Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a kormányülés szünetében a Facebook-oldalán. A miniszterelnök az intézkedést a Facebookon jelentette be szerda délután. 

Orbán Viktor szerda délután a kormányülés szünetében jelentett be, hogy „húsba vágó döntéseket hoztak." Ez a hetedik nap, amióta kihirdették a rendkívüli veszélyhelyzetet – mondta Orbán.

Gazdasági döntéseket hoztak, mert úgy látják eljött az ideje, hogy "a járványügyi és egészségügyi kérdések mellett most már gazdasági döntéseket is hozzanak."

A magánszemélyek és vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik

– jelentette be Orbán Viktor szerda délután.

A csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját a jegybanki alapkamat plusz öt százalékban maximálják.

Az olyan súlyos gondokkal küszködő szektorok, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás a munkáltatók járulékfizetés kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik. Nyugdíj-járulékot nem kell fizetniük és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig.

A KATA szerint adózó taxisok átalány szerinti kötelezettségét június 30-ig elengedik.

Ezekben az ágazatokban a helyiség bérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.

A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

A miniszerelnök azt mondta, a veszélyhelyzet kihirdetése óta, hét nap alatt megszervezték Magyarország kollektív önvédelmét. A világjárvány azonban nem csak az emberek egészségét veszélyezteti, hanem a munkájukat is. Márpedig tíz év alatt megtanultuk: meg kell védeni a munkahelyeket, mert ha munka van, minden van. Ezek csak az első döntések, számos további várható a munkahelyek megóvása érdekében, mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerdán a Facebook-oldalán tett volna bejelenést, de a miniszterelnök közösségi oldala pillanatok alatt lefagyott és elérhetetlenné vált. Az élő adást az M1-en is közvetítették volna, a kép be is jött, hang viszont nem volt. A műsorvezető ezért bemondta, hogy a nagy bejelentést később vetítik le. A Facebookra azóta felkerült hanggal is a videó.

Forrás: Index, 24.hu

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Pedig az a hang nélküli volt eddigi legjobb beszéde. ))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Manhattan
Pedig az a hang nélküli volt eddigi legjobb beszéde. ))
36
"Húsbavágó" a bankoknak.

