A Magyar Orvosi Kamara elnöksége egy hosszú posztban, több pontban tett javaslatokat a koronavírus okozta járvány megfékezésére oldalán.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége üdvözli a Kormány március 13-án elrendelt intézkedéseit, amelyeket a koronavírus okozta járvány terjedésének lassítása érdekében hozott, viszont úgy látják, hogy további intézkedések halaszthatatlan bevezetése is szükséges.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége azt írja:

"Az ismert adatok alapján, a kínai Vuhanban a járvány felismerését követően mintegy három héttel, január 23-án, a város lezárásával párhuzamosan bevezetett hasonló intézkedések eredménye mára már jól látható. A járvány lecsengeni látszik. Kína többi tartományában és más ázsiai országokban (pl. Taiwanon, Hongkongban és Szingapúrban) a fertőzés elszabadulását sikerült megakadályozni."

Hozzáteszik:

A sikeres fellépéshez elengedhetetlenek voltak azok az intézkedések, amelyek a lakosság egymás közötti érintkezését radikálisan csökkentették (un. social distancing). A világ sok fejlett országában, ahol ezeket az intézkedéseket nem hozták meg, a járvány terjedése egyre gyorsul és a betegek száma mostanra túllépte a napi 10 000 új esetet, amit a halálozások számának hasonlóan gyors növekedése is követ.

Az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti.

Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50 – 60 ezer is lehet.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ezért az alábbi intézkedések bevezetését javasolja a Kormánynak:

- Más országokhoz (pl. Spanyolország, Olaszország, Franciaország) hasonlóan vezessen be intézkedéseket a vírus terjedését lehetővé tevő érintkezések radikális csökkentése érdekében. Ideértve pl. a vendéglátó és szórakozóhelyek, a színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és az élelmiszert nem áruló üzletek teljes bezárását.

- Szükségesnek tartjuk a lakhely elhagyásának korlátozását, csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és a feltétlenül szükséges ügyintézésre szűkítve azt.

- Javasoljuk olyan egészségügyi ellátóhelyek kijelölését, amelyek kizárólag légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el. Ezzel az intézkedéssel a védőeszközök elérhetőségét koncentráljuk és az ellátást hatékonyabbá tehetjük.

- A lázas és légúti panaszokkal jelentkező betegek részére a többi betegtől elkülönített ellátás lehetőségét meg kell teremteni, úgy, hogy az ilyen betegek a várakozás és az ellátás során is legalább két méter távolságot tarthassanak egymástól.

- Meg kell vizsgálni annak kivitelezhetőségét, hogy a tünetmentes kontaktokat ne az aktív kórházi ágyakon tartsák megfigyelés alatt.

- Az egészségügyi dolgozók kizárólag megfelelő védelmet nyújtó védőfelszerelésben dolgozhatnak, az ehhez szükséges mennyiséget minden ellátó számára központilag biztosítani kell. Ez kiemelt fontosságú, mert a megbetegedett egészségügyi személyzet maga is terjesztheti a járványt, másrészt akár karantén, akár betegség miatt ellátók tömege eshet ki. A kórházakba csak sebészi szájmaszkban és kézfertőtlenítést követően lehessen belépni, ennek feltételeit a bejáratoknál biztosítani kell.

- A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenezzük. A legrosszabb prognózisú csoportot tennénk ki ezzel a legnagyobb kockázatnak. Kifejezetten a védelmükre kellene törekedni, rájuk a járvány lezajlását követően továbbra is nagy szüksége lesz a magyar egészségügyi rendszernek.

- Minden, a kezelőorvos által indokoltnak tartott esetben (pl. kórházi felvétel esetén is) biztosítsák a koronavírus-teszt elvégzésének lehetőségét, annak érdekében, hogy a fertőzött betegeket időben elkülöníthessék és az egészségügyi személyzet védelme is eredményesebben legyen megoldható.

- A szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el.

- Engedélyezzék az arra felkészült laboratóriumok által a koronavírus vizsgálatok végrehajtását, az NNK nemzeti referencia laboratóriuma a pozitív eseteket erősítse meg. A megerősítő vizsgálat eredményéig a beteggel a megfelelő protokoll szerint járjanak el. A kontaktok kutatása a járvány jelenlegi szakaszában lehetséges és indokolt, a rendelkezésre álló teszteket ilyenkor kell felhasználni.

- Országosan tiltsák meg minden halasztható egészségügyi szolgáltatás nyújtását, beleértve a magánegészségügyet is.

A fenti intézkedések bevezetését követően 10-14 nappal várhatóan megállna a új esetek számának gyors növekedése, majd nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne. Az azonnali intézkedésekkel az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést is kezelhető szinten lehet tartani.

