Újabb rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben kedden, amely további könnyítést hoz a hiteleseknek. A szabályozás elsődleges célja az, hogy a kormány a hitelmoratóriummal élő ügyfeleket ne csak idén, hanem jövőre is, amikor újraindul a fizetési kötelezettség, akkor is segítse.

A magyar kormány előző héten a magánszemélyek és vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztette. A most megjelenő rendelet a részlet és technikai szabályok mellett azt is biztosítja, hogy a moratóriummal élő ügyfelek részére ne váljék elviselhetetlen teherré a későbbi, újrainduló fizetés.

Így egyebek között nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején, amely jelentősen könnyíti az adósok terheit. További segítség az is, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan.

Könnyítést hoz a hiteleseknek az új rendelet

A kormány tovább bővíti a kedvezményes hitelek körét a munkáltatói kölcsönökkel, illetve azt a Nemzeti Eszközkezelő Programra is kiterjeszti. A munkáltatói kölcsönökre is érvényes a fizetési haladék, vagyis 2020. december 31-ig a munkavállalóknak se a kölcsön összegét, sem annak kamatát nem kell visszafizetniük a munkáltatójuknak.

A Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevőknek amellett, hogy a vételár részletfizetésére és a bérleti díjfizetési kötelezettségre fizetési halasztást kapnak, a lakhatásuk is biztosított, ugyanis a cég – a nem fizetés miatt – nem mondhatja fel a bérleti szerződést.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
"Így egyebek között nem számítható fel kamatos kamat a moratórium idején, amely jelentősen könnyíti az adósok terheit. További segítség az is, hogy 2021. január 1-jétől a korábban felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága a futamidő időtartama alatt változatlan."
nos valami fideszes pénzügyi zseni magyarázza el nekem...ha nem számolhatnak kamatot...akkor ugyanakkora részlettel miért is növekszik a futamidő??? várom a kimerítő válaszokat
Sámannus
@Pálinkás Pál: Tovább kamatozik a lóvácska, és így a kamaty is több lesz, ezt úgy is hívják, hogy kamaty adó.
Pálinkás Pál
@Sámannus: világos...az emberek helyett ismét megsegítették a bankokat...akinek csöpp esze,és lehetősége van,az nem szünetelteti a fizetést...
kereső
Ártunk és nem kormányozunk hú de érti a más faxával verni a csalánt. Én azért azt javasolnám minden "hitelesnek", ha teheti ne éljen ezzel a "hihetetlen" ajánlattal.A kamatos kamat- a moratórium alatt is kamatos-kamat, még akkor is, ha a kormány mást mond.Bár GG. kancellária miniszter tegnap elengedett egy újabb hazugságot- ,hogy aszongya "ennek az intézkedésnek következtében 3000 milliárd forint marad az emberek zsebében!!! Hol te, isten barma? Hol az a zseb?, mert nem az embereknél az bizonyos- hiszen nem hitelelengedésről van szó, hanem moratóriumról.
Kookas
akkor nagy szopásba lesz részük a hiteleseknek.lehet hogy olyanba mint a svájci hiteleseknek.
Pálinkás Pál
@kereső: aki teheti intézze el...egy nyomtatvány a bankban,de online is lehet!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.