Vasárnap reggelre 32-re nőtt a koronvírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Kora délután jelentették be, hogy meghalt egy koronavírusos 75 éves magyar férfi. 

A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését fejezte ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője az operatív törzs vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján, miután közölte, hogy bekövetkezett az első magyarországi haláleset a koronavírus-járványban.

Kovács Zoltán kiemelte,

az egészségügyben dolgozók emberi életekért küzdenek.

Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány elleni védekezés minden eszköze, minden költsége rendelkezésre áll, a kormány minden szükséges erőforrást biztosít.

A legtöbbet a koronavírus terjedése ellen "mi magunk, magánemberek tehetünk" – emelte ki az egyéni felelősség fontosságát a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: új típusú vírussal állunk szemben, a koronavírus más típusú felfogást kíván a magánemberek részéről is. Ezért minden magyar embertől azt kérik, hogy miközben segíti az egészségügyi és rendvédelmi szervek munkáját azzal, hogy betartja az operatív törzs javaslatai alapján hozott ajánlásokat, a saját életében is ugyanazt a felelősséget és elszántságot mutassa arra, hogy megakadályozza a vírus terjedését.

Hozzátette: az operatív törzs és az egészségügyi személyzet által megfogalmazott előírások, javaslatok azt szolgálják, hogy ne csak azt az embert, akire vonatkoznak, hanem a közvetlen családtagjait, hozzátartozóit, barátait, és egyúttal az egész magyar társadalmat a lehető legjobban megvédjék a vírus terjedésétől.

Szó esett arról, hogy Pintér Sándor belügyminisztert koronavírusra tesztelték.

A belügyminiszterre is ugyanazok a protokollok vonatkoznak, mint bárkire, és minden érintet belügyes személyt alávetettek ennek.

Amíg a mintavétel eredménye nem jön meg, addig önkéntes izolációba kerülnek az érintett emberek, a teszteredmények egy napon belül futnak be, ezekről hétfőre ígérnek tájékoztatást.

A világjárvány sem országok, sem emberek között nem válogat – hangsúlyozta az államtitkár. A cél, hogy megakadályozzák és lassítsák a betegség terjedését. Az emberi élet védelme a legfontosabb.

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője elmondta, az új megbetegedettek között van olyan aki korábban Olaszországban járt, olyan is, aki Ausztriában járt vagy egy megbetegedett személy kontaktja. Jelenleg is folyik a kontaktuskutatás.

Az új megbetegedésekkel kapcsolatban elmondta,

az esetek száma jelentősen megnőtt, de még nincs gócpont, az esetek zöme Budapesthez kötődik.

Ellenőrzik a határokon belépőket, és 907 magyar állampolgárt helyeztek hatósági házi karanténba már a határátlépéskor. Két embert szállítottak a határokról megfigyelésre. A külső határon 12 magyart helyeztek hatósági házi karanténba. A rendőri intézkedésekkel együtt a házi karanténba lévők bekerülnek a rendőrségi rendszerbe, és a helyi rendőri erők tudják ellenőrizni őket. 

Az ezredes újra felhívta a figyelmet, hogy bűncselekményt követ el, aki elhagyja a házi karantént. Volt, akit egy vendéglátó helyen találtak meg az ellenőrzéskor.

Még nincs gócpont, az esetek zöme Budapesthez kötődik, több mint 900 magyar van hatósági házi karanténban

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány miatt bevezetett határellenőrzésen rendőrök és mentő ellenőriz egy beérkező autóst a magyar-szlovén határ közelében, az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyénél 2020. március 12-én. MTI/Varga György

Újságírói kérdésre az államtitkár elmondta, hogy

minden gyanús esetben elvégzik a koronavírustesztet a nemzetközi és a magyar eljárásoknak megfelelően.

Az idősek a járvány legveszélyeztetettebb csoportja

Az idősek a koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb társadalmi csoportja – hívta fel a figyelmet a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán kiemelte: a nemzetközi statisztikából nyilvánvaló, hogy az idősek vannak leginkább kitéve a vírus közvetlen fenyegetésének, különösen akkor, ha más típusú betegségekkel is küzdenek.

Az államtitkár arra kérte a lakosságot, hogy idős hozzátartozóik és barátaik esetében különös elővigyázatossággal tartsák be az egyébként javasolt védekezési és megelőzési előírásokat.

Újságírói kérdésre szóba került, hogy a napokban elhunyt egy 99 éves ember, akinek a lánya koronavírusos, szóval felmerült a kérdés, hogy végeztek-e tesztet nála. Erre Kovács annyit mondott, hogy nemzetközileg és magyar eljárásoknak megfelelően végzik a teszteket – írja az Index.

Teljesen fölösleges hangulatot kelteni, hogy valaki okosabbnak tartja magát a szakértőknél

-  mondta Kovács a sajtótájékoztatón. A Magyar Orvosi Kamara vasárnap kiadott egy 11 pontos javaslatcsomagot, melynek része a lakhelyelhagyás korlátozása. Az erre vonatkozó kérdésre Kovács elmondta, hogy a MOK által tett javaslatokat már átvizsgálta az operatív törzs. Politikai akciónak tekintette a Magyar Orvosi Kamara sajtón keresztüli üzengetését.

Forrás: Index, Origo, MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Kezd elszabadulni a helyzet. Ezt nehéz lesz migrancsozassal és sorosozassal ellensulyozni, főleg ha egyre többen halnak majd meg
Pálinkás Pál
Micsoda okos megállapítás!!! Budapest területe 525,2 km²,és lakik benne köze 2 millió ember ..a fennmaradó majdnem 8 millió meg 92 505 km².-en... na vajon hol lesz sürübb a fertőzés előfordulása???
komolyan mondom...elképesztő mennyire hülyének nézik az embert!!!
tudode
Megszívja az ország az egészségügy lerohasztását, mert arra települ rá a vírussal járó többletfeladat!
.
Most ébred majd fel a lakosság, hogy az állami beruházásként elsőbbséget élvező betonszarkofágok helyett az un. CENTRUMKORHÁZAKBA kellett volna/bár az ezermilliárdokat belefeccölni:
.
www.google.com/search?q=ezer+milli%C3%A1rdok+sportra&oq=Ezer+milli%C3%A1rdok+s&aqs=chrome.1.69i57j35i39.8463j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Meg kellene nyitni a betonszarkofágokat annak érdekében, hogy valami haszna is legyen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.