Március 16-án bezárták az iskolákat és tantermen kívüli, digitális távoktatást vezettek be.

Míg a fejlett infrastruktúrával rendelkező városokban ez a feladat megoldhatónak látszik, addig az elmaradottabb településeken élők számára ez behozhatatlan hátrányokat jelenthet.

A Partizán nevű YouTube-csatorna a mélyszegénységben élő diákok helyzetéről és jövőjéről kérdezte velük dolgozó szakembereket.

Címlapkép: YouTube/Partizán

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Sok iskolában ugyan kréta sincs, de mostantól ez nem probléma, mert egy hétvége alatt átálltunk a digitális oktatásra. Vagy ahol nem megoldható, ott levélben vagy telefonon is intézhető a feleltetés vagy leckeadás, a lehetőségek tárháza végtelen, sőt még annál is több. Jó. Meg vagyok győzve (nem!). Vakulj, paraszt! Sok faluban – ahol nincs a háztartások többségében internet, de még asztal sem, ellenben van kibaszottul nagy szegénység -, posta sincs. Bizony. És akkor arról még nem beszéltünk, szokásosan mennyi ideig jut el egy levél a címzetthez. Olyankor, amikor nincs járvány. Tehát akkor telefonon. Aha. Ahol nincs internet és tablet, ott garantáltan van okostelefon. Wifivel. Ja, nem. Ott legfeljebb butatelefon van, feltöltőkártyával. Közösségenként egy darab, már ha valamelyik jótékonysági szervezet vett nekik ilyet azért, hogy szólni tudjanak, ha nagy a baj, gyógyszerre van szükség és hasonló esetekben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@kereső: Éppen most lett kész a szlovák, ami nejem reszortja, az angol az enyém, közben fényképek hada a magyar irodalom, nyelvtan, természetismeretről, persze nem kis időbe telt mire minkét kisebbik gyerek esetében a sajátjaikat raktam egy mappába:-)) Fogjuk fel időszakos jó mókának az egészet, csak tűnjön el a vírus minél hamarabb.
vacsi
Ez egy hatásvadász cikk! Az unokám egy 500 lelkes kis faluban él, ő is otthon tanul, a társaival együtt. A tanító néni nagyon jól megszervezte az oktatást, minden nap vannak órák, a gyerekeknek tetszik. Pedig nekik is csak egy laptopjuk van, a legkisebb internet-csomaggal. Okostelefon, nagyobb gép, stb. nincs a családban, mégis remekül megy a tanulás, és a kisunokám élvezi. Persze, a társai hiányoznak, de ez természetes.
Jól mondták régen: nem akarásnak nyögés a vége!
division
@vacsi: Nálunk meg van minden külön mindenkinek, nem ez a kizárólagos probléma, hanem hogy az ember amikor még aktív, sok egyebet is végez, és bizony előfordulnak kavarodások. Kicsit egyszerűbben is meg lehetett volna ezt oldani, legalábbis a tanárok oldaláról, nem halmozottan küldeni a feladatokat, és nem 10 különböző helyre elküldeni őket.
kereső
@division: Légy türelmes- most tanulják ők is. Én tisztelettel adózom nekik, hiszen pár órájuk volt csak az átállásra, úgy, hogy szinte teljesen magukra hagyták őket- oldják meg. Megoldották. Szerintem szivesen fogadnak minden ésszerű, észszerűsitő javaslatot- segitséget. Legalábbis itt ahol lakom, ezt tapasztaltam. Örültek minden jó ötletnek- és digitálisan feldolgozott tananyagnak.
vacsi
@division: Igaz, még lehetnek kavarodások, de idővel minden letisztul, csak türelem kell hozzá! Ehhez a módszerhez mindenkinek, a gyerekeknek, a szülőknek, és a tanároknak is hozzá kell szokni, de ahogy a gyerekek kreativitását ismerem - mert vannak nagyobb unokáim is -, megoldják a gondokat. Inkább a társaság hiányát fájlalják, de most ez van.
division
@kereső: @vacsi:
Jó, persze, nejem is pedagógus mint azt tudjátok, de őt is keményen érinti, hiszen az ovit nem zárták be, 2 gyerek miatt nyitva kell lenni, mert annyinak dolgoznak a szülei (ez is egy nagy marhaság, azért meg kellene valahogy a szülőknek ezt oldani). Na mindegy, majdcsak vége lesz egyszer.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.