A magyar nemzet életkérdésének nevezte az igazságügyi miniszter, hogy a parlamenti képviselők mikor és milyen döntést hoznak a koronavírus elleni védekezésről szóló kormányzati törvényjavaslatról.

Varga Judit kedden az előterjesztés parlamenti vitáját megnyitó expozéjában azt mondta: ahhoz, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt szükséges intézkedéseket időben meg tudja tenni, el kell fogadni a törvényjavaslatot.

Úgy fogalmazott: az Országgyűlés a "legmegnyugtatóbban" kifejezheti, hogy ezekben a történelmi időkben mi a magyar nemzet akarata.

Varga Judit kifejtette: a törvényalkotás során az Országgyűlés választása és felelőssége, hogy lehetővé teszik-e, hogy a kormány az emberek élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében a koronavírus-járvány megelőzése, kezelése, felszámolása, káros hatásainak enyhítése, elhárítása céljából rendkívüli, szükséges mértékű intézkedéseket hozhasson. Vagy ezt a felhatalmazást elutasítják – ahogy hétfőn "első körben tette azt az ellenzék" –, és jelentősen megnehezítik a járvánnyal és hatásaival szembeni fellépés lehetőségét, késleltetik a nélkülözhetetlen intézkedések bevezetését.

A törvényjavaslatról szólva a miniszter jelezte: a veszélyhelyzetben kiadott kormányrendeletek főszabályként 15 napig maradnak hatályban, meghosszabbításuk ugyancsak kormányzati hatáskör, de ennek feltétele, hogy a meghosszabbításra a parlament felhatalmazást adjon, "ez az Országgyűlés felelőssége". "Ha az Országgyűlés ehhez nem járul hozzá, elsősorban az eddig megtett intézkedéseket fogja elveszejteni" – hívta fel a figyelmet.

Az előterjesztés megalkotja a szükséges sarkalatos törvényi kereteket, hogy a kormány megtehesse a legszükségesebb intézkedéseket – jelezte, megjegyezve, hogy a helyzet rendkívülisége miatt a javaslat nem határozza meg taxatívan a kormány által gyakorolható intézkedési kört, hanem egy mozgásteret állapít meg.

Cél, hogy a kormány abban az esetben is megalkothassa és hatályban tarthassa a szóban forgó rendeleteket, ha az Országgyűlés a humánjárvány miatt nem ülésezik – mondta Varga Judit, kiemelve, hogy a felhatalmazás sem időbeliségét, sem tárgyát tekintve nem korlátlan, csupán a veszélyhelyzet megszűnéséig biztosított. Országgyűlési döntés a mostani felhatalmazás után csak annak visszavonásához kell.

A javaslat előírja továbbá, hogy a kormány a veszélyhelyzet elhárítása érdekében tett intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást ad az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.

Közölte azt is, hogy a védekezés eredményessége közérdek, fokozott büntetőjogi védelmet igényel, ezért az indítvány két új tényállást vezet be a büntető törvénykönyvbe, a járványügyi védekezés akadályozását, valamint a különleges jogrend idején a védekezés eredményességét veszélyeztető rémhírterjesztést, utóbbi 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő. Az álhírek, a valós tényeket szándékosan torzító nyilatkozatok és híresztelések pusztító hatású pánikot válthatnak ki – indokolt.

A tárcavezető kitért továbbá arra, hogy a veszélyhelyzet idején időközi választás és népszavazás nem tartható. Azt az állítást viszont olcsó, otromba és ordas hazugságnak nevezte, miszerint a jövőben nem lesznek választások Magyarországon.

Az igazságügyi miniszter emlékeztetett, hogy a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta a kormány számos intézkedést vezetett be, hogy akadályozza, lassítsa a fertőzés elterjedését, megóvja az emberek egészségét és hogy enyhítse a negatív gazdasági hatásokat.

Nemcsak az ezeréves magyar államiság történelmében, hanem az egész világon is példa nélküli a jelenlegi helyzet – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szokatlan intézkedések betartása, az összefogás és a fegyelmezettség a magyarság legfontosabb erőtartaléka lehet.

