Az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól.

Nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek, azonban a termékek tavalyhoz képest magasabb áron kaphatók majd

– közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke.

Éder Tamás elmondta, hogy a húsvéti füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számít.

Kiemelte, hogy

a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés, vannak olyan készítmények, például a hagyományos pácolt, érlelt, füstölt termékek, amelyeket már hetek óta gyártanak.

Az elnök megjegyezte, hogy az ellátásban nem lesz gond, azonban a vállalatok tartanak attól, hogy a koronavírus-járvány történései a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt takarékosságra kényszerítik, és ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek iránti kereslet nő majd. Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos termékek iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett a gyorsérlelésű, főzött, pácolt termékek rovására. A fogyasztók felismerték, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelez a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt készítmények között.

Jelentősen drágábban vehetjük meg idén a húsvéti sonkát

Éder Tamás rámutatott, hogy az árak idei emelkedése független a koronavírus-járványtól, annak hátterében az afrikai sertéspestis világpiaci hatásai állnak, ami miatt drasztikusan emelkedik az alapanyagár.

A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest az élősertés ára mintegy 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a húskészítmények árai csak 20 százalék körüli mértékben emelkedtek.

Ahhoz, hogy a növekvő önköltségeket a húsipari cégek az árakban ki tudják fejezni, további áremelkedésre lenne szükség – fűzte hozzá.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nem kell megvenni, attól még húsvét a húsvét!!! Sőt!!!
gazdag dezső
A k ...anyjába !! Hát mos aztán ez a fontos a népnek ?
Eladott Ország
Csak nézek, mint anno az egykorvolt – és semmi hasonlóval nem pótolt – Vidámpark szintén régvolt Elvarázsolt Kastélyában: mi a franckarika van itt, ebben a Magyar Fényköztársaságban, a bőségszarus jólét, a nagyot- és semmitmondás hazájában?!… Ahol tömegeket ragad el a nihilbe a szellemi vákuum… Ahol rosszabbul félünk, mint négy éve… Ahol rendszeresen előrehozott áremeléseket tartanak mindenütt… Ahol hiába van társadalmi kontroll, ha mégsincs… Ahol nem álszent képmutatásnak, hanem „ügyes húzásnak” minősült, hogy a Miniszterelnökség a „Magyarország jobban teljesít” jelmondatot – miután „társadalmi célú hirdetményként” milliárdokért már futtatta a kék plakátokon. Ahol az egyszerűsített adózás tízéves ígéretét 58 féle adónem megléte kérdőjelezi meg…Olvastam a kormány valamelyik tótumfaktumának a nyilatkozatát, mely szerint nem igaz, hogy alacsonyak a nyugdíjak! Csak azért tűnnek annak, mert annyira nagyon magasak a bérek! Tetszenek érteni: szimpla optikai csalódásról van szó, csalfa látszatról. Képzelődmény az emberemlékezet óta 28.500 Ft-os nyugdíjminimum, meg sem történnek a pénztáraknál aprójukat számolgató szépkorúak! Minden teljesen szuper, tessenek folytatni a közlekedést! Fantáziám menten működésbe lépett, de mielőtt ennek bizonyítékát adnám, a magas fizetések apropóján hadd adózzak egy percnyi léha csönddel az átlagkereset-számításait rendszeresen közzétevő, jajdefüggetlen KSH feledékenysége előtt. „A látszat csal, a szomjad sosem” – plakátírozták ki, közvetlenül a „Hitel = alma” tábla mellé, a „Lesz Vigasz”-ban. Életem legjobb söntése volt!
És ez mindaddig így is lesz, amíg a politika a látszatok művészete marad– és nem a valóságé.
Jozefina
Nem kell megvenni, attól még húsvét a húsvét!!! Sőt!!!
simmering73
Független a koronavírustól. Tudjuk, hisz anélkül is megy fel az ára (mindennek) folyamatosan.
luiz
1 sose szoktam húsvétkor sonkázni, mert egész évben akkor eszek amikor akarok.
2 A sertés pestisnek semmi köze hozzá, csak az euró árfolyamnak Dikk Szlovákok nyernek rajta nagyon sokat. Nem egy analfabéta tenyésztőt ismerek, akinek nem kell a 1000 euró, inkább a biztos 300 000 forint, ki tudja az euró holnap mennyit mennyit ér címszó alatt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.