Összeszedték, mik voltak a legfontosabb faktorok abban, hogy ilyen durván tombolhat a járvány Olaszországban.

Ezért olyan durva a járvány Olaszországban – így akadályozhatjuk meg, hogy nálunk is hasonló legyen

Olaszország volt az első európai ország, ahol a koronavírus-járvány – elemi erővel kitörve – rengeteg megbetegedést okozott és okoz, illetve sok-sok halálos áldozatot követelt és követel. Ráadásul még most sem látszik, hogy a helyzet jelentősen javulna: bár már eltelt két hét a kijárási korlátozások bevezetése óta, a járvány növekedési üteme nem csökken. Igaz, legalább már nem is növekszik.

A portfolio.hu cikke szerint az eddigi történésekből komoly tanulságokat lehet levonni a járvány olaszországi terjedése kapcsán.

Miért történhetett meg Olaszországban az, hogy a járvány rendkívül gyors felfutással és a kínainál is súlyosabb halálozási aránnyal pusztít? Mert:

- Az olasz társadalom elöregedett, a lakosság 25%-a hatvan év feletti

- Sűrűn lakott, városias az északi régió, a járvány első gócpontja

- Késve tettek intézkedéseket a járvány lassítására

- A társadalmi szokások (csoportosulások, a szabadidő közös, nagy csoportokban való eltöltése, társadalmi élet az utcán, kávézókban, éttermekben, a család minden tagja összeül, több generáció él együtt)

- Alacsony tesztelési kapacitás: már azelőtt elterjedt a vírus, hogy rájöttek volna erre.

- Ismeretlen esetszám: egyes kutatók szerint elképzelhető, hogy már egymillió beteg van az országban, akikről nem is tudnak, ez pedig azt jelenti, hogy a járvány elszabadult.

- Már ősszel jelen lehetett az országban a vírus, elképzelhető, hogy a kínai kolónia tagjainak rokonai, azok utazásai segítették a vírus behurcolását. Ekkor azonban még a COVID 19 ismeretlen volt, nem csak Olaszországban, hanem az egész világon.

- A mobiltelefonok cellainformációiból látható, hogy az olaszok nem tartják be a karantént, a legkomolytalanabb indokkal hagyják el az otthonaikat. A cellainformációk alapján például a milánóiak 43 százaléka indokolatlanul nagy utakat tesz meg, pedig nem szabadna a rendelkezések szerint.

Magyarország:

Az olasz helyzetre reagálva Magyarországon korán meghozták a járványt lassító intézkedéseket, az állampolgárok elővigyázatosabbak, mert látják, hogy ez a járvány nem csak távoli kontinenseken, hanem a nyugati társadalmakban és a saját országunkban is pusztít. Magyarországon már 300 igazolt esetnél bevezették a kijárási korlátozást, míg Olaszországban csak 7400-nál, a a franciáknál 7700-nál, a spanyoloknál pedig 6400-nál.

Így Magyarország Európa egyik legelőrelátóbb országa lett a koronavírus elleni védekezés kapcsán, ezért talán jobb esélyeink vannak, mint az olaszoknak. Szlovákia volt egyébként a legóvatosabb: a vírus megjelenése után azonnal teljes határzárat és iskolabezárást rendeltek el, valamint kötelezővé tették a maszkok használatát.

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
azért azt is hozzá kéne tenni hogy fingunk nincs a fertőzöttek számáról,mert nincs szűrés...minimum" félholtnak" kell lenned hogy kegyeskedjenek elvégezni a tesztet!!!
simmering73
"Így Magyarország Európa egyik legelőrelátóbb országa lett". Na azért ezt nem kellett volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.