Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el – erre hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Miniszterelnökség.

A közleményben megerősítik: a magyar kormány mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, a magyar emberek egészségének megvédése érdekében, ehhez – az operatív törzs javaslatai alapján – kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket.

A Miniszterelnökség felhívja a figyelmet arra, hogy a katasztrófavédelmi törvény rendelkezései szerint veszélyhelyzetben, a katasztrófa elhárításához szükséges mértékben és területen a kormány vezethet be rendkívüli intézkedéseket. Leszögezik:

a hatályos jogszabályok szerint a kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben a lakosság közterületi tartózkodására vonatkozó korlátozás, illetve tilalom elrendelésére is egyértelműen a kormány jogosult.

Mint írják, a jogszabály szerint veszélyhelyzetben a polgármester gyakorolja a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét, amit egyértelműen meghatároz a helyi önkormányzatokról szóló törvény.

Ez azonban nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármester a települést érintően a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljen el

- mutatnak rá.

A polgármester veszélyhelyzetben meghozott döntéseinek is minden esetben jogszerűnek kell lennie, az önkormányzati törvényben meghatározott jogokat jóhiszeműen, a kölcsönös együttműködés elvét figyelembe véve, a társadalmi rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolnia – hangsúlyozzák.

A közleményben arra is kitérnek: a kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri döntésekre is kiterjed, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, törvényességi felügyeleti jogkörében haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az elmúlt napokban néhány településen – sajtóinformációk szerint a hajdú-bihari Polgáron és a Pest megyei Sződligeten – korlátozták részlegesen a lakosság szabad mozgását.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Valószínűleg a polgármeterek helyben jobban tudják mit kell csinálni, mint a tehetetlen és minden intézkedésében késlekedő operatv törzs és maga a kormány is!!??
Jozefina
Valószínűleg a polgármeterek helyben jobban tudják mit kell csinálni, mint a tehetetlen és minden intézkedésében késlekedő operatv törzs és maga a kormány is!!??
Anna24
https://getmeets.com... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
Qqberci
@Jozefina: A hozzáértő polgármesterek tudják, mit kell csinálni. A fidesznyikek csak a költségvetést kefélik meg a veszélyhelyzetre hivatkozva.
Bármelyik polgármester nyomatékosan tanácsolhatja mindenkinek, hogy maradjon otthon: ez a megfogalmazás talán nem sérni a fidkányok kényes izlését...
balos
Ha csökken az "ellenállás" nő a "hatalom" árnyéka!
szép új világ
Ismerve az operatív törzs eddigi tevékenységét, nem lenne meglepő ha az történne mint az iskola bezárásokkal. Reggel még megtiltották az igazgatóknak - estére kötelezővé tették.
jesz
Jól tette ampolgi, hogy elrendelte a kijárási tilalmat..a kormány csak a tekintélyét félti, az emberekre szarik...a polgi egy ötezres lélekszámú település választott vezetője, ő tudja, hogy ott vészhelyzetben mit lehet, és kell tennie. Ha valami nem tetszik a lakosságnak, akkor azt ott helyben leverik rajta..

A kormány meg szarjon sünt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok