Az Országgyűlés ma kezdődő kétnapos ülésén valamilyen formában napirendjére veheti a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. A kormánypártok szeretnék, ha a parlament a házszabálytól eltérve már kedden szavazhatna erről, az ellenzék ugyanakkor további egyeztetéseket tart szükségesnek a különleges jogrend határidejéről.

Az ellenzék hétpárti egyeztetést akar Orbán felhatalmazási törvényéről

Az ülés 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Petrenkó János volt szocialista képviselőre, valamint a magyar-lengyel barátságra történő emlékezésekkel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra egy óra, az azonnali kérdésekre és válaszokra pedig két óra áll majd rendelkezésre, míg a kérdések fél órában hangozhatnak el.

A Ház kedden megválaszthatja a március elején elhunyt Balsai István alkotmánybíró utódját. A volt igazságügyi miniszter helyét Juhász Miklós jogász, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke veheti át, aki megválasztása esetén esküt is tesz.

A parlament honlapján elérhető előzetes napirenden vasárnap estig még nem szerepelt a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslata, mivel annak tartalmáról várhatóan még hétfőn is egyeztetnek a pártok.

Az alaptörvény értelmében a kormány 15 napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, amit ezt követően az Országgyűlés hosszabbíthat meg. A kabinet a koronavírus miatt március 11-én hirdetett veszélyhelyzetet, amely a parlament döntése nélkül jövő héten lejár.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, bízik abban, hogy az ellenzéki pártok is egyetértenek a veszélyhelyzet meghosszabbítását tartalmazó előterjesztéssel, azt ugyanis csak négyötödös többséget igénylő házszabálytól történő eltéréssel fogadhatják el kedden.

Az ellenzéki képviselőcsoportok a törvényjavaslat benyújtását követően hétpárti egyeztetést kezdeményeztek a kérdésről. Az LMP és a DK vasárnap jelezte, csak időhöz kötötten támogatják a különleges jogrend meghosszabbítását.

A törvényjavaslatban szerepel a büntető törvénykönyv kiegészítése is, ami Kocsis Máté szerint alapvetően két fő pontot tartalmaz: a járványügyi intézkedéssel szembeni negatív állampolgári magatartást szankcionálná, illetve a rémhírterjesztés új fajtáját nevezné meg.

A kormány nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szintén azon reményének adott hangot, hogy a lehető legtöbb parlamenti frakció támogatja majd a koronavírus okozta vészhelyzet meghosszabbítását. Hangsúlyozta, ha ez nem történik meg, akkor a kormány nem tudja fenntartani azokat az intézkedéseket, amelyeket az emberek egészsége és a gazdaság megvédése érdekében hozott.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Miről lehet tárgyalni a kormánnyal a teljes kapituláción kívül ? Orbán egyeduralmáról nem gondolnám.
jesz
Hétpárti egyeztetés? Két párt sem tud megegyezni, nemhogy hét...bááár...mint tudjuk, ilyenkor a négyszemközti alkuk érdekes eredményeket -(horribile dictu személyes előnyöket)- produkálnak, amit talán sosem tudhatunk meg, csak sejtünk.

Csak nézünk..
ómió
A franciáknál is elfogadta a parlament. Itt az efftársak majd megmutatják, hogy juszt se!
Aki Én
@ómidióta: A franciák nem fogadtak el semmilyen nyílt diktatúrát, te tudatlan, hazug hazaáruló!

https://www.klubradio.hu/adasok/scheppele-orb...
kissé felnőttem
A két ország gazdasági és politikai viszonyait nem lehet összehasonlitani .Akkor sem ha az 1848-49-es
forradalom inditottat be Európát.
1789 ha nem tudod mi volt akkor Nézz utánna a neten.
Létezik olyan hogy etika vagy felelősség vállalása akár, és amit bevállalnak vele az a pozicióból való lemondás visszalépés is ilyen, számtalanszor megteszik a demoktáciákban. Nálunk még ennek hagyománya nem alakult ki.majd tán 50-150 év multával más lesz a szemlélet és a jellem is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. April 8., 06:53
Ragyogó idővel köszönt be a szerda
Szórakozás - 2020. April 8., 06:44
Koronavírus miatt halt meg a Grammy-díjas énekes