Az idei és a jövő évi költségvetést is alapjaiban meghatározza a koronavírus-helyzet, erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth rádióban. A miniszterelnök arra is kitért, hogy a járványt a külföldiek hozták be, ezért zárták be az egyetemeket, de az iskolákat nem fogják, mert az a tanév végét jelentené, a tanárokat pedig fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni.

Az MTI rövidhíre szerint Orbán Viktor a Kossuth rádióban pénteken reggel a következőket mondta el:

Az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es költségvetést is teljesen újra kell gondolni a koronavírus-járvány miatt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában pénteken.

Orbán: a tanév végét jelentené, ha bezárnák az iskolákat

Fotó: Facebook/Orbán Viktor – részlet egy videóból

A kormányfő kifejtette: az önkormányzatok és az intézmények költségvetését is át kell dolgozni.

Hangsúlyozta: felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni. A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, megoldást, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat. A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni – közölte Orbán Viktor.

Az Index cikke szerint Orbán Viktor arról is beszélt a rádióműsorban, hogy várható, hogy lesznek csoportos megbetegedések és valószínűsíthetően halálok is a koronavírus miatt. 

Arra a kérdésre, hogy miért nem zárják be az iskolákat, úgy felelt, hogy figyelik a környező országokat, de szerinte Magyarországon nem indokolt a lépés, mert 

a járványt a külföldiek hozták be.

Az egyetemeket emiatt zárták be, de ha bezárnák az iskolákat is, az nem két hétre szólna Orbán szerint

az a tanév végét fogja jelenteni.

Ilyen esetben viszont a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kellene küldeni a miniszterelnök szerint, a gyerekek elhelyezéséről a szülőknek kellene gondoskodnia.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a rendkívüli jogrend (veszélyhelyzet) egyelőre két hétre szólóan lett bevezetve, de várhatóan a Parlament meg fogja hosszabbítani, mert ez a járvány nem két hétre, inkább hónapokra szól. Orbán arra is kitért, hogy elegen vannak az egészségügyben dolgozók, akik képesek ellátni a feladatukat, de egészségügyi eszközöket fognak még venni. 

