Mind a 11 magyarországi egyház egyetért abban, hogy intézkedésekre van szükség.

Koronavírus: erre kérik a híveket a magyarországi egyházak

A Magyarországi Egyházak Ökomenikus Tanácsának (MEÖT) mind a 11 tagja intézkedéseket vezetett be hívőik védelmében a koronavírus-járvány miatt – mondta Fischl Vilmos, a szervezet főtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A főtitkár elmondta, a katolikus egyház miséin a hívők kezébe adják az ostyát, így az áldozásokat továbbra is megtartják, viszont a keresztelőket – amennyire csak tudják – korlátozzák, elhalasztják.

A szenteltvíztartókat sem lehet ebben az időszakban használni – fűzte hozzá.

A református egyház – a kormány intézkedéseivel összhangban – csak száz főnél kisebb istentiszteleteket tart, és az úrvacsorát a járvány alatt nem a nagy közös kehelyből osztják, hanem kis kelyhekből, így a hívők nem érintkeznek egymással.

Az evangélikus egyház hozta a legszigorúbb döntést: hétfőtől virágvasárnapig nem lehet részt venni istentiszteleteken a templomaikban, csak online közvetítik azokat, így úrvacsora sem lesz. Ezen kívül az esketéseket és a keresztelőket sem tartják meg április 5-ig, vagyis virágvasárnapig. A temetéseket – szűk családi körben – megtartják.

A baptista egyház megtartja az istentiszteleteket, de szünetelteti az úrvacsorát, illetve csak a lelkész veszi magához azt.

Hasonló a helyzet a pünkösdi és a metodista egyházban: megtartják az istentiszteleteket, de az úrvacsorát nem.

Az anglikán egyházban a következő vasárnaptól csak online közvetítik az istentiszteletet.

Az öt ortodox egyház esetében – amelyek mind a MEÖT tagjai – változás, hogy az ikonokat kivitték a templomokból, így azokkal nem érintkezhetnek a hívők. Amelyik szent képet nem tudták eltávolítani, azt folyamatosan fertőtlenítik, illetve egyszer használatos kanalakat használnak a borba áztatott kenyér osztására – tette hozzá, azzal együtt, azt kérik, hogy a kelyhek megcsókolásától is tartózkodjanak az emberek.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Aki akar, imádkozzon otthon!A Jóisten úgy is meghallgathatja - ha akarja!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
Nekem úgy tűnik, itt többek elfelejtik(figyelmen kívül hagyják), nem tudják, hogy a papi személy, hivatást vállalt és esküt tett, minden emberért, akár csak a katona, a rendőr, a tűzoltó, és az orvos. A mi plébánosunk világosan elmondta tegnap a misén, hogy nekik azt tanították a teológián, idézem: "szolgálatukat, járvány és háború esetén is el kell látniuk".
Elég világos megfogalmazás.
namihami
@36: De annak, hogy ""szolgálatukat, járvány és háború esetén is el kell látniuk"" a világon semmi köze ahhoz, hogy egy hülye a világjárvány idején és esetében, a zömmel éppen érintett korosztályt küldi a templomba. Hogy ott egy-egy alkalommal 99-en vagy 135-en vannak, az teljesen irreleváns. Miért nem arra bíztat, hogy forduljon Istenéhez gyakrabban, de nem egy közösségben és odautazva, hanem a relatívabb biztonságot adó lakásában. A híveiért a legcsekélyebb felelősséget érző egyházi személynek is ez alapfeladata és erkölcsi kötelessége kellene, hogy legyen. Ahogy ezt fentebb már kifejtetted.
Nessy
@nezelodo: Klasszikus eset! Amíg engem láttok nincs baj, mert ha baj van, engem nem láttok!
36
@namihami: A plébános úr elmondta azt is, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar felhívja a 60 évet betöltött hívek és a betegek figyelmét, inkább maradjanak otthon és nézzék a TV-ben, vagy hallgassák a rádióban a szentmisét. Ennél többet mit tehetne?! Nem zavarhatja haza az embereket.

A papi szolgálat hangsúlyozása szerintem azért is fontos, mert az emberek a bizonytalanságban keresik a biztos fogódzkodó pontokat, így a lelki támaszt is.

Egyébként, nem voltunk százan, most többen otthon maradtak.
namihami
@36: ""Nem zavarhatja haza az embereket.""
Bocs, de ebben nem értünk egyet. Természetesen ne ostorral verje ki őket (bár volt egy előd, aki ezt már megtette), de a templom kapujára kitűzhet egy cédulát (erre is volt már példa) a vírus veszélyeire figyelmeztetve.
A hitedet tisztelném, ha ezzel kapcsolatban egy békés és napsütéses vasárnap délelőttön folyna a csevelyünk. (Hú, de rég használtam ezt a szót. Nem is emlékszem, hogy J vagy Ly.) De a jelenlegi helyzetben még a templomi szentségek felvételei is istenkisértésnek számíthatnak. Pont a testi közelségek okán.
nezelodo
@namihami: Képzeld, ha újra eljönne valaki, és kiverné a farizeusokat a templomból, sokukat vissza az egykori pártbizottságokra, meg azokra a pb-ba amire a régit cserélték, igencsak megritkulna a "hívő" sereglet. A régi, szüleim korosztályából, de már az enyémből való igazi hívők pedig már a koruknál fogva elfogytak, a fiatalok, a fidesz "keresztény" ifjai pedig nem a templomokat töltik meg. Így maradnak a szezonális keresztények akik prédikálnak nekünk a keresztény magyarságról, mert már a papok is igen megritkultak, inkább azok is politikusnak állnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.