A parlementben okfejtett a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint azért nem kötelező maszkot viselni mindenkinek, mert nincs elég maszk az országban

Két olyan kérdést tett fel, „amikkel magam is nagyon sokat foglalkozom, és sokat is gondolkodok rajta”,

kezdte a válaszát a jobbikos Lukács Lászlónak a miniszterelnök a hétfői parlamenti ülésen.

Három munkacsoportot kért fel, hogy készítsen elemzéseket, egy klinikai járvánügyit, egy matematikait, és egy hatósági járvánügyit, mondta Orbán Viktor.

De a három csoport elemzése

"még soha nem vágott egy nyomba egyik este sem"

- tette hozzá. Szerinte ebből jól látszik, hogy milyen nagy a bizonytalanság a járvány lefutásának megítélésében.

"Ezért én is úgy dolgozom, csinálom az akcióterveket, irányítom az operatív törzset, és a készletgazdálkodásra is úgy hozok döntéseket, hogy igyekszünk a járványt lassítani. (..) Azon dolgozom, hogy mikor elérkezik az a pillanat, mikor tömegessé válik a járvány és a nagy nyomás nehezik a magyar egészségügyre, akkor az kibírja. Legyen ott elegendő eszköz és ember"

- jelentette ki.

"Lesznek orvosaink, akik szerintem nem halnak meg, mert a 65 évnél idősebb orvosainkat nem engedjük a járvány közelébe. Akik meg fognak betegedni, azok helyére a rezidenseket fogjuk beállítani,"

mondta Orbán. Náluk a ráképzés már elkezdődött, hogy bevethetőek legyenek. A miniszterelnök hozzátette:

"ez egy katonai akcióterv szerint zajlik. Nagyon remélem, hogy mikor a válság csúcsához érünk, és a nyomás nagy lesz, képesek leszünk azt kibírni.”

El tudná rendelni, hogy kötelező legyen a maszkviselése, de kérdéses, hogy lenne-e foganatja, mondta. Emlékeztetett, hogy van olyan ország ahol kötelező hordani (Csehország, Szlovákia, most már Szlovénia), de a boltokban közben nem lehet elérni maszkokat, mindenkinek magának kell elkészíteni azokat.

"Nem hiszem, hogy ez Magyarországon működne"

- mondta.

Az országos tisztifőorvos szerint csak egészséges ember hordjon maszkot, mert a nem megfelelő viselet akár árthat is. Attól is tartanak, hogy ha felvásárolják az emberek a készleteket, az egészségügyi dolgozóknak nem jut.

Orbán is azt hangsúlyozta, hogy ma minden eszközt az egészségügy számára halmoz fel a kormány, hogy a tömeges megbetegedés időszakára elengedő álljon készenlétben.

„Magánszemély csak magánforgalomból tud beszerezni, vagy készít magának, mint ahogy ezt én is tettem, otthon, a szükség esetére”

- tette hozzá. Maszkban mondjuk a járvány kirobbanása óta nem volt látható Orbán, Szijjártó Péter mintha sportot is űzne ebből.

"Akkor tudok egy szabályt bevezetni kényszerítőerővel, ha a betartásának meg tudom teremteni a feltételeit."

"Ma nem tudom garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban megtudnak vásárolni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem garantálni ennek a föltételeit, és ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk."

