Vonják vissza a vállalatokhoz küldött katonákat, rendőröket, katasztrófavédőket és a delegálásukat lehetővé tevő kormányrendeletet – ezt sürgette pénteki online sajtótájékoztatóján Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Szavai szerint az egyenruhások kiküldése "valamit biztosan szolgál, ami Orbán Viktor hatalmi törekvéseit jelenti, de a koronavírus veszélyének elhárítását ez semmiképpen nem szolgálja".

Az ellenzéki politikus szerint a kirendelésről szóló kormányhatározatban azért nem szerepel felhatalmazó rendelkezés, mert "ilyen jogszabály nincs"; erre a lépésre sem az alaptörvény, sem a különleges jogrend nem ad lehetőséget.

Utalt rá: a hatályos szabályozás szerint veszélyhelyzetben a gazdálkodó szervezetek vagy valamilyen tevékenységre kötelezhetőek, vagy arra, hogy szerződést kössenek adott termék előállítására, szolgáltatás nyújtására, annak az állam rendelkezésére bocsátására, kötelezettségeik ennél tovább nem mehetnek.

Varga-Damm Andrea jelezte: ha a helyzet súlyosbodna, a pénzügyi tárca vezetője miniszteri biztost nevezhet ki nagyvállalatok élére.

Szerinte ez eddig azért nem történt meg, mert "Orbán Viktor saját magának vindikálta azt, hogy a ő fogja irányítani a veszélyhelyzet elhárítását és mindazokat a tevékenységeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy minimalizáljuk a tragédiákat".

Egy biztos: a magyar jogszabályokban nem létezik olyan, hogy katonákat lehetne veszélyhelyzetben gazdasági társaságokhoz kiküldeni – fogalmazott az ellenzéki képviselő. Hozzátette, egyetlen érintett cég sem jelezte, hogy veszélybe került volna működőképessége.

Hangsúlyozta: pártja a parlament jövő heti ülésén "kizárólagosan azokat a javaslatokat fogja támogatni, amelyek a magyar emberek egészségének megőrzését, a veszélyhelyzet valós elhárítását szolgálják. Olyan javaslatot, amely bármilyen módon Orbán Viktor hatalmi bebetonozását szolgálja, illetőleg korlátlan hatalmat ad neki, ellenőrizetlenül, a Jobbik Magyarország Mozgalom nem fog támogatni".

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@vacsi: Katonaságot csak a diktatúrák vetnek be a nép ellen...az általad említett "utcai bandák" ellen ott a rendőrség...elvileg 2 hét alatt rend lett ,olajos sanya megmondta!!!
vacsi
@Pálinkás Pál: Itt a katonaságot nem a nép ellen vetették be, hanem a vírusok ellen (pontosabban az abból adódható bonyodalmak ellen)! De mindegy is, én helyesnek tartom, Te meg nem. Ez mindenkinek szíve joga...
Pálinkás Pál
@vacsi: ezt fejtsd ki bővebben légyszives...mit tud tenni egy fegyveres katona a vírus ellen??? /de látom észbekaptál hogy hülyeséget írsz/...milyen bonyodalomról beszélsz??? rendfenntartásra ott a rendőrség,és én eddig semmiféle megmozdulást nem láttam az intézkedések ellen,te igen??? mindegy ,orbán ezzel öngólt lőtt...ezt nem fogják neki elfelejteni az unióban,mint ahogy a csehek sem hogy lefoglalta a védőmaszkjaikat...egyre mélyebb gödörbe ássa magát, és nem fog tudni kimászni belőle!!
namihami
Kellenek azok a ""szervek"", amik a hozzájuk és alájuk rendelt cégeknél/ről olyan híreket és állapotokat idéznek elő, aminek hatására a fenti cégek értéke és piaci befolyása a nulla felé tendálva elősegíti az orbánközeliek felvásárlását és a tulajdonos váltása után (a piac érdeke miatt) a nagymértékű állami szubvenciót. De akkor már a ""családban marad"" alapon. Hiszen éppen ez és így megy 10 éve, csak most a vírus még rásegít.
vacsi
@Pálinkás Pál: Természetesen, nem arra gondolok, hogy lelövik a vírusokat! Ha ennyi lenne, már megtették volna. De láttam én már karón varjút... Én egyelőre azt látom, hogy hiába kérik (!) az embereket, mindenki boldogan flangál az utcákon, mozizik, kirándul, nyaralni megy... Szóval, le sem szarja, hogy baj van - és ezzel nem csak a saját maga és családja egészségét, sőt, életét veszélyezteti, hanem másokét is; pl. a Tiedet, meg gyerekeidét, unokáidét... És mit gondolsz, valamennyi vállalat a vírus elleni küzdelemnek megfelelően akar termelni? Nyilván vannak köztük olyanok - esetleg fontod terméket, szolgáltatást nyújtók - amik csak a saját hasznukat nézik. Na, ezért helyeslem én a katonaság jelenlétét, pl. a kiemelt vállalatoknál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.