A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kezdje tömegesen tesztelni a lakosságot.

A DK egészségügyi szakpolitikusa pénteki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hivatalos adatok szerint jelenleg 85 igazolt koronavírus-fertőzött van az országban, hárman elhunytak, 116-an karanténban vannak, az illetékesek azonban mindössze 3007 darab tesztet végeztek el.

Komáromi Zoltán hangsúlyozta,

jelen pillanatban nincs másik olyan ország, ahol ilyen egyenletes és fokozatos ütemben növekedne az igazolt fertőzöttek száma.

A magyar növekedési görbe nem hasonlít egyetlen más ország fertőzési görbéjére sem, jóllehet, más országok annyi tesztet végeznek ebben a szakaszban naponta, amennyit a magyar kormány eddig összesen elvégezett – tette hozzá.

A politikus azt feltételezi, hogy a magyar kormány vagy nem akarja tudni, vagy nem akarja elmondani a fertőzöttek valós számát.

Kijelentette, hogy ha ez így van, akkor az a járvány elleni védekezést veszélyezteti, mert nem lehet tudni, hogy hányan betegedtek meg, hogy az egyes térségekben hány fertőzött van, ahogy azt sem, hogy mikor közeledünk a járvány végéhez. Aki ebben a helyzetben a homokba dugja a fejét az emberéleteket sodor veszélybe – fogalmazott.

Komáromi Zoltán

azt is kérte, hogy teszteljék a tüdőgyulladásban, vagy hasonló tünetekben már elhunytakat is.

A hozzátartozóknak tudniuk kell, ha szerettük koronavírusban halt meg, mert ők kontaktszemélyeknek számítanak, fertőzöttek lehetnek vagy maguk is fertőzhetnek – fogalmazott.

Rákérdeztek nála arra, hogy Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodavezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a szervezet álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel.

Azt felelte, hogy több százezer, vagy több millió embert szűrni valóban értelmetlen lenne, de az egyszerűen vállalhatatlan, hogy három hét alatt háromezer szűrést hajtottak végre.

Azoknál az embereknél azonban mindenképpen el kell elvégezni a tesztet, akik kapcsolatba kerülhettek fertőzöttekkel és maguk is megfertőződhettek, vagy olyan betegségük, például tüdőgyulladásuk van, amiről máshogy nem lehet eldönteni, hogy azt pontosan mi okozta – közölte.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
De van ilyen ország, Japán, de ők képesek a hatékony védekezésre, szemben azzal, ami itt van.
Nálunk most arra készülnek felkészíteni bennünket, hogy orvos nővér, beteg együtt megy a levesbe.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
@durbincs: Már megint mit szeretnél picinyem? Gyógyszert szeded? (bár felesleges)
ómió
@nezelodo: Látom, ti olvasás nélkül is "vágjátok"!
nezelodo
@durbincs: Tudod ők a fidesz szavazók, tapsolnak annak, hogy ekkora a káosz, semmi nincs abból amit Orbán nagy mellénnyel bejelentett, se a faék egyszerű maszkok, sem szervezettség. Az idős embereket mószeroljátok és a "szakembereitek" pedig fertőzötten állnak a műtőasztalhoz, máshol meg a beteg nincs szűrve, és a gyanútlan eü személyzet kerül veszélybe, mert egy vacak maszk, vagy fertőtlenítőszer is hiánycikk. Aztán karanténba kerülnek, kivonva a rendszerből. Biztosan olyan sokan vannak hogy ilyen szakszerűtlenség elviselésére is futja.
Apropó, megtaláltátok e már a csongrádi kisváros keresztény polgiját, hova tűnt a több fészekaljából való gyerekeivel?
jesz
@durbincs: nyuszifül! Szívesen belenéznék a fejedbe, mi is van benne kecskeszaron kíívül
nezelodo
@durbincs: Mély nyomod hagyott benned anyád kocsisoron való sarki fény szerepe. Ideje szembe nézned vele, és nem vetíteni...
ómió
@durbincs: Lenin efftárs biztos erre "teremtette"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.