Részt vett a Kérész Művek február 29-i előadásán a budapesti Artus Stúdióban az az iráni házaspár, amelynek egyik tagja, a SOTE egyik diákja, koronavírussal fertőződött – tájékoztatott a stúdió a honlapján.

Február 29-én a budapesti Artus Stúdióban nézte meg a „Kérész Művek” című előadást az egyik, utólag koronavírusosnak bizonyult iráni egyetemi hallgató és felesége.

A színház március 5-én délelőtt, a feleségtől értesült róla, hogy pozitív lett a férfi koronavírus-tesztje, és mindkettejüket karanténban tartják a Szent László Kórházban

- írja az Artus közleménye.

Ezután felvették a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, hívták a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahonnan továbbirányították őket az illetékesekhez, majd a tőlük kapott útmutatás szerint jártak el. Vagyis a jegyrendelések és online vásárlások alapján felkutatták és informálták a nézőket, tájékoztatták a szereplőket és azokat is, akik az előadás óta az Artusban jártak, vagy tervezték, hogy az Artusba mennek.

Péntek délelőtt aztán a színház úgy értesült, hogy a feleség tesztje negatív lett.

2020. február 29-én Kérész Művek előadás volt az Artus Stúdióban.

Azt tudtuk, hogy egy iráni házaspár is van a nézők között, hiszen személyesen ismerjük őket. A feleséggel korábban együtt dolgoztunk. Tudtuk, hogy a férj is egy magyarországi egyetem hallgatója. Jelenleg mindketten Magyarországon élnek. Arról nem volt tudomásunk, hogy mostanában Iránban jártak, vagyis, hogy fertőzött területről érkeztek.

Március 5-én csütörtök délelőtt érkezett hozzánk e-mailen a hír az iráni férfi feleségétől, hogy a férjének pozitív lett a koronavírus tesztje, és mindkettőjüket karanténban tartják a Szent László kórházban kivizsgálásra. A feleség még vár a tesztje eredményére.

A levélből egyértelműen kiderült, hogy az Artus Stúdióban a február 29-i Kérész Művek előadáson, mint néző volt jelen az a koronavírussal fertőzött egyik iráni személy, akiről március 4-én 18:26-kor a Facebook-on a kormányfő is nyilatkozott.

A levél kézhezvétele után a lehető leghamarabb, aznap délben összehívtuk az Artus Egyesület elnökségét.

Az elnökségi ülésen átbeszéltük a teendőket, hogy a helyzet komolyságára és súlyosságára való tekintettel a kellő felelősséggel tudjunk reagálni. Fontolóra vettük személyes érzéseinket, gondolatainkat és felelősségünket, valamint azt, amit törvényes kötelességünk megtenni.

Ezek alapján az elnökségi ülésen a következő határozatokat hoztuk és hajtottuk végre:

- Azonnal felvettük a kapcsolatot a hivatalos szervekkel, akiket tájékoztattunk a helyzetről és megtudtuk tőlük, hogy mit kell tennünk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos zöldszámát hívtuk: +36 1 476 1100, ahonnan továbbirányítottak azokhoz az illetékes személyekhez, akik foglalkoznak a járvánnyal: +36 30 536 0501 és +36 30 241 4106. Az illetékesektől kapott útmutatás szerint jártunk el.

- A jegyrendelések és online vásárlások alapján a nézőket azonnal felkutattuk és informáltuk. Írásban tájékoztattuk a szereplőket, illetve mindazokat, akik az előadás óta az Artusban jártak, valamint azon személyeket, akik tervezték, hogy az Artusba jönnek.

- Minden közeljövőben az Artus Stúdióban szervezett megbeszélésünket lemondtuk.

- Március 6-án délelőtt kaptuk a hírt, hogy a feleség tesztje negatív, amiről tájékoztattuk az érintetteket.

- írják a közleményben

A 444 beszélt egy másik, szintén egyetemista nézővel, akit az egyeteme majdnem egy héttel az előadás után arra kért, hogy a látogatástól számított két hétig maradjon otthon, március 15-ig minden hiányzása igazolt. Ugyanezt a levelet minden hallgató megkapta, aki erről az egyetemről ott volt az előadáson. Ez alapján tehát

minden néző már egy hete potenciális fertőzöttnek tekinthető.

A 444 ugyanakkor hozzáteszi, hogy akivel beszéltek a diákok közül, mind azt mondta a lapnak, hogy

egyelőre nem végeztek rajta tesztet.

Forrás: 444, Index

Címlapkép: MTI/AP

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.