Szerda reggelre helyet foglalt az idegenrendészet egy Katarba tartó gépen annak a 13 iráni egyetemistának, akiket a napokban utasított ki Magyarországról az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF), miután járványügyi szabályok megszegése miatt rendőrségi eljárás indult ellenük – írja a 444.

Bírósági felülvizsgálatot és azonnali jogvédelmet kért az a 13 iráni egyetemista, akiket a napokban utasítottak ki Magyarországról, és akik ellen járványügyi szabályok megsértése miatt indított eljárást a rendőrség – közli az Index.  

Közbiztonsági veszélyre hivatkozva még szerda délelőtt fel akarták őket tenni egy katari gépre, de amíg a bíróság nem dönt legalább az azonnali jogvédelem ügyében, addig biztosan nem toloncolhatók ki 

- közölte a Magyar Helsinki Bizottság, amely az egyik egyetemistát képviseli az idegenrendészeti eljárásban.

A szervezet közleményében azt írja, hogy „az iráni egyetemisták a Szent László Kórházban voltak elkülönítve. A hatóságok szerint ott azonban egyesek megszegték a járványügyi előírásokat és nem engedelmeskedtek az egészségügyi személyzetnek. Ezért rendőri intézkedésre került sor, majd az összes karanténba zárt, később tünetmentesnek bizonyuló diák ellen büntetőeljárást indítottak.” A Magyar Helsinki Bizottság szerint a eddigi eljárások azonban egyáltalán nem tisztázták: nem derült ki, hogy valójában mi történt, és kinek milyen szerepe volt az eseményekben. A hatósági dokumentumok ellentmondásosak és hiányosak.”

Szekeres Zsolt, a szervezet jogásza a 444-nek elmondta, ügyfele, egy fiatal iráni nő kedd este kapott levelet az OIF-tól arról, hogy a hatóság megszervezte a távozását az országból, egy Katari gépre váltottak neki jegyet. Szekeres úgy tudja, mindegyik iráni diák kapott ilyen levelet, amiben arra szólították fel őket, jelenjenek meg hajnali 5 órakor a Liszt Ferenc repülőtéren, hogy felszállhassanak ugyanarra a gépre.

A hallgatók azonban nem tettek eleget a felszólításnak, időközben fellebbeztek a határozat ellen, „bírósági felülvizsgálatot és azonnali jogvédelmet kértek az ügyükkel kapcsolatban”

- mondta Szekeres Zsolt. Hozzátette, a kitoloncolási gyakorlatban szokatlan gyorsasággal megszervezték a hatóságok a 13 érintett elutazását, meg sem várva a 8 napos jogorvoslat-benyújtási határidő lejártát, ami szerinte minimum aggályos gyakorlat.

Forrás: 444, Index

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Van 8 napos fellebezési határidő?Van.
Jogszerűtlen lett volna hamarabb kitoloncolni őket?Igen.
Akkor semmi gond,pofáját befoghatja az összes ingyenélő fotelhuszár troll.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@Pálinkás Pál: Én is. A mwnwkültek elhelyezése körüli vitában az országok maguk adták le a létszámokat. Például így tudtuk meg, hogy a Sorso-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk minden propagandája ellenében teljesítette az elvárt eredményeket. Ebben én tovább mennék, mert szerintem jelentősen túlteljesítette. Ugyanis egy migráncsnak mindegy kinek fizet, neki az számít, hogy révbe érjen. Azzal, hogy arRogánS Toncsinak embercsempészként, igaz sokat kért, de többet is adott, közel 30 ezer migráncsot hozott, Magyarország jelentősen túlteljesítette az uniós elvárást. Mellesleg ebben a nagy vitában a lengyelek a bevándorlási hizatal adaival mentek Brüsszelbe, miszerint már 2 millió migráncs talált náluk menedéket. Ezeddig a lengyeleknél még csak öten hunytak el koronavírusos fertőződés következtében.
Pálinkás Pál
@lusta: a lengyel 2 millió az kamu...
akkor itt a hivatalos eu adat!!!
Az Európai Unió tagállamai közül abszolút értékben a legtöbb külföldi Németországban (9,7 millió), az Egyesült
Királyságban (6,3 millió), Olaszországban (5,1 millió), Franciaországban (4,7 millió) és Spanyolországban (4,6
millió) élt 2018. január 1-jén. Az ebben az öt tagállamban élő külföldiek együttesen az összes uniós tagállam-
ban élő külföldiek teljes számának 76%-át adták, teljes lakosságuk pedig az EU-28 népességének 63%-át tette ki.
Pálinkás Pál
@lusta: nos..és akkor nagyjából ezeket az országokat sorolhatod a súlyos fertőzöttek közé...plusz a svédeket,de náluk már olyan mértékű hogy adatokat sem közölnek!!
lusta
@Pálinkás Pál: Én csak olyan adatokat adtam meg, amelyeket az adott országok lebegtettek és, igen, gyorsan kiderült, hogy ordas hazugság volt. Lassan minden kiderül. A száguldó gazdaság, minket irigyel Európa és hasonlóak.
Ami a menekülteket érinti, nem őket érinti és nem ők az okozói a koronavírusos megbetegedéseknek.
Pálinkás Pál
@lusta: nem is azt mondtam...csak erősen veszélyforrás egy kezelhetetlen antiszociális horda,ilyen időkben!!! és látod a hülye svédek még mindig szabadon fogadják őket,veszélyeztetve saját lakosságukat..
1magyar
Nem ők voltak az első fertőzöttek, akik idehozták a vírust? DE egyébként rendkívüli helyzetben még halábüntetés is végrehajtható lenne, nemhogy bírósági tárgyalás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.