Azt a rendeletet nagyon komolyan és alaposan meg kell szövegezni, mert a bankok keresni fogják a kiskaput.
De, jó. Nagyon jó az intézkedés.
verőce21
Ez az intézkedés olyan a bankoknak, mintha hájjal kenegetnék őket. Ugyanannyi pénz után több hasznot húzhatnak majd.
Kényszerintézkedés, de olyan hatása van, mint egy rejtett kamatemelésnek! Csak óvatosan...!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Ház ez valami fantasztikusan csodálatos! A kedvezményezett munkavállalók köréből ISMÉT CSAK AZ EGÉSZSÉGÜGY maradt ki.
A sportolók nem, mert ők amúgy is mocskos rossuil keresnek.
Erről ennyit.
volvós
Aztán a BANK majd a szünet után jól odab@sz a " kedves ügyfeleknek "... Ez már gyakorlat !!!
tudode
Majd a járvány lecsengése után nézze meg a gazdagságát, hogy mit ártott az, hogy pl. aki nem dolgozik one ász lóvé, mert nem készült a KÜLÖNLEGES JOGRENDRE jogszabály, összeegyeztetve a munkaügyi törvénnyel.
.
Akik nem kapnak lóvét, mibül fizessék a sárgát, és a kaját például!
Pálinkás Pál
Akoncepció nem rossz...ha kiegészítik azzal hogy év vége után a bank nem emelhet egyoldalúan kamatot,törlesztőrészletet...mert ha ezt nem szövik bele,akkor az adósok csúful rábacbnak!!!
justhpeter
Nem biztos, hogy jól értem
A bank és én köztem valamikor köttetett egy szerződés, amiben nem volt harmadik fél. Most Orbán döntött kettőnkről.
Biztos, hogy ez jogszerű ? Szerintem az a bankra és rám tartozik.
Eladott Ország
Nagyon remélem, hogy a válság után valami értelmes kormányunk lesz és valódi reformok kezdődnek, kezdve az egészségüggyel, oktatással és gazdasággal. Orbán, Mészáros, Tiborcz stb. teljes vagyonelkobzás és menjenek dolgozni, a börtönbe. Nagyobb büntetés lenne ezeknek. Rogánék meg az összes rajtunk gazdagodónak hasonló élbánást.Teljes politikai megújulást, aki az elmúlt 30 évben a parlamentben ült takarodjon el! Végre valódi rendszerváltás jöhetne és talán a jövő generációinak lenne esélye, egy értelmesebb és gazdagabb életre! Közel 700 milliárd forint lett a magyar bankok nyeresége 2019-ben, ahogy az angol mondja: anyabaszók!
volvós
Felolvasta az 5 mondatot a papírból, majd ki jól végezte dolgát,
visszament megenni a pacalpörköltet ( önköltségi áron )
Pálinkás Pál
@volvós: Most miért piszkálod...szegény képtelen megjegyezni akár egy összetett mondatot is...elég szép teljesítmény tőle hogy felovasni tudja...
Eladott Ország
@justhpeter: ma, 16:55; A tartozást a diktátor nem engedi el, csak felfüggeszti! Kérdés, hogy az év vége után mitől fognak tudni felállni. A vásárlóerőt tekintve is csak Bulgária van mögöttünk, de ők sem sokáig. Magyarország Európa szaros segglyuka .Előbb-utóbb összedől a kontinens első számú kipcsak disznóólja és ott találja magát a magyar társadalom, ahol a románok voltak 89 decemberében. Idő kérdése.
tudode
Hoppáka!
.
Az úttörő ott segít ahol tud, ahol nagy szüksegg van, mint pl.
.
---- CÉLPONT - Gigahitelek Mészáros Lőrinc cégbirodalma mögött
.
www.youtube.com/watch?v=H5PfijDIzQw&t=148s
.
!!!
Nessy
Várjuk meg a Magyar Közlönyt, hogy mi és hogyan lép életbe, milyen következményekkel járnak az intézkedések! mert nem mindegy, hogy a törlesztési idő tolódik ki, vagy emelt összeggel marad a futamidő! Jár e kamat teherrel a felfüggesztés. Az ördög a részletekben lakozik!
verőce21
@Horizont: Ha az időtartam kitolódik, a kamat is halmozódik. Erről a bankok nem hiszem, hogy lemondanak, még rendelettel sem. Az idő nekik igazán a pénz!
Várjuk meg a Magyar Közlönyt, mint @Nessy: is írta. A részletek is benne vannak a hozzászólásában.
kissé felnőttem
Ez minden ? 100 sebből vérzik a gazdaságunk itt már a nagyok becsődőlnek Viktor, a kicsik el is tünhetnek a palettárol ez nem stadion hogy le sem dől ez egy kereslet kinálat alakulástól fűggő akármi árakkal bérekkel, árukkal, adókkal és főleg Családos emberekkel! decemberig ezzel nem tart ki semmi és senki.szerintem ...
Béla333
A kamatot erre az időszakra is fizetni kell, az tuti!
Magyarán:ezzel egy kis többlet pénzhez jutnak a bankok...
Amolyan Fideszes jótétemény! Ahogy szokták!
lusta
A lengyel testvérek, miután nem jöhettek bértapsolni, 60 milliárd forintot öntenek az egészségügybe. Mi negyede vagyunk a lengyeleknek, így nem 2, hanem 15 milliárdot kellene alsóhangon adni a lerombolt egészségügybe.
Borsodi
Megszoktuk,hogy egy kis morzsát adnak aztán elvesznek amit lehet.A forintosítással is megvezették a devizásokat.Most a forint nem ér semmit.ne felejtsük!
SystemError
Arról beszéljen, hogy mi lesz a kieső bevételekkel, milyen kereseti státsunak minősül az anya, aki otthon kényszerül maradni stb... Nem hitelcsúsztatgatásokról van szó Viki, hanem az ország feléről. Tudod, akiknek nem lett jobb az életük és napról napra élnek. Mindegy lehet makogni, ne tervezz sokáig a korona utána
lusta
@Borsodi: Hogy, hogy nem ér semmit. A forint egyre jobb. Gyurcsány csak a romboláshoz értett, de most a forint száguld, már bőven átlépte a 356-ot és itt van a kapuban a 360 is. A sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően rövidesen 370 is elérhetővé válik.
szegfue
Érteni vélem ezeket a "gazdaságvédelmi" intézkedéseket... de a rohadt életbe, ez megállitja a korona virust?! Előbb talán ezzel kapcsolatban kellene bármit is bejelenteni és ha már vége, akkor jöhet a "kármentés"!!! Hiszen akkor tudjuk meg a "károkat", ill. melyik ágazatot milyen mértékben érintett... nem?
Ronin2
Na,ennek lesz aztán böjtje.
A fene vigye el,e héten akartam kocsit venni,kellett volna hitel is,de holnaptól minden bank ki fog röhögni!
Ui:- a sokmilliós ,20 éves hitelre vásárolt autósoknak meg se kottyan,megint a "kicsik" szívnak.
Amúgy eleddig 32 beüzemelést mondtak vissza klímatechnikában,bár lesz nyár az idén is.
Melósokat fizetni egy kkv. munka nélkül nemigen tud sokáig.
Átmenetei megoldás a szabadság kiadása,de tartok tőle,hogy az a fény az alagút végén a szembe jövő vonat!
nevemnick
Lesz itt jajgatás, ha hisztek ennek a fószernek.
Clavigo
@Pegero: Én téged látlak siralmasnak...agynélküli békemenetelő..350 felett az eur. Hasít a Tündêrország...
fahrenheit451
@szegfue: Most nem értek egyet veled (vitatkozunk?).
Pl, hogy ne küldjék el a dolgozókat, már most kell a segítség a vállalkozásoknak.

A koronavírus önálló életet él, és terjed, amíg ki nem tombolja magát.
Nincs jó intézkedés. Mindenki csak ötletel és próbálkozik.
A teljes karantén egy hónapig - senki sehová - ez megállítaná.
SystemError
@Pegero: Zümi az a siralmas, ahogy ezt egyszerre hajtogatjátok itt 5-en. Ti általában amúgy érdekes módon pont ugyanazt hajtogatjátok öten,. Mintha csak kottából olvasnátok. Kicsit hasonlít a vidéki lapok főcíméhez, mindegy hol vagy ugyanaz a helyi téma! :)
Ez már nagyon a vég központi retorika ugye tudod..ha azt kell nyomatni"hogy szeressétek Viktort!"..Ez után fizetés nélküli jön már. Vettél elég lisztet?
SystemError
@Pegero: Vagy most nem beszélhetsz vele Shikákáá miatt mi...:( Fogadjunk elítélően néz most is éppen, hogy ne válaszolj!
Lepényleső
Ez ugye azt jelenti,hogy ismerik az időintervallumot,- melynek időtartama az év végéig éri el a minimumot?
Pálinkás Pál
@Shikari: Tényleg [email protected] emlékszel olyanra hogy fletó hadsereget rendelt az utcára??? mert most a törpe duced azt csinálja...remélem belebukik a pohos ebbe a hajcihőbe,azt a sitten elmélkedhet a továbbiakon..
Pálinkás Pál
@Shikari: szeretnéd mi,nyomorult...csak általában semmi nem tart örökké,tudod a 150 év alatt sem váltunk törökké!!! és nektek nem lesz 150 évetek,még a tizede sem!!!
RonaGyuri
@RonaGyuri: Elsőre úgy tűnt, hogy nincs átgondolva, átgondolva az a gyanúm, hogy nagyon is

Igen Őfenesége kamat-maximalizálása felvet némi kérdéseket, amit én tetézek egy álnaivval is.