"Hinni szeretném, hogy a benyújtott törvényjavaslat elfogadásával a nemzet politikai bölcsessége nyilvánul meg. (...) Előbb teremtsük meg az élet lehetőségét, és csak azután vitatkozzunk!" – mondta Varga Judit.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
@Béla333: Hogy mondta Moldova? Pofázni könnyű, mert azt fekve is lehet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Azért van egy, két bibi, az ellenzék átlát annak a szitáján, aki hűséges szolgája őféleségének, mert jól tud deKÁZNI!
Pálinkás Pál
"Közölte azt is, hogy a védekezés eredményessége közérdek, fokozott büntetőjogi védelmet igényel, ezért az indítvány két új tényállást vezet be a büntető törvénykönyvbe, a járványügyi védekezés akadályozását, valamint a különleges jogrend idején a védekezés eredményességét veszélyeztető rémhírterjesztést, utóbbi 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő. Az álhírek, a valós tényeket szándékosan torzító nyilatkozatok és híresztelések pusztító hatású pánikot válthatnak ki – indokolt."
Ez nettó hazugság!!!
Nessy
Ne tessék már ezt előadni! Miről beszél az ellenzék? Nem időtlen egyszemélyes hatalom gyakorlás! A többivel egyetért! Miért is nem tud a parlament digitálisan működni?Mert az nem célja Orbánnak! Úgyhogy ne tessen a cezaromániát és az eddig is jogosan megtehető védekezésen való aluszkálását a kormánynak, összemosni!
Klubtag
Ez a nő egy szájtépő, dekázó, link focista - mint a főnöke - aki a jogállamiság mibenlétével sincs tisztában...erről tanu-bizonyságot is tett, mikor európai szervezetekből próbálta "kikérdezni" a definíciót...
lusta
Úgy fogalmazott: az Országgyűlés a "legmegnyugtatóbban" kifejezheti, hogy ezekben a történelmi időkben mi a magyar nemzet akarata.
Tökéletesen egyetértek. Végre valaki a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk tagjaként elismerte, a magyar menzet akarata érvényesül a törvénytervezet sutba dobálásával.
Nessy
Drága miniszert asszony! Eddig hol volt? A kormánynak, és egy személyben a kormány főnek korlátlan döntési joga volt a járvánnyal összefüggő témákban, valamint az egyszemélyi pénz osztásban! Itt egyetlen mondat volt a probléma, az időkorlát nélküliség! Az nem zavarta, amikor külügyér kollegája egy szó miatt nem szavazta meg az ENSZ javaslatát? Vagy amikor Orbán egy mondat miatt vétózott meg uniós javaslatot?
Gondolkozzon, mielőtt nemzethalált vizionál! Igaz, nem azért kapta a kinevezését!
Béla333
Intézkedhetett volna a kormány már egy hónappal ezelőtt a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Intézkedhetett volna 1 hete is vagy éppen tegnap is. Holnap is intézkedhet.
Nem pofázni kell, hogy miért szavazzák meg a diktatúrát, hanem dolgozni kellene a járvány ellen.
Persze mennyivel egyszerűbb másokat hibáztatni mindenért, hőbörögni, uszítani, mint hatékonyon és szakszerűen döntéseket hozni!
Na ezért szeretne mindent besöpörni maga alá a Fidesz! Csak pofázni tudnak!
lusta
@Béla333: Hogy mondta Moldova? Pofázni könnyű, mert azt fekve is lehet.
namihami
Van annyi pénz! És ha már be tudott kerülni a kassza sorába, nem szeretne kiesni. Légyen bármilyen nagy a tolongás...
Jozefina
Ez nem nemzeti életkérdés, hanem életre szóló létkérdés a fönökének!!?? És ha ezt meg kapja nyugodjon meg, már önre sem lesz szükség!!!??
kereső
Leforditom- orbán&Co-nak élet-és létkérdés.A többi csak duma- és a szokásos hazudozás, mellébeszélés. Úgy látszik ez mindenkinek sajátja aki "érzi" a labda gömbölyűségét.
csak úgy....
ez a friss veres grófné? aki csak az ellenzék ellen védekezik és nem a vírus ellen?
kereső
Milyen együttműködést kivánna a kormány? olyat, amilyet a 133 gerinctelen, aljas képvisel? Együttmúködés egy olyan hatalommal, akik nem képesek egy egyszerű emberi gesztusra- együtt tapsolni és köszönetet mondani az ellenzékkel az egészségügyben dolgozóknak?Varga Judit, lehet hogy jól dekázik- nem tudom megitélni, mert én tényleg nem értek a focihoz, most meg már útááááááááááálom is- de, hogy nem több , mint egy elvek nélküli , gerinctelen báb, az bizonyos. Neki tényleg csak a fakanál való." A puskás aréna éjjel nappal fényárban úszik."- most is.
simmering73
"Ahogy annak idején Hitlernek a Reichstag felgyújtása jött kapóra – ha csak nem ő csinálta –, úgy a mi kormányunknak a világjárvány teremtett alkalmat arra, hogy illegitim módon bebetonozza magát a hatalomba. A vírushelyzettől teljesen független, korlátlan felhatalmazást szeretnének szerezni a hatalom rendeleti úton történő gyakorlására” – mondta Vörös Imre volt alkotmánybíró a Hírklikk című online újságnak adott interjújában. Vörös Imre volt az, aki már 2011-ben megmondta, hogy Orbán államcsínyt követett el, megdöntötte az alkotmányos rendet."
nepszava.us/hitlernek-a-reichstag-felgyujtasa-orbannak-a-virus-az-urugy-a-nyilt-diktatura-bevezetesere/
Nessy
@simmering73: Azért ez egy tisztességtelen húzás volt Orbánéktól! Mert ha csak ezt kérte volna, hogy soron kívűl 1 hónapra hosszabbítsák meg az eddigi intézkedéseit, mindenki megszavazta volna! Azt meg úgyis tudta, hogy jövő héten az idomított fidesz frakció gondolkodás nélkül megszavazza neki a telj hatalmat! Most meg Rétvári így előadhatta a "gonosz, gyilkos ellenzék" c. nagy jelenetet!
CsipkeRózsa
Igazságügyi miniszterként beszél hülyeséget, vagy csak minket néz hülyének.
Oposit
A te életed kérdése bazdmeg! Nem az országé!
RonaGyuri
a fityesz-matyarok már külön nemzet lett???
Nyírfa
Nemzeti létkérdés, Juditka ( nem életkérdés ), hogy Te és a hozzád hasonló emberek a közelébe se kerülhessenek a közéletnek.
csak úgy....
@Nyírfa: a juditkáknak és az elvtársainak ,igen is létkérdés! tudsz valamit említeni a betervezett lötereken kívül,amit a népért a magyarokért tettek,persze ott a sok üres stadion ami egy betegesen focialista politikus agyában születetett meg,aki csak magára gondolt,...
Nyírfa
@csak úgy...: Ha valaki a személyes érdekeit tartva szem előtt hivatkozik a nemzet érdekeire, akárki is legyen az illető, számomra érdektelen az ő létkérdés-motivációja.
Ronin2
Azért remélem,hogy a lovagok és lovaginák is fizetetlen szabadságon lesznek a járvány ideje alatt.
És persze juttatások,kiváltságok nélkül.
Ugye?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.