Indokolt, hogy a keresztény könnyűzene kormányzati támogatást kapjon, hiszen olyan művészeti értékek születnek benne, amelyek a nem hívők számára is segítséget jelenthetnek az igazság és a boldogság keresésében. Erről Rétvári Bence beszélt kedden Budapesten a Szikra Projekt sajtótájékoztatóján.

"A Szikra Projekt a magyar keresztény könnyűzene erősödését, szakmai fejlődését szolgálja. Bízunk abban, hogy segítségével minél több tehetséges fiatal kerül reflektorfénybe" – mondta az Emmi parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy az állam elköteleződése hosszú távú a hazai keresztény könnyűzenei élet támogatására. Az államtitkár megemlítette, hogy a kormány a Hangszert a kezdőknek! program keretében évi 300 millió forintot biztosít a kezdő zenekarok számára, 100 milliót ad a Hangszert a profiknak! programra, emellett további 100-100 millió forintot biztosít képzésre, oktatásra, hangszerfelújításra és határon túli programokra.

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára kiemelte: a Szikra Projektre 160 millió forintos támogatást tudtak felhasználni.

A Szikra Projekt szakmai munkáját Horváth Gergely rádiós szakember, Bolyki György zenész, Gável Gellért zenész, Lackfi János költő, Madarász Isti rendező és Mező Misi zenész közreműködésével felügyelik.

Bolyki György, a Szikra Projekt vezetője kitért arra, hogy a Szikra Akadémia tehetségkutatással, induló előadók, már befutott alkotók támogatásával, szakmai rendezvények szervezésével foglalkozik. Emellett öt városban – Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Tatán – tartanak tehetségkutatókat. Az induló zenekarok közül tavaly tizenkettőt támogattak, számukra a profi művészek irányába építették ki a továbblépés lehetőségét. Tavaly húsz szerzőt támogattak, 59 muzsikus kilencven új dalt hozott létre.

"Idén tizenkét szakmai rendezvényünk lesz, az elmúlt időszakban 165 muzsikussal, zenei szakemberrel dolgoztunk együtt" – tette hozzá Bolyki György. Arról is beszélt, hogy a Szikra Produkción belül az előadók bemutatkozásához tudnak szakmai és anyagi segítséget biztosítani.

Április 1-jén immár ötödik alkalommal adják át a Szikra-díjakat, amelyekkel a keresztény szellemiségű előadókat ismerik el. A zsűri a legjobb dal, a legjobb dicsőítő dal, a legjobb dalszöveg, a legjobb zenei produkció, a legjobb élőben előadott produkció és a legjobb videoklip kategóriában oszt ki díjat. Emellett életműdíjat is átadnak, a közönségdíj győztesét pedig online szavazással döntik el.

Az életműdíjas kivételével a kategóriagyőztesek a támogatási program résztvevői lesznek április 1. és december 31. között.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Árulja már el valaki, hogy mitől lesz egy könnyűzenei mű keresztény?
Ha Istent dicsőíti, akkor az szakrális zene.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Macskaszem
Gondolom a gospelről van szó. A hit gyüliben erre mulatnak az agymosott hívek miután leperkálták az elvárt összeget a szekta vezetőinek mesés gazdagodására.
teuton
A legjobb kereszteny PEDOFIL dijat vajon ki kapja??? 19ezer pedofil keppel a perui nagykövet valszeg nyerö lesz! Feher, pedofil, de KERESZTENY! Szereti a gyerekeket!!!
Nessy
@namihami: A zenészeknek be kell mutatni a keresztlevelüket, vagy a hangszereket megáldja a püspök?
SystemError
de fehér keresztényes... Gospel már nem játszik
Sámannus
Én harangozni akarok elhúzom a te nótádat is ha kéred.
Macskaszem
@SystemError: Mért, Németh Sándor hit gyülekezetébe nem négerek járnak. Legalábbis nem gyakran. És bazi nagy állami támogatást kapnak minden évben. Most lesz prémium is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.