Letartóztatta a bíróság azt a 35 éves hondurasi férfit, aki a koronavírus-világjárvány okozta veszélyhelyzetet kihasználva, nem létező szájmaszkokra hivatkozva csalt ki társaival közösen csaknem százezer amerikai dollárt egy egyesült államokbeli cégtől – közölte az indítványozó Fővárosi Főügyészség vezetője kedden az MTI-vel. A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a letartóztatást a szökés, illetve a bizonyítékok megsemmisítése, az eljárás meghiúsításának veszélye indokolja.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében leszögezte: a Fővárosi Főügyészség a törvény teljes szigorával fellép a világjárványon nyerészkedő bűnszövetség elfogott tagja és minden ilyen jellegű bűncselekmény elkövetője ellen.

A gyanú szerint a 35 éves hondurasi állampolgárságú férfi egyelőre ismeretlen társaival megállapodott abban, hogy a világjárvány okozta veszélyhelyzetet kihasználva vagyoni haszonszerzés érdekében bűncselekményeket követnek el

- írta a főügyész.

Hozzátette: a férfi és bűntársai tévedésbe ejtették egy egyesült államokbeli gazdasági társaság vezetőjét, 220 millió egészségügyi arcmaszk leszállítására szerződtek egy létező magyar cég adatainak felhasználásával, úgy, hogy a vállalat vezetője arról nem tudott.

A gyanúsított és társai csaknem százezer dollárt kértek és kaptak előlegként az általuk ígért – nem létező – arcmaszkokért.

Mivel további előleget kértek, az amerikai cég képviselője Magyarországra utazott, hogy megnézhesse az árut, ám a bűnszövetség tagjai további nyolcmillió forintot meghaladó összeget kértek tőle telefonon. A sértett ekkor gyanút fogott, értesítette a rendőrséget, amely az előre megbeszélt találkozón, egy V. kerületi étteremben elfogta az álnéven bemutatkozó hondurasi férfit.

A BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt hallgatta ki a férfit, és előterjesztést tett a letartóztatására. Az indítvány alapján a bíróság – egyelőre nem végleges – végzésével egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

A Fővárosi Főügyészség felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben elrendelt ítélkezési szünetben is haladéktalanul és a törvény teljes szigorával fellépnek a bűncselekményt elkövetők ellen.

A Fővárosi Törvényszék közleménye kitért arra, hogy a letartóztatást elrendelő Budai Központi Kerületi Bíróság határozatának indoklása szerint a gyanúsított 2016 óta Magyarországon él, itt élettársa, gyermeke van, jövedelmét, munkahelyét védője igazolta, ám kötődéseit még nem sikerült teljes mértékben feltérképezni. Külföldi állampolgárságára és bizonytalan magyarországi kötődésére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne. Továbbá a nyomozás jelenleg kezdeti szakaszban van, és a tényállás teljes körű felderítése érdekében elsődleges cél annak megakadályozása, hogy a gyanúsított az eljárás során eddig még ki nem hallgatott személyekkel kapcsolatba lépjen, illetve bizonyítékok megsemmisítésével, vagy elrejtésével az eljárást megnehezítse, vagy meghiúsítsa.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.