Az Országgyűlés jövő hétfőn elfogadhatja a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, miután a törvényalkotási bizottság a kormánypárti képviselők szavazataival megteremtette ennek alkotmányos előfeltételét – nyilatkozta a testület fideszes elnöke csütörtökön.

Hétfőn fogadhatják el a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hende Csaba a bizottság ülését követően közölte: a kormánypárti képviselők elfogadták a javaslat összegző jelentését, megteremtve annak feltételét, hogy az Országgyűlés kétharmada jövő hétfőn elfogadhassa az előterjesztést.

A Ház e heti ülésén az ellenzék nem járult hozzá a javaslat házszabálytól eltérő tárgyalásához, így a négyötödös támogatás hiányában az előterjesztést sürgősséggel fogadhatja el a parlament.

A kormány március 11-én 15 órától hirdetett a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet az ország egész területére.

Az alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetben hozott rendeletei tizenöt napig – vagyis az elsők március 26-ig – maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – azok hatályát meghosszabbítja.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. Az előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges.

A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
ez az ún felhatalmazási törvény mellyel átlépünk az önkényuralomból a nyílt diktatúrába!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kookas
@dr. prédikátor: akkor a buta gyula majd gyakorolhatja a szakmáját.
Pálinkás Pál
@Kookas: nem a vírus ügyben felelős az ellnzék,hanem hogy orbán eljuthatott idáig...kezdve rögtön az elején a románok állampolgárságának megszavazásával...aki nem hülye tudta mire megy ki a játék...mégis 4 képviselőn kívül bólogattak hozzá!!!...mint mondtam az utcára kellett volna vinni az embereket...jó példa volt erre a net tüntetés...
levarosbukta
@Pálinkás Pál: Sok mindent elkúrt az ellenzék, most már késő bánat.
vacsi
Nem késő ez egy kicsit? A héten kellett volna. De valóban, a vírusnak van ideje... Az ellenzék meg gondolkodhat addig!
Pálinkás Pál
@levarosbukta: persze hogy késő...orbán át fogja nyomni ezt a törvényt,persze nem a járvány miatt,az negyed annyira veszélyes sincs mint súlykolják mindenhol...neki hogy úgymondjam,pont jól jött ez a hiszti...de hogy a nyugati kormányokat mi motiválja az rejtély számomra...mert a közölt adatok nagyságrendekkel kissebbek a sima influenzáénál!!! eddig meghalt 23 ezer ember egy 8 milliárdos bolygón és bedöntik a világ gazdaságát..??? Igaza van Trumpnak ...sokkal több embert fog elvinni ez a recesszió ,amit generálnak!!!
kereső
érdeklődöm, hogy akkor ezt a mai részleges kijárási korlátozásról szóló határozatot, rendeletet ki hozta, ki irta alá. Hiszen eddig arról volt szó, hogy orbán viktor és a kormány "béna kacsa" a teljes -és korlátlan ideig szóló felhatalmazás nélkül. Most meg kiderül, hogy nem is! Hiszen az alaptörvényre hivatkozva született a jogszabály a kormány által. És orbán felhatalmazás nélkül ??? aláirta? Kéretik nem hülyére venni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.