Csütörtökön először tartották online a kormányinfót.

Gulyás Gergely szerint a kormány érdeme, hogy nálunk sokkal kevesebb fertőzött vanFotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy 

a kormány minden olyan intézkedést, amelyet a környező országok is megtettek, lényegesen előbb hozott meg, mint a többi ország, ezért a fertőzés mértéke jóval kisebb, mint Európa legtöbb országában.

(Arról nem beszélt, hogy Magyarországon ötödannyi tesztet végeznek, mint a hozzánk hasonló méretű Ausztriában, és jócskán le vagyunk maradva Csehország, Szlovénia és arányait tekintve Szlovákia és Románia mögött is)

Remélhetőleg a fertőzés terjedésének üteme továbbra is lassabb marad, de az elkövetkező napokban, hetekben ugrásszerűen nőhet a fertőzöttek száma – közölte: Hozzátette ugyanakkor, minden feltétel adott, hogy kontroll alatt tarthassák a járványt, az egészségügyi ellátórendszer felkészült a lehető legtöbb beteg fogadására.

A miniszter köszönetet mondott az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozóknak, azt mondta, az ő munkájuktól függ a védekezés sikere.

Közölte: a lélegeztetőgép a legfontosabb eszköz a védekezésben, ebből jelenleg 2500 darab van Magyarországon.

A kormány mindent megtesz, hogy ez a szám a lehető leggyorsabban növekedjen, külföldről is vásárol eszközöket, de mivel a jelenlegi helyzetben "a szabad piac a szabad rablásra hasonlít", az a biztos, ami már megérkezett az ország területére, így csak erről számolnak be

- mondta. Hozzáfűzte: sok céggel, országgal tárgyalnak folyamatosan.

A legtöbben tünetmentesek

Kifejtette: a fertőzötteknél nagy különbségek mutatkoznak, 80-90 százalékuk tünetmentes hordozó, de vannak, akik kórházi kezelést igényelnek. Kevés olyan eset van, ahol a koronavírus az elsődleges halálok, jellemzően ez egy mellékbetegség, amely egy fő betegség miatt válik halálokká – magyarázta.

Gulyás Gergely kitért rá: csütörtökön videokonferencia keretében egyeztetnek az EU állam- és kormányfői.

A koronavírus-járvány elleni védekezésben a Brüsszel által ismertetett tervek Magyarországnak a legkevésbé kedvezők, mert nem pluszforrásokat irányoz elő, hanem már létező pályázati források lehívását könnyíti meg, márpedig Magyarország a legjobb pályázók között van, már csaknem az egészét lekötötte a forrásoknak

- mondta.

Megjegyezte: az egyeztetés egyetlen témája a koronavírus elleni védekezés.

Közölte továbbá: magyar kormány azt indítványozza, hogy védőeszközöket vámmentesen lehessen behozni az EU területére az unión kívülről.

A Miniszterelnökség vezetője kiemelte azt is, a kormány gazdasági intézkedéseinek célja, hogy a gazdaság működését a lehető legnagyobb mértékben fenntartsák, és megvédjék a munkahelyeket. Arról döntöttek, hogy

teljes hiteltörlesztési moratóriumot hirdetnek, és 2021-től a törlesztőrészletek sem emelkedhetnek

- emlékeztetett.

Hozzátette: remélhetőleg az az összeg, ami ennek köszönhetően marad a családoknál, a gazdaság életben tartását, erősítését, a fogyasztás növelését szolgálja.

Gulyás Gergely arról is beszélt a kormányinfón, hogy a kabinet megtárgyalta a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben hozott, de eddigi parlamenti döntés hiányában lejáró intézkedések sorsát, és talált megoldásokat, elsősorban az intézményfenntartók közreműködését kéri, illetve a szakminiszterek saját hatáskörben intézkednek.

A történtek előzménye, hogy az Országgyűlés hétfőn nem adta meg azt a lehetőséget a kormánynak, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot már másnap elfogadhassa a Ház. Így következett az a nehézség, hogy a veszélyhelyzetben elsők között meghozott intézkedések 15 nap után lejárnak. Tizenöt nap elteltével ugyanis a parlamentnek kell meghosszabbítania a döntéseket – fejtette ki.

Az pedig az Országgyűlés hatáskörének kiüresítését jelentené, ha a kormány újra és újra 15 nappal meghosszabbítaná ezeket a lépéseket

- magyarázta a tárcavezető.

Ezért az érintett intézkedéseket számba véve úgy döntöttek, hogy kérik: a várhatóan jövő keddi parlamenti döntésig az egyetemek és főiskolák zárva tartását a fenntartók rendeljék el, és a bölcsődék, valamint az óvodák esetében is azt kérik a fenntartóktól, rendeljenek el addig szünnapot.