A már ismert „Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét” bejelentést cizellálva azt is határozták, hogy „a fogyasztási hitelek THM-jét (teljes hiteldíj mutatóját) 5,9%-ban maximalizálják”!
Nos ez persze azt jelenti, hogy valójában ezen túl csak a nettó fél-milla felett keresők kaphatnak hitelt. Hogy a már meglévőkkel mi lesz, na az egy jó kérdés.
Főleg annak függvényében, hogy:
egyfelől az ilyen hitelek piacán a legtöbb kamata 20% körül van,
másrészt számos esetben hitelkártya konstrukciókkal van vegyítve, ahol pedig 30 feletti a kamat! =))
SystemError
@Pálinkás Pál: Ez 5 perc alatt válik, törökké, nácivá, komcsivá. Attól függ melyik portálra rakjak aznap a központból..:)
szegfue
@fahrenheit451: tegnap 21:04 Igen, bár én nem vitaként fogom fel, hanem vélemény cserének! Szóval én abból indultam ki pl., hogy döntöttek nem kell járulékot fizetni a m.vállalók után, sőt tőlük sem kell levonni bizonyos terheket. Tudod ez akkor lenne igaz, ha mondjuk egy éttermi pincér (max. 15 óráig lehetnek nyitva, vélhetően 11-kor nyitnak) megkapná a teljes fizetését, vagy leállt már nem is tudom melyik gk. összeszerelő üzem és a munkásoknak kifizetnék a teljes bérét. Tehát én nem látom biztositottnak ezt, hiszen erről nem nyilatkozott. Bajban vannak ugye a vendéglátó helyek és általában a turizmus és ennek az ágazatnak a részére is átcsoportositottak a költségvetésből. Én ugy képzelem el: kifizetik az ott dolgozók bérét (vagy akár a 80 %-át, mert nem vonnak le tőlük semmit), nem fizet a munkáltató utánuk semmilyen közterhet és majd ha "konszolidálódik" már a járvány, akkor a munkáltatók "igényelhetnék" ebből az alapból a munkavállalóiknak kifizetett pénzt. Vagyis egy hasonló megoldás jelentene valami konkrétumot -- nem pedig "ötletelés" szintjén lenne, akkor megérteném, de csak ugy, ha legalább "párhuzamosan" a virus terjedését gátoló és a gazdaság előre látható kárát tartalmazó KONKRÉT intézkedési tervek lennének. Szerintem még maguk sem tudják ennek a végrehajtási részét. Ne legyen igazam, de ahogy csökken a járvány veszély -- ugy fog "kifarolni" az egészből... ekkor "születik" majd meg az a bizonyos "apróbetüs" rész.
Hasonlit a MGNY pénztári átlépésekhez . Megigérték, hogy egyéni számlák lesznek, ezért eleinte bizony külön-külön minden embernél vallani kellett, hol volt MGNY tag és mennyi lett volna a járuléka, majd csak a MGNY nevét kellett, összeg nélkül feltüntetni... 1 év sem telt el és már a kutya sem volt erre kiváncsi... tehát itt is a végrehajtásnál "halt el" az egész..
A hsz-d második részével csak egyet tudok érteni!
csak úgy....
@Shikari: tibim! hányadik éve ,hogy itt riszálod nap mint nap a buta segged és ontod magadból a hülyeségeket? ! aztán van e már munkahelyed,te kódis!?
Rockxy
soka duma.
akinek nemteccik a zorbán orcája, fizesse a pézt kamatos kamatostul, de izibe!
lusta
A kamatos kamat meg köszöni szépen az intézkedést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.