A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán, az állategészségügyi szakemberek az érintett 32 500 pecsenyekacsa leölését már gyanú alapján megkezdték.

Újra megjelent Magyarországon a madárinfluenza
Fotó: Pixabay

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosították a madárinfluenza vírusát. A gazdaságban a hétvégén megemelkedett elhullást tapasztaltak, valamint megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette – közölték. A fertőzött állományok leölését már gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá

a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

A közlemény szerint a járványügyi nyomozás folyamatban van.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. Emiatt továbbra is érvényben van a baromfik zárt tartásának kötelezettsége.

Szintén kötelező a járványvédelmi minimum-feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni – hangsúlyozta a Nébih.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Eddig csak a sertéshús drágult jelentős mértékben. Majd most a szárnyas is. Hm. asszem, a fizetések nem nőnek ilyen mértékben, ugyebár...
Csizmás Kond
..igaze. hogy némi szar vírus mennyire tönkre tud verni egy világot ???...és ne mondja senki hogy ez csak úgy magátok történik...
tudode
A legveszedelmesebb az EU bacilusa,mert összekeveri a szezont a trogttyos gatyájával, a szócsöveivel megsokszorozva!!!
36
Úgy tűnik, eljött a belátás ideje. Mégpedig az, hogy ezekkel a dolgokkal együtt kell élni. Akit elvisznek a kórok, azokat elviszik, aki marad az marad. De, újból hinni kell az életben, szeretni a családot, megbecsülni az időseket. Alázatosabbnak lenni és elismerni hogy van Mindenható, aki az ember fölött van, mert a veszett nagy fájdalmak csak hittel elviselhetőbbek. Elfogadni, hogy a boltban szegényesebb a választék és amit drágán megvehetsz, azt nem dobhatod ki másnap, mert lehet hogy újabb vásárlásra már nincs pénzed és éhen marad az ember.

Ma már az emberi influenzából sem lehet csak úgy pikk-pakk kigyógyulni mint korábban. Túl él bennünk és marad öntevékeny. Bennem pl. a tavalyi hörghurut élt át egy évet. Idén is két hétre ágynak estem vele.

Akár visszatérhet a középkor, minden bajával, alacsonyabb átlagéletkorral, stb.
Ez lett szerintem az eredménye annak, hogy a társadalmak egy része, szinte sterilre pucolja magát, nap mint nap, egy másik része viszont az akár természetesnek is nevezhető, koszban éli az életét. A túlzott urbanizáltság és túlnépesedés+éghajlat változás és nagy jövés menés.
Ezt a természet nem tolerálja!

Dél-Kínában most a Hanta vírus ütötte fel a fejét...ismét. A Korona is megjelent újból, mert elindult az utazgatás.
Csizmás Kond
...azokból a natónak fizetett pénzekből amit a zuno kiadott hogy megvédje magát a virtuális ellenségtől minden egyes uniós állampolgárnak védőfelszerelést, védőoltást és kezelést lehetett volna biztosítani...
jesz
Nem olvastam sehol, hogy a milliós értéket képviselő szárnyasok hatósági leölésével egy iőben egy táskás ember átnyújtja az önhibáján kívül kárt szenvedett gazdának a kormány segítségét készpénzben.

Tudom, biztosítva van. Asszem azt baszhattya.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.