A megfelelő járványügyi intézkedések, a járvány hatékony kezelése a lakosság egészségének és életének védelmén túl hozzájárul a gazdaság mielőbbi újraindításához, és az élet- és munkakörülmények normalizálódásához, valamint összességében mérsékli a járványra fordított kiadásokat.

Forrás: Index, 24.hu

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Abszolút egyetértek.
Annyit meg hozzatennek azért egy templomot hagyjanak nyitva, ahová semmilyen jóska mehet imádkozni az agymosott fideSS birkakkal 100-as csoportokban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Abszolút egyetértek.
Annyit meg hozzatennek azért egy templomot hagyjanak nyitva, ahová semmilyen jóska mehet imádkozni az agymosott fideSS birkakkal 100-as csoportokban.
Józsipapa
politikai haszonszerzés vezérli a MOK - t...
mondja ez a senkiházi szóvivő...mekkora egy paraszt ez a szőrös majom...
jesz
számomra elképzelhetlen, hogy Szingapúrt lezárták...valamit tudhattak, amit mi európaiak nem mertünk bevállalni.
csak úgy....
@Yoda69: és töltsék föl nekik a szenteltvíztartót,mert az nélkül nem mise a mise..
Józsipapa
két és fél hónap után, egyelőre " lájtosan " visszatérek...
Üdv. mindenkinek újból...
Málna
@jesz: Náluk már volt egy SARS járvány, ezért óvatosabbak.
Béla333
"Két hét múlva 50-60 ezer fertőzött is lehet a Magyar Orvosi Kamara szerint, védőfelszerelést és vírusteszteket kérnek a kormánytól"
444.hu/2020/03/15/50-60-ezer-magyar-fertozottet-josol-a-magyar-orvosi-kamara-vedofelszelest-es-virusteszteket-kernek-a-kormanytol

Igen nagy probléma, hogy a kormány úgy hoz döntéseket, hogy a rutinjuknak megfelelően nem egyeztetnek a szakmai szervezetekkel. Mi lesz, ha az orvosoknak lesz igazuk?
Remélem belebukik akkor ez a tehetségtelen, öntelt, arrogáns, ostoba csapat! AZ életünkkel játszanak!!!
simmering73
"Orbán sikerpropagandája önmagában is hazugság a magyar egészségügy felkészültségéről, de nyilvánvalóan hamisak a koronavírussal fertőzött személyekről szóló statisztikai adatok is. Jelenleg 32 emberről mutatták ki a fertőzöttséget, ami matematikai képtelenség is a vírus terjedésének ismeretében. A világ minden részén exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma, kivéve Magyarországon, ahol csak egy-egy újabb est fordul elő, mintha a fertőzöttek nem fertőznének. Ennek oka, hogy szándékosan korlátozzák a tesztelések számát."
nepszava.us/azert-alacsony-a-magyar-fertozottek-szama-mert-nem-tesztelnek/
Eriksson
@Béla333: Ha ez a csapat belebukik, miből gondolod, hogy lesz hirtelen egy másik - amely fogja a kezed és megpróbál vezetgetni?
Szétnézve a világban, vak vezet világtalant. Senki nem tudja mi lenne a leghelyesebb döntés, mivel olyan nincs is.
Béla333
@Eriksson: 19.08
BÁRKI, bármilyen kormány jobb lenne ennél a mostaninál, ha hagyná dolgozni és a dolgát végezni az állami szerveknek.
Miért olyan nehéz kikérni egyes döntések előtt azoknak a véleményét, akik jobban értenek ehhez?!
Miért kell eltűrni, sulykolni az emberekbe, hogy ebben az országban csak Orbán az, aki mindenhez ért?!
Baromság!
csak úgy....
@simmering73: orbán és a sikerpolitika...,migráncsok nélkül énekes kódis sem vóna belöle és nem csak azért mert kisz titkár vót! az legyen a leg kevesebb büne...
csak úgy....
@Eriksson: csak a hülyéket köll kézenfogva vezetgetni,mint pld. téged
rólad mi a véleményük az olasz barátaidnak?
Eriksson
@Béla333: Hát csak mondjad. Nem hallottam egyetlen ellenzéki párt képviselőjétől sem, hogy operatíve segítenének. Csak a szájkarate megy. Felelősség, következmény nélkül persze könnyű.
Béla333
@Eriksson: 19.22
Miféle más segítséget várnál el mondjuk ettől az Orvosi Kamarától? Dönteni nem tudnak a kormány helyett!
Miért nem tudnak közösen tenni ÉRTÜNK?

"A Magyar Orvosi Kamara elnöksége üdvözli a Kormány március 13-án elrendelt határozott intézkedéseit, amelyeket a koronavírus okozta járvány terjedésének lassítása érdekében hozott. Az eddig bevezetett intézkedések reményt adnak arra, hogy a betegek várható számának növekedése valamelyest lassulni fog.

A betegség terjedésének globális változását figyelemmel kísérve, és a rendelkezésre álló tudományos adatokat elemezve ugyanakkor úgy látjuk, hogy további intézkedések halaszthatatlan bevezetése is szükséges, mint ahogy az a járvánnyal sikeresen megküzdő országokban történt és amire egészségügyi rendszere kimerülésével több európai országok is kényszerült.
A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ezért az alábbi intézkedések bevezetését javasolja a Kormánynak:...
mok.hu/koronavirus/velemenyek/a-magyar-orvosi-kamara-elnoksegenek-javaslata-a-koronavirus-okozta-jarvany-megfekezesere--20200315?fbclid=IwAR2woVpXXjHmEf5X5OYdYonAg4-RaAK1acfTeM6jc0bFiu5u4W30vDpsgmE

Párbeszédet csak akkor lehet folytatni, ha ahhoz megvan mindkét félben a hajlandóság! Ha a kormány (Orbán) mindent jobban tud mindenkinél, ha szóba sem állnak azzal, aki ért is egy adott témához, akkor az ilyen embereket el kell zargatni, az ilyenek ne hozzanak RÓLUNK semmiféle döntést!
Eriksson
@Béla333: "Miért nem tudnak közösen tenni ÉRTÜNK?"
Mit tudnának? Bármit tesznek vagy tennének, az emberek egyik felének tetszene a másik felének nem.
Mert ilyenek az emberek. Ellenükre nem lehet megvédeni őket.
Béla333
@Eriksson: 19.28
Ne az angol orvosokkal és az angol kormánnyal gyere, a magyar helyzet az, ami az országot érdekli! Pl. ez sokkal érdekesebb:

"Más országokhoz (pl. Spanyolország, Olaszország, Franciaország) hasonlóan vezessen be intézkedéseket a vírus terjedését lehetővé tevő érintkezések radikális csökkentése érdekében. Ideértve pl. a vendéglátó és szórakozóhelyek, a színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és az élelmiszert nem áruló üzletek teljes bezárását.

Szükségesnek tartjuk a lakhely elhagyásának korlátozását, csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és a feltétlenül szükséges ügyintézésre szűkítve azt.

Javasoljuk olyan egészségügyi ellátóhelyek kijelölését, amelyek kizárólag légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el. Ezzel az intézkedéssel a védőeszközök elérhetőségét koncentráljuk és az ellátást hatékonyabbá tehetjük.

A lázas és légúti panaszokkal jelentkező betegek részére a többi betegtől elkülönített ellátás lehetőségét meg kell teremteni, úgy, hogy az ilyen betegek a várakozás és az ellátás során is legalább két méter távolságot tarthassanak egymástól.

Meg kell vizsgálni annak kivitelezhetőségét, hogy a tünetmentes kontaktokat ne az aktív kórházi ágyakon tartsák megfigyelés alatt.

Az egészségügyi dolgozók kizárólag megfelelő védelmet nyújtó védőfelszerelésben dolgozhatnak, az ehhez szükséges mennyiséget minden ellátó számára központilag biztosítani kell. Ez kiemelt fontosságú, mert a megbetegedett egészségügyi személyzet maga is terjesztheti a járványt, másrészt akár karantén, akár betegség miatt ellátók tömege eshet ki. A kórházakba csak sebészi szájmaszkban és kézfertőtlenítést követően lehessen belépni, ennek feltételeit a bejáratoknál biztosítani kell.
Béla333
Folytatás:

"A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenezzük. A legrosszabb prognózisú csoportot tennénk ki ezzel a legnagyobb kockázatnak. Kifejezetten a védelmükre kellene törekedni, rájuk a járvány lezajlását követően továbbra is nagy szüksége lesz a magyar egészségügyi rendszernek.

Minden, a kezelőorvos által indokoltnak tartott esetben (pl. kórházi felvétel esetén is) biztosítsák a koronavírus-teszt elvégzésének lehetőségét, annak érdekében, hogy a fertőzött betegeket időben elkülöníthessék és az egészségügyi személyzet védelme is eredményesebben legyen megoldható.

A szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el.

Engedélyezzék az arra felkészült laboratóriumok által a koronavírus vizsgálatok végrehajtását, az NNK nemzeti referencia laboratóriuma a pozitív eseteket erősítse meg. A megerősítő vizsgálat eredményéig a beteggel a megfelelő protokoll szerint járjanak el. A kontaktok kutatása a járvány jelenlegi szakaszában lehetséges és indokolt, a rendelkezésre álló teszteket ilyenkor kell felhasználni.

Országosan tiltsák meg minden halasztható egészségügyi szolgáltatás nyújtását, beleértve a magánegészségügyet is. "
mok.hu/koronavirus/velemenyek/a-magyar-orvosi-kamara-elnoksegenek-javaslata-a-koronavirus-okozta-jarvany-megfekezesere--20200315?fbclid=IwAR2woVpXXjHmEf5X5OYdYonAg4-RaAK1acfTeM6jc0bFiu5u4W30vDpsgmE

Na ez az ami fontos, nem a mellébeszélés, a hablatyolás!
Eriksson
@Béla333: 19:41 Nyitott kapukat döngetsz.
Béla333
@Eriksson: 19.39
Ha a kormány képtelen olyat TENNI, ami a magyar emberek érdeke, nekünk jó és fontos, akkor takarodjanak a xxx-ba!
Elvégre azért vannak ott, ahol, a mi adóforintjainkból eltartva, hogy a mi érdekünkben dolgozzanak!
Most van itt az idő, hogy TEGYENEK valami jót, valami hasznosat, ne csak a közpénzek ellopásában jeleskedjenek!
Lepényleső
Eszközt,ha a felét hozták volna mint intézkedést,sokan elkerülhetnék a fertőzést?
Eriksson
@Béla333: Most mit pánikolsz? Azt gondold át, hogy te mit tettél eddig a SAJÁT érdekedben?
Ha meg vagy vele, szólj. Addig én nézem tovább Dope fiút, aki sok-sok okosságot tud mondani a maga zseniális szájával. Értelmesen, következetesen.
www.youtube.com/watch?v=ahVS0cOT3oc
Béla333
@Eriksson: 19.54
Valamit félre érthettél!
Ez nem pánik, ez düh!
Eriksson
@Béla333: Nézd csak a Dopeman videót!
Még nem értem a végére, de sok minden dolgot érteni vélek. Ennek a csávónak van egy harmadik szeme?
Béla333
Az Orvosi Kamara szakmai jóslata szerint, ha méltóztatnának a kormányon lévők figyelembe venni a javaslataikat, akkor:
2020-03-15 13:27:49
"A fenti intézkedések bevezetését követően 10-14 nappal várhatóan megállna a új esetek számának gyors növekedése, majd nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne. Az azonnali intézkedésekkel az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést is kezelhető szinten lehet tartani.

A megfelelő járványügyi intézkedések, a járvány hatékony kezelése a lakosság egészségének és életének védelmén túl hozzájárul a gazdaság mielőbbi újraindításához, és az élet- és munkakörülmények normalizálódásához, valamint összességében mérsékli a járványra fordított kiadásokat."
mok.hu/koronavirus/velemenyek/a-magyar-orvosi-kamara-elnoksegenek-javaslata-a-koronavirus-okozta-jarvany-megfekezesere--20200315?fbclid=IwAR2woVpXXjHmEf5X5OYdYonAg4-RaAK1acfTeM6jc0bFiu5u4W30vDpsgmE

Ezeket a fent bemásolt pontokat, szakmai véleményeket nem figyelembe venni mérhetetlen ostobaság, káros, ártalmas az országnak, ha azokat figyelmen kívül hagyják Orbánék!
Dr plágium
Ésszerű javaslatok. Lehet ezzel kellett volna kezdeni.
Málna
@Béla333: Az Orvosi Kamara csak az egészségügyi szempontokat veszi figyelembe. Ez a járvány viszont messze túlmutat ezen. A kormány dolga, hogy minden szempontot figyelembe véve hozzon felelősségteljes döntéseket.
csak úgy....
@Béla333: nem veszed észre,hogy csak fáraszt az unatkozós @Eriksson: ?
SystemError
@Málna: Már úgy hiányzott a kormány marketing/propaganda alapjaira helyezett válaszod..:) Kurva gázok vagytok, a nagy magyarok védik, hogy milyen áron haljanak vagy ne haljanak meg emberek. Nem érzed, hogy a hazád ellen cselekszel még ilyenkor sem???
SystemError
@Málna: Gratulálok hozzá. A geinchez és az agyadhopz is, ami nincs, csak pénz gondolom meg állami home office..:) Gusztustalan paraziták vagytok, de már nem sokáig. Ezt most egy ország ismerte fel!
Málna
@SystemError: Ne ess túlzásokba, mert nevetségessé válsz.
El lett mondva ezerszer, hogy az idősek maradjanak otthon. Erre ma is tele volt a piac velük. Ha ők nem vigyáznak saját magukra, akkor hiába minden intézkedés, az őket nem védi meg.
SystemError
@Málna: Nevetséges és alapok nélkül te vagy közönséges. Az is baromi közönséges, ahogy az előre megfogalmazott marketing szövegeidet itt előadod, ahogy az másik 3-4 kollégád. Ez közönséges, ami a mostani helyzetben szerintem hazaárulás is. Magyárázhatsz az öregekről meg tematizálhatod ezt a beszélgetés, a jelleged ocsmány! Szarok a válaszodra. Egy kicsit gondolkozzatok el...
Málna
@SystemError: Nincs min elgondolkoznom, nem mondtál semmit, csak vagdalkozol, ahogy szoktál.
SystemError
@Málna: Mint írtam leszarom...Kicsit nézzetek magatokba. pontosan tudod miről beszélek. Vagyis tudjátok!
Aki Én
@Málna: azt látjuk, hogy a kormányod eddigi ,,felelősségteljes döntései" hova juttatták az eü-t.
Persze gondolom, azzal is jobban tisztában vagy buta propagandistaként, mint a benne dolgozók.
Tényleg eszméletlen, hogy bajban is csak a hatalmat védelmezitek, mentegetitek minden hazaárulásban.
Aki Én
Jellemző, hogy a buta szekta a szakemberek javaslatait beleszólásnak veszi.
Mert a bölcs és igazságos szeretett vezető magától tud mindent. Neki nem kellenek a tanácsok, javaslatok. Főleg ha az szakmai.
Málna
@Aki Én: Tényleg eszméletlen, hogy a bajban is csak a kormányt támadjátok, lesitek, mibe köthetnétek bele. Szánalmas életcél, szomorú, hogy sokaknak csak ennyi jutott.
Aki Én
@Málna: Neeeem, neked van igazad. Érthetetlen, hogy az orvosi kamara világjárvány idején miért ad szakmai ajánlásokat a világban tapasztalhatók alapján. Tényleg.
Aki Én
@Málna: ...sokkal veszélyesebbnek és károsabbnak tartom, hogy ti támadjátok a szakmai javaslatokat, prioritást élvez a kókler banda mentegetése.
Málna
@Aki Én: Semmilyen szakmai javaslatot nem támadtam. Laikus vagyok, hogy is tehetném? Bízom a kormányban, hogy a lehető legjobban fogják megoldani a dolgokat. És ehhez nyilván megvannak a megfelelő járványügyi szakembereik.
Aki Én
@Málna: A kormányod viszont igen. Nem az a dolguk, hogy szakmai, különösen orvos szakmai ajánlásokat támadjanak hangosan, hanem, hogy például megoldják az iskolazár okozta gondokat, támogatás, könnyítés a társadalomnak. Ilyenekről egy qrva hang sincs. pedig a dolguk ez lenne. Ebből lesz a következő katasztrófa.
Persze arra van kapacitás, hogy a kellemetlen, de mindenkit érintő és érdeklő kérdéseket az újságírókba fojtsák. Propaganda ezerrel a nagy bajban is. Te meg támogatod ezt ártalmas, aljas módon.
Megint csak egy dolgot látsz és sérelmezel, hogy bántják a szeretett vezetődet. Hogy miért, az nem jut el csepp agyadig. Felháborító!!!
Málna
@Aki Én: A kormány teszi a dolgát. Veszélyhelyzetben érthető, hogy utólagos döntések születnek. Semmi empátia nincs bennetek még ilyenkor sem. Felháborító!!!
Aki Én
@Málna: ...ááhhh, reménytelenül ostoba ember vagy.
szegfue
@Józsipapa: tegnap 18:40 Valóban régen jártál itt...beteg voltál?
Málna
@Aki Én: Máskor elég lesz, ha csak ennyit írsz. Úgyis mindig ez a lényege a mondandódnak.:-)
Aki Én
@Málna: ...valóban, veled szemben mindenképpen. De ahogy látom, kapod te itt az ívet rendesen. Tényleg egy pillanatra el nem hagyod a vezetőd alfelét. Szomorú :(
Málna
@Aki Én: Nemcsak velem szemben, mindenkinek ezt írod, akivel nem értesz egyet.
Ês inkább védek valakit, minthogy folyamatosan csak támadjak. Nekem az előbbi szimpatikusabb.
Józsipapa
@szegfue: köszönöm kérdésed és érdeklődésed; sajnos igen; Üdv.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.