Délről és északról is elérhetnek minket a szelek.

Időjárás: ciklonokkal van körülvéve az ország, durva szélviharok jöhetnek

Izlandtól délre egy nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek frontjai kontinensünk északnyugati harmadán felhős, többfelé esős időt okoznak, Skandináviából havazást is jelentettek. Ciklon örvénylik a Balkán-félsziget fölött is, ahol az eső, zápor mellett zivatarok is kialakulnak a délebbi vidékeken. Több helyről jelentenek csapadékot egy feloszlóban lévő frontrendszer felhőzetéből Kelet-Európában is. Ezzel szemben az Ibériai-félsziget, valamint az Alpok fölé délnyugatról egy anticiklon nyúlik be, így az említett tájegységeken csupán fátyolfelhők szűrik időnként a napsütést. Szárazföldünk nagyobb részére beköszöntött a tavasz, egész napos fagy már csak Skandináviában fordul elő, ott is egyre kevesebb helyen. Hétfő estig Kárpát-medence nagyobb része fölé váltakozó nedvességtartamú levegő áramlik, azonban a nyugati megyéket hétfő délután eléri az északnyugat-európai ciklon legyengülő frontrendszere.

Az ország nagyobb részén a gomolyfelhő-képződés mellett vasárnap és hétfőn is több órára kisüt a nap. Erősen felhős körzetek reggelig elsősorban az Alföldön fordulhatnak elő, majd hétfő délutántól a nyugati megyékben egyre nagyobb területen vastagszik meg a felhőzet. Kisebb eső, zápor vasárnap az Alföldön, hétfőn a nap második felében a nyugati megyékben fordulhat elő helyenként. Estig az északi szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Hétfőn a Kisalföldön élénkülhet meg a délire forduló szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -4 fok között valószínű, a magasabb értékek az Alföld tartósan felhős vidékein várhatók.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9 és 14 fok között várható.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.