Forrás: 444

Kép: Orbán/Facebook

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nincs elég védőeszköz, mert felhalmozást végez a kormány!!! Kinek és miért azt nem tudni!! Ha tonna számra érkeznek felszerelések, eszközök a távolkeletről, akkor kellene, hogy legyen!!?? Ha valóban érkeznek!!?? Valamiért orbán nem engedélyezi!! Miért van a cseheknél, szlovákoknál???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Nincs elég védőeszköz, mert felhalmozást végez a kormány!!! Kinek és miért azt nem tudni!! Ha tonna számra érkeznek felszerelések, eszközök a távolkeletről, akkor kellene, hogy legyen!!?? Ha valóban érkeznek!!?? Valamiért orbán nem engedélyezi!! Miért van a cseheknél, szlovákoknál???
Klubtag
Átszakadt a gát...feltört és árad belőle az egyes szám első személy, végre nem kell vigyázni a fogalmazásra.
Clavigo
@Jozefina: :) Egy hete ,még ki akarta segíteni őket..( csehek,szlovákok ),,, Gondolom elküldték a rohadt p-chába..:):) Nekünk meg minek maszk...
vacsi
@Klubtag: Tökéletesen igaza van: azzal, hogy egyes szám első személyben beszél, átvállalja a felelősséget is. Ez így korrekt!
Azt meg már elmondta, és egyet is értek vele, hogy a beérkezett maszkok, felszerelések, stb. a kórházaknak kell!
tudode
Vajon van aki elhiszi, hogy őfélesége is saját rezsiben varrt magának szájkosarat!
Macskaszem
Gulyás Gergely megmondta, hogy jó, ha az emberek összevissza fertőzik egymást, mert csak az öregek betegszenek meg. No ezért nincs maszk a magyar embereknek.
csak úgy....
10 éven belül,tököm tudja,hogy hány stadiont építetett és most kifog rajta a maszk?
ha annyira akarná mint a stadionjait? ...és ez fog kapni teljhatalmat?
Qqberci
@csak úgy...: Stadionépítésen többet lehet lopni,mint maszkvarráson...
csak úgy....
@csak úgy...: "Akkor tudok egy szabályt bevezetni kényszerítőerővel, ha a betartásának meg tudom teremteni a feltételeit." aranyos egy ember ez a viktor! a magyarok vagyonából,több mint 10 éven keresztül (gondolkodás nélkül) elbaxott egy csomót üres stadiokra ,templomokra és ezt nem csak belföldön,...most meg ö akar kényszeríteni mindenki,hogy tartsák be a feltételeket...
a napkirály!
csak úgy....
@csak úgy...: orbán drága stadionjai gyöpén libák legelnek az uszodáit a vadkacsák uralják, még sosem volt ekkora álatbarát miniszterelnöke magyarországnak,de föleg nem egy ilyen harcolós pengeeszü...
cikicakk55
" Három munkacsoportot kért fel, hogy készítsen elemzéseket, egy klinikai járvánügyit, egy matematikait, és egy hatósági járvánügyit, mondta Orbán Viktor." Na ez a három munkacsoport sem normális! Egy orvosilág,járványügyileg, matematikailag teljesen képzetlen embert kérnek fel elemzésre? Ez épp annyira röhejes,mint ha engem a Gundel étterem kérne fel,hogy állítsam össze a havi étlapot és szerezzem be hozzá az alapanyagokat.( Útálok főzni,nem is nagyon tudok.Amit tudok az is a legegyszerűbb ételek.) Mit tud ez az elfuserált két ballábas focista a vírusokról,azok terjedéséről,az egészségügyben tapasztalhatő fejetlenségről,hisz Őt magán osztályon és külföldön kezelik. Milyen maszkot varrt magának? Talán inkább valamelyik bejárónő csinált magának. Az,hogy felhalmozzák a védő felszereléseket a járvány csúcs időszakára hazugság és hülyeség is lenne. Addigra az összes orvos,nővér,ápoló,mentős kidől a sorból. Még ha élve megússzák,akkor sem biztos,hogy alkalmasak maradnak a munkára jó darabig. Ki tudja,hogy ez a vírus meddig marad életben megbújva valahol a szervezetben? A gyorstalapaló orvosi és ápolói oktatás,meg maga az életveszély .Nem lehet két hét alatt megtanulni,hogy is kell egy beteggel bánni. Ismerni kell a fogásokat az emelések trükkjeit,különben már az első nap bele roppannak. Egyszerűen egy idióta az ország Miniszterelnöke és egy hatalom mániás. Neki pont jó,hogy az idősek hullanak a legjobban,hisz kevesebb nyugdíjat kell majd kifizetni és a krónikus betegekből is kevesebb terheli majd a kórházi számlákat.nekem már mindegy,mert idős vagyok,de a gyerekeimet és az unokáimat féltem egy ilyen ország miniszterelnökétől.
Klubtag
Orbán egyszemélyi felelőse – járvány ide, vagy oda – a jelenlegi rendszer visszásságainak, akár felvállalja, akár nem – a korrektségnek ehhez semmi köze.
Hogy évek óta úgy tesznek, mintha….. bohócot csinálnak az intézményekből, a jogrendszerből, szinte mindenből. A jogot betű szerint ugyan betartják, de valójában arra használják, hogy gáncsot vessenek ellenfeleiknek. Ál-közvélemény-kutatásokra építve, egyéni képviselői indítványokkal igyekeznek kikerülni az adott témához igenis szükséges plurális véleménykifejtést és konszenzuson alapuló megoldások kiérlelését.
