Feszült lesz a keddi nap, már elindultak a pártok közti üzengetések a javasolt törvénnyel kapcsolatban.

A miniszterelnökség kéri, hogy szavazzák meg a különleges hatalmat a kormánynak, a DK nem hajlandó erre

Közös videóüzenetben kérte az Országgyűlést a koronavírus-törvény elfogadására Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A Facebook oldalaikon közzétett felvételen Gulyás Gergely emlékeztetett, a kabinet tizenegy nappal ezelőtt hirdetett veszélyhelyzetet az ország egész területére, mert a koronavírus elleni védekezés gyors döntéseket tett szükségessé.

A miniszter hangsúlyozta, ennek eredményeként sem a magánszemélyeknek, sem a cégeknek nem kell a hiteleiket visszafizetniük december 31-ig, az iskolások és az egyetemisták távoktatásban tanulnak, a rendezvényeket betiltották a szabad és a zárt terekben, a járulékfizetési kötelezettség alól mentességeket kaptak a legnagyobb válságba jutott szektorok munkaadói, a munkavállalóknak pedig csak az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük.

Gulyás Gergely aláhúzta, ezeknek az intézkedéseknek a fenntartásához, valamint a további szükséges lépések meghozatalához kérik az Országgyűlés jóváhagyását.

Kocsis Máté úgy fogalmazott, most az Országgyűlésen a sor, a parlamentnek kell döntenie arról, hogy megerősíti-e a kormány eddigi intézkedéseit, meghosszabbítja-e a veszélyhelyzetet és felhatalmazza-e a kabinetet további hatékony intézkedések meghozatalára a koronavírus elleni küzdelemben.

A legnagyobb parlamenti frakció vezetőjeként a politikus arra kérte a többi képviselőcsoportot, hogy hétfőn támogassák a koronavírus-törvény házszabálytól eltérő tárgyalását, kedden pedig fogadják is azt el.

"Ez most nem a politikai viták ideje!"

- zárta szavait Kocsis Máté.

A Demokratikus Koalíció (DK) nem fogjaezt a törvényjavaslatot, ahogy azt sem támogatja, hogy az indítványt hétfőn házszabálytól eltéréssel tárgyalja a parlament.

Az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján ismertette a DK elnökségének döntését. Molnár Csaba, aki a jogszabályt "felhatalmazási törvényjavaslatnak" nevezte, azt mondta, hogy 16 uniós államban léptettek életbe rendkívüli jogrendet, de egyetlen olyan állam sincs, ahol a rendkívüli állapot az "idők végezetéig szólhatna". Egy demokratikus jogállamban elképzelhetetlen, hogy a különleges jogrendet idő és tartalmi korlátozás nélkül vezessék be – szögezte le az európai parlamenti képviselő.

A politikus egyetértett azzal, hogy a rendkívüli helyzetben szükség van rendkívüli kormányzati felhatalmazásra, de úgy vélte, hogy a felhatalmazás megadásához néhány feltételnek teljesülnie kell. A pártja nevében négy feltételt megfogalmazó Molnár Csaba úgy fogalmazott: ezeket Orbán Viktor miniszterelnök "akár a DK ultimátumának" is tekintheti.

A kormánynak csak meghatározott időre lehet felhatalmazást adni – jelentette ki. A DK ezért azt javasolja, a felhatalmazást az Országgyűlés adja meg és azt 15 naponként vizsgálja felül. Hozzátette, amennyiben a járvány idején az Országgyűlés nem tud a megszokott módon összeülni, akkor speciális ülésezési vagy szavazási formákat kell bevezetni. Szavai szerint az Európai Parlamenthez hasonlóan a magyar Országgyűlésben is lehet alkalmazni a távszavazást.

A különleges felhatalmazás kizárólag a járvány elleni védekezésre és a járvány okozta gazdasági bajok orvoslására terjedhet ki – szögezte le. Ne fordulhasson elő, hogy a kormány a járványra hivatkozva más, azzal össze nem függő területeken is teljhatalmat gyakorol! – érvelt az ügyvezető alelnök.

A DK azt is javasolja, hogy a veszélyhelyzet idején minden frakcióvezetőnek legyen joga az Alkotmánybírósághoz fordulni, a testület pedig ezekben az ügyekben három nap alatt hozzon döntést – ismertette újabb feltételüket.

Végül azt mondta, nem tudnak olyan büntetőjogi szabályozást támogatni, ami korlátozná a sajtószabadságot és megpróbálná elhallgattatni a független sajtót.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges. A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Kovács Tamás 

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Még csak az kéne, aztán úgy járnánk, mint a migráncsos veszélyhelyzettel, ami már 5 éve tart havi 3 migráncs miatt. Ez se érne véget soha. A koronavírust már rég elfelejtjük, mikor orbán még mindig gyakorolná a különleges teljhatalmát, hát dupla lópimpili neki.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
colibri
Ugye, nem csak a DK nem hajlandó? Most nagyon össze kellene zárni!
Macskaszem
Még csak az kéne, aztán úgy járnánk, mint a migráncsos veszélyhelyzettel, ami már 5 éve tart havi 3 migráncs miatt. Ez se érne véget soha. A koronavírust már rég elfelejtjük, mikor orbán még mindig gyakorolná a különleges teljhatalmát, hát dupla lópimpili neki.
almosd
Semmilyen tejhatalmat nem szabad a fidesz kezébe adni , eddig mindennel vissza élt ,ami hatalmában volt .
Clavigo
Vazzzze a 2\3-dal is egyfolytában visszaélnek...Igy is azt csinál ez a szarházi konda a parlamentben,amit akar..Csak éppen nem szarnak a székük alá..." boldog karácsonyt,,oszt jó napot "., Meg basszák meg a " katonai terveiket".. Idiótak..
csak úgy....
csak nem az orbán koronázását készítik elö a koroavírus elleni harcban? harcolni nagyon tud a minden magyarok viktora föleg,hogy ne derüljön ki,hogy mit tettek zsebre az utóbbi 10 évben az eu-pénzekböl...
csak úgy....
ott a parlamenti többségetek,csak nem az egypártrendszerre fáj a fogatok,-genya banda
Klubtag
A jóváhagyással az ellenzék, a kritikus média és a civil véleményalkotók levadászása venné kezdetét...éppen ezért az utolsó leheletig meg kell akadályozni, hogy Orbán teljhatalmat kapjon...ő nem lépes un. feladatorientáltan használni a felhatalmazást, ő politikai céljai érdekében gátlástalanul használná ki a helyzetet.
Aki folyamatosan figyelte Orbán Viktort vezetés-technikáját és tobzódó híveit, amit harminc éve hatalomban, vagy annak közelében (mondjuk ellenzéki szerepben) művelnek(tek) - annak nem kell külön magyarázni, hogy miért életveszélyes a teljhatalom megadása a kormányzatnak.
yazo64
@csak úgy...: Ha református, akkor is megkoronázható?:)
Lepényleső
...na ja,ezek aztán szoktak kérni,mint a zsandár - jogosítvány,személyi?
Gyütt Mönt
Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista.
Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag.
Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista.
Amikorra engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna. (Martin Niemöller)
Szinte látom, ahogyan a történelem ismétli önmagát. A tanulás lassú és nehéz feladat.
csak úgy....
@yazo64: ez egy jó kérdés! szerintem pillanatokon belül átkeresztelkedne,ha csak az a problema! orbánhoz képest a tornyon az a bizonyos szélkakas, csak egy nyikorgó ócska kezdö...
csak úgy....
ha ezt meglépi a fidesz,másnap már a sikari gumibottal mászkál azt utcán.
surdilloFUJT
@yazo64: Dózsa koronájával és trónján!!!
Yoda69
@csak úgy...: Durbiccsal az oldalán, de neki gumibot helyett csak egy műfarok fok az oldalán libegni.
ómió
Csak rendet ne, efftársak! Mi lenne úgy a migráncs internácizmussal!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.