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SystemError
@csak úgy...: Azzal talán mèg évet is lehetne ugrani...:)
Yoda69
Ezt a taho barmot. Inkabb veszelyezteti gyermekeink eletet, minthogy fizu nelkuli szabit adjon a tanaroknak.
Nem tok mindegy ki hozta be a virust ha mar itt van?
Mellesleg nem jelentene a tanev veget, nem hallott meg a tavoktatasrol? Egyebkent is ez a jovo, most legalabb belekostalhatna.
Maxipocak
"egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget". Hadd találjam ki. Az MTÜ osztja majd ki a kormánytól kapott lét, a turizmust támogató zsét. Amit majd ugye récsól meg lölőék kapnak. Hogy bzd szájba!
RonaGyuri
hogy mit kell csinálni az iskolákkal, azt nem tudom, de miért kellene fizu nélkül hagyni a tanárokat??? az elmúlt napokban több tíz milliárdot osztogattál teljesen felesleges dolgokra: egyházi, TEK és más haverok! =))
kissé felnőttem
ujra kell gondolni nem kéne a fél világot magyarok pénzével kistafirozni ! 1956-ba ide max Sveiciak adtak unra csomagot.
kissé felnőttem
@RonaGyuri: miért mert zugnak a z uj nat ellen. logikus. igy bánnak azzal aki mer még szóllani
balos
Hát nem lesz o1+1geci vége!Sokba fog fájni az ellenzéknek!
RonaGyuri
@kissé felnőttem: ezt rosszul tudod, több ország küldött. A hollandra egyértelműen emlékszem!
jesz
@RonaGyuri: mi például amerikai segélycsomagot kaptunk itt a kerületben. A leragasztott furnér dobozokon a vöröskereszt logója alatt nagy betűkkel: Az Amerikai nép adománya. (még soha nem látott kamel cigi is volt benne)
kissé felnőttem
@RonaGyuri: én meg a Svájc- i ra mert névvel és a feladó pontos cimével kaptuk.
Jozefina
Ennyire közömbös és hozzá nem értő a törzs és orbán sem:
Ennyire segítenek egy érintett Bp-i gimnáziumban:
444.hu/2020/03/13/senki-sem-segit-a-koronavirus-miatt-ketsegbeesett-szuloknek-egy-erintett-budapesti-gimnazium
ban
kereső
Hú, B+ jogász doktor, és önjelölt virológus, aki miniszterelnöknek mondja magát. Kinek az alkalmazottai a tanárok? Nem a közé? Nem a köznek kell!!!(nálunk csak kéne) gondoskodni a fizujukról, akkor is ha nincs tanitás? A közpénzből élő focisták se kapnak fizut, amikor nincs meccs? A tanévet nem lehet kitolni a kihirdetett vészhelyzetre tekintettel? A visszamenőleges törvényalkotás, a péntek éjjel benyujtom ,hétfőn délután megszavazzuk működik, ez meg nem? Mert indokolt lenne- és mert a rebellis pedagógusok is ezt javasolják, és csakazért sem? Ez most nem annak az ideje, hogy meghosszabitom Bicskéig! mondjál le, ha nem tudod kezelni a helyzetet, csak a duma megy most is.Az most itt nem elég-mint a migránsoknál.
kissé felnőttem
@Apoca: hivatkoznak már magáncéget is állami irányitás alá vonhatnak, ezt a napi gazdaság orbán reggeli rádio beszédéből idézték.Azzal a kevéssel sem tudnak intézkedni csak a jogaikra hivatkoznak. Mert az szép hangzatos.Pl bárkit bárhol igazoltathatnak? A rendőrségi törvény meg ezt meg kérdőjelezi kissé! Logikátlan mert nincs is annyi rendőrje lassan elfogynak azok is mint az ápolónők
justhpeter
@RonaGyuri: 10:08: Például azokat az egészségügyi beszállítókat, akik nem akarnak adni nekik árkedvezményt, ingyen csomagot kamat- és tartozás elengedést. Hiszen erre (is) megy ki a játék.
relatív
Manapság IS erősen meglátszik, hogy milyen alkalmatlan vezetésre adta a szavazatát anno a magyar állampolgár, és a többiek !!!

Egy értelmes vezetőnek az állampolgárok érdekében mindent ( mindent ! ) meg kell tennie, és nem azok megrövidítése útján ! A központilag elrendelt szünet esetén hogy merül fel a tanárok ' fizetés nélküli ' szabadsága ?!

Egy értelmes vezetésnek úgy kell (!!! ) sáfárkodnia az állampolgároktól beszedett költségekkel, hogy azok az állampolgárok érdekében hasznosuljanak, és védjék a létüket befolyásoló körülményeket, nem saját felhasználásra fordítani !!!
RonaGyuri
@justhpeter: ezektől minden kitelik! =))
colibri
Már megint hazudik ...és olyanokat beszél, amihez nem ért.
bence
Nem a tanévvégét jelentené , hanem a ti ! végeteket jelentené ha be kellene zárni az iskolákat ! Alkalmatlanok vagytok mindenre , a lopáson kívül !
SystemError
Akkor a tanév végét jelenti a kicsinyes kurva anyádat!
bence
@Anna24: ! Mi köze az általad hirdetett kúrásnak , az iskolabezáráshoz ?!
SystemError
@bence: Anna24 egy spambot...Nem fog válaszolni:) Egy ideje a felügyelet nélkül hagyott propin szaporodnak a spamek
bence
@SystemError: ! Kösz ! Csak rohadtul idegesítő !
SystemError
@bence: Nem sok van hátra a propinak szerintem. Az ilyen jellegű admin/moderátori hiány elég nagy elhagyatottságra utal...
Lepényleső
S mennyien többen lehetnek akik inkább a tanév végét látnák emiatt mint a sajátjukét,vagy bárki másét?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.