következményinek levezetésében? Netán ez volt a tervben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.