A határzár fenntartását Pintér Sándor belügyminiszter saját hatáskörben fogja megoldani az EU-s szabályoknak megfelelően. A március 30-án lejáró ítélkezési szünet kérdésében pedig Varga Judit igazságügyi miniszter tárgyal majd Senyei György Barnával, az Országos Bírósági Hivatal elnökével a megoldásról – közölte Gulyás Gergely.

Más témában a miniszter tudatta:

a kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakciót.

Az MVM Magyar Villamos Művek megvásárolja az erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t – tájékoztatott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását.

A cégcsoport vételára 17,44 milliárd forint volt – közölte.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a magyar villamosenergia-ellátásban, a villamosenergia-termelésünk 16 százalékát adja. A munkahelyek megőrzése, a térség gazdasági stabilitása szempontjából is kulcsfontosságú az erőmű működése – fűzte hozzá.

"Politikai támadást" indított az EU

A miniszter kérdésre válaszolva a koronavírus-járvánnyal összefüggő bírálatokról elmondta: az EU-tól minden segítséget köszönettel vesznek, azt is tudomásul veszik, ha Magyarországnak jelentősebb segítséget nem nyújt az unió. Azt ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy a védekezést akadályozzák, illetve olyan intézkedéseket kifogásoljanak, amelyeket számos más ország meghozott.

Ez egy politikai támadás, amit olyan időben próbálnak a magyar kormánnyal szemben megindítani, amikor összefogásra van szükség az unió egészében. "Az EU jobb, ha nem csinál semmit, vagy még jobb lenne, ha a védekezésben nyújtanak érdemi segítséget"

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely hozzátette: sokan vannak az EP-ben és az EU-s intézményekben, akik gyűlölik a kormányt, tőlük viszont azt kérik, hogy amikor egész Európa a járvánnyal szembeni védekezéssel van elfoglalva, akkor tegyék félre ezt a "hobbijukat", és ne Magyarországgal foglalkozzanak.

Arról, hogy több polgármester részleges kijárási tilalmat rendelt el, illetve ezen gondolkodik, azt mondta: az államnak van lehetősége kijárási tilalmat, korlátozást elrendelni.

A meghozott intézkedéseket a kormányhivatal jogorvoslati eljárás során felülvizsgálja

- jelezte.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Helsinki Bizottság jogásza iráni mintára az enyhébb bűncselekményeket elkövetők fogva tartási szabályainak lazítását, börtönökből való kiengedését javasolta, közölte: szomorúan látják, hogy ilyen hajmeresztő javaslatokkal nemcsak a bizottság, hanem szerdán az ENSZ emberi jogi főbiztosa is előállt. A magyar kormány ezeket elutasítja, a szigorú büntetőpolitika híve, ha valakire végrehajtandó szabadságvesztést szabtak ki, akkor azt végre is kell hajtani – rögzítette.

Arra, hogy a katonaság és a rendőrség meg tudja-e oldani a déli határ védelmét, igennel válaszolt. Megfeszült erővel végzik a határvédelmi feladatokat, a határ előtti hosszú kilométeres sorok a magyar hatóságok tevékenységével soha nem voltak összefüggésbe hozhatóak.

A határon mostanra a helyzet rendezettnek tűnik, néhány helyen van egy órát meghaladó várakozás, akik jogosultak Magyarországra belépni, ezt viszonylag gyorsan megtehetik

- jelezte.

Több vizsgálat lesz

Gulyás Gergely megerősítette, a szűréseknél a WHO-protokollt alkalmazzák, minél több tesztet igyekeztek beszerezni, így nem látta akadályát, hogy a fertőzések mértéknek növekedésével egyre több vizsgálatot végezzenek el.

B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő negatív teszteredmény után ment be a parlamentbe

- közölte egy másik felvetésre. Megjegyezte: még így is 3-4 méteres távolságot tartott a képviselőktől.

A kérdésre, hogy ha az Alkotmánybíróság esetében lehetőség van elektronikus ülésezésre, a parlamentnél miért nincs, azt mondta: az alkotmány egyértelművé teszi, hogy a jelenlévő képviselők biztosítják a határozatképességet. Ehhez alkotmánymódosítás kellene, ami önmagában négy hét lenne, és ilyen előterjesztés nincs az Országgyűlés előtt – jelezte. Hozzáfűzte, azt kérik: ne politikai hisztériakeltés legyen ebből, ha van ilyen igény, tárgyaljanak róla.

Arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester rendeleti úton történő városirányítását az ellenzék nem kifogásolta, a miniszter azt mondta: a kettős mérce befejezésére kérik az ellenzéket.

Nem vitatják, hogy a főpolgármesternek erre joga volt, az is tény, hogy Láng Zsolt kormánypárti frakcióvezetővel egyeztetett

- jegyezte meg.

A kormány célja, amennyire lehetséges, hogy összefogásra buzdítson, és világossá tegye, egy ilyen helyzetben a védekezés érdekében még az ellenfeleikben is partnereket kell látni – mondta.

"Nem lehet anyagi korlát"

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról, hogy milyen további, a védekezéshez szükséges eszközöket várnak még, azt mondta: minden lehetséges forrást biztosítanak a védekezéshez. Nincsen és nem is lehet anyagi korlát – jelentette ki. Hozzátette:

minden erejükkel azon vannak, hogy a kialakult világpiaci versenyben, minél több eszközt tudjanak a magyar embereknek biztosítani. A beszerzésről, az eszközök elosztásáról az operatív törzs utasítása alapján döntenek.

Hosszú védekezésre készülnek, a cél, hogy lassítsák a járvány terjedését, felelősséggel kell az eszközökkel gazdálkodni, de ahol szükséges, ott rendelkezésre fognak állni – közölte.

Egy a járvány lehetséges tetőzésével kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt közölte: abban bíznak, hogy a magyar virológusok és matematikusok közös munkájával meghatározható, hogy a tetőpont mikor jön el és milyen eszközökre van szükség akkor.

Különböző becslések vannak, nagy a bizonytalanság, és ma azt lehet mondani, hogy június-júliusra várható a tetőzés.

Ez azonban nem számon kérhető ígéret, hanem a tudomány pillanatnyi állásának megfelelő prognózis – tette hozzá.

Szintén kérdésre arról is beszélt, akár súlyosabb korlátozó intézkedések bevezetése is szükségessé válhat a járvány miatt, ha erről születik kormánydöntés, azonnal tájékoztatnak róla.

A munkanélküliség növekedéséről azt mondta:

úgy tűnik, már márciusban megszűnhet 30-40 ezer álláshely, az április pedig még rosszabb lehet, ezért sajnos csak az a kérdés, "hány százezres lesz" a munkanélküliség.

A kormány célja, hogy aki most munkanélkülivé válik, az mihamarabb találjon magának új állást, és a gazdaság újraindítása után jó remény van arra, hogy az álláskeresők ne évekig legyenek munkanélküliek – mondta, hangsúlyozva, hogy a magyar gazdaságban strukturális problémák nincsenek.

A gazdaság idei növekedését megjósolhatatlannak nevezte, de még a tavalyi 5 százalékos bővülésnél is nagyobb sikernek tartaná, ha idén nőne a gazdaság.

A járulék- és kata alóli mentességgel napi rendszerességgel foglalkozik a kormány, és a héten is újabb ágazatokra fogják kiterjeszteni

- mondta a miniszter.

A hitelkártyákhoz tartozó és a folyószámlahitelekre vonatkozik a törlesztési moratórium, a már követeléskezelőknél lévőkre viszont nem – közölte.

Gulyás Gergely megerősítette továbbá, hogy Pintér Sándor belügyminiszter mindkét koronavírus-tesztje negatív volt.

Az érettségik ügyében a kormányszóvivő azt mondta, jelenleg nem látnak olyan tényezőt, ami akadályozná a vizsgák megtartását.

(MTI)

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Ekkora barom hogy lehet miniszter? A többi országokhoz képest jóval kevesebb teszt eredménye ez a hamis eredmény. Miért hazudik a pofánkba ez a köcsög? Minden mondatuk a kampányról szól ehhez használják bábúnak az összes magyar embert. Megbocsájthatatlan bűn.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Macskaszem
Az a helyzet, hogy a boncmester a tüdőgyulladást meg tudja állapítani, de a koronavírushoz teszt is kéne, az meg a kúrmány szerint luxus egy halottnak.
evacica
Csak azt nem értem, hogy hogy a fenébe tud ennyit hazudni egy ember! Persze minden nekik köszönhető, de leginkább a nyomor a demokrácia és a jogállamiság felszámolása és az ország vagyonának elrekvirálása!Ezeknek tényleg vastag bőr van a képükön! Gerikét nézve ahogy szenvtelen arccal közli a főnök napi hülyeségeit! Hiába pénzért ez is mindenre hajlandó!
Yoda69
Akkor észak korea a legsikeresebb ország a világ legjobb kormányával. Ott ugyanis egyetlen fertőzött sincs.
(Aki elkapta a vírust azt kivégezték, a tetemet pedig elegették. )
Lepényleső
Ugyan ki másé is lehetne? Talán az egészségügyi dolgozók ezért nincsenek megfizetve,hiszen a kormány
tevékenysége gyógyír mindenre,az embereket jórészt tartva szegénységbe?
Yoda69
gulyas, te udvari bolond!
Akkor arra adj magyarazatot a halalozas rata nalunk miert 5-10x akkora mint mint a kornyezo orszagokban!
Nem veszed eszre hogy itt valami nem stimmel a matekkal?
Folyamatosan becsapjatok az embereket a szamokat illetoen, es ezt maga orban is beismerte. Jo lenne mar vegre szembenezni a valosaggal es tenni valamit, mielott kiirtjatok a magyarsagot a Karpat-medencebol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.