Most helyzet van és OV úgy ítéli meg, hogy igazán hatékony csak egy teljhatalmú felhatalmazással lehet. Ez ugyan jelen esetben kényelmes, de nem feltétlenül szükséges. Orbán azonban sosem szerette, ha valamivel túl sokat kellett matatnia, agyalnia, szereti a rapid döntési formát és végrehajtást, de leginkább azt, hogy igazodjanak és ne kérdőjelezzék meg a döntéseit. Ez a módszer most, hogy úgy mondjam „levizsgázott” azzal, hogy egy fél nap alatt a nagyhatású bejelentését az objektív, előre látható események hatására meg kellett változtatnia – nem is egyszer. Még szép, hogy felvállalja a felelősséget, mégis kinek kellene………nem mintha félnie kéne a következményektől, sőt ha jól csűri csavarja a milliárdokért működtetett médiája, tán még hőst is sikeredik belőle csinálni.
Egyébként pedig csak azt követi, amit a saját pártja és választóinak egy igen aktív (?!?!) része elvár tőle.
namihami
Ez pontosan olyan nagy igazság, mint az, hogy nem tud nemi erőszakot elkövetni az, akinek nincs fütyije.
Még nem melegvíz, de már langyosodik.
csipetke
Azon nagyon röhögtem,mikor orbán azt nyilatkozta valahol a maszkhiány okán,hogy ő otthon saját magának varrt maszkot.El tudjátok képzelni,ahogy odaül a zinger elé,oszt buzgón varr?
csipetke
@csipetke: Bár asszem orbánt még nem is láttuk maszkban.Annak egy oka lehet,a vírusok félnek,hogy az ő koronájukat is megszerzi,így közös megegyezés alapján viktorovicsot nem támadják
solidedge
Viszont nagy arc és süket duma annál több. A kormány ezt nyújtja, ebből kell profitálni.
ómió
Viszont efftársilag nyilván akkor is kötelezővé kéne tenni, ha nincs! Ezt bizony még Rákosi efftárs se csinálná másképp!
Sámannus
E keleti portyázóink sokat buktak a pókeron azé nem kötelező a maszk amúgy meg úgyis gagyi a minősége.tetszettek volna magatoknak gyártani elég is lenne és a minősége is megfelelő lenne.
Várható volt, hogy ez a nagy szerelem előbb utóbb hűtlenségbe csap át. Előbb mi vagyunk hűtlenek az unióhoz majd a piros pöttyös japánokhoz Koreához, És jön majd a többi is, csak ki kell várni.
Az időjárástól az anyaföldig minden ellenség lesz. Csak egy ágról szakad dagadt törpe hűséges amink még van-hoz.
Sámannus
@simmering73: Van píz dísz egyenruhára is a színjátékhoz.
Nessy
Akkor legalább egyezzenek meg a propaganda miniszterrel, ki mit mond!
A kormány reklám azt sulykolja, viselj maszkot, Orbán azt mondja, viselj, ha kapsz valahol!
Málna
@Nessy: Orbán is azt mondja, hogy viselj maszkot.
Málna
@Jozefina: Ott van a cikkben, hogy az egészségügy számára halmozzák fel a védőfelszereléseket.
Yoda69
@Málna: 2x3 millio maszk meg 7 tonna maszk alapanyag nem tus sok az egeszsegugyiseknek?
Yoda69
@Málna: Ja es volt 2 honapjuk hogy felkeszuljenek a jarvanyra. Miert nem kerdeztek meg a kinaiakat hogyan kell vedekezni. szijgyarto es orban szinte mar hetente jar kinaba ilyen olyan ugyben,
nezelodo
@Nessy: Van olyan közösségi honlap, ahol még ma is csak a betegeknek javasolják a maszk viselését.
www.kistelekjaras.hu/index.php?module=cikk&id=7987&mid=1
Mellesleg az első sebtében megtartott operatív törzs bejelentkezésén ha jól emlékszem több mint húsz millió raktáron lévő maszk készlettel hozakodott elő Orbán, miközben a kórházak a közösségi oldalakon tarháltak a védőfelszerelésekért. Aztán halálra sértődnek, ha hazugsággal meri valaki megvádolni őket. Túl sokat és sok szamárságot fecsegnek össze, akár a legrosszabb celebek.
Nessy
@nezelodo: Lehet, hogy a híveknek elég ha O.V. feltűnik a képernyőn. Hiszen megmondta, hogy ne arra figyeljenek, amit mond!
CsipkeRózsa
Persze, ha kötelezővé tennék, akkor sokan nem tartanák be az előírást.
Rockxy
bizonyám kisapám a maszkákat má tízévvel ezelőtt postázni köllött vón de a zorbán ellopta a pízt.
teuton
@Málna: Aha... A+"az egeszsegügy szamara halmozzak fel a maszkokat..." Akkor csak 3 kerdesem van:
- Mincs utanpotlas Kinabol a gagyi, selejtes maszkokbol, vagy rajöttek, hogy selejt, de nem merik bevallani, ezert visszatartjak?
- A Trük Tanacs nem kü+ld eleg maszkot???
- A maszkok, amiket az allamtitkar rokona arul nagykerben, es ugyanabbol a kinai szallaitmanybol szarmaznak, akkor nem kellenek az egeszsegügynek, vagy mert selejt, megveheti a pornep es a holdudvar meggazdagodhat rajta???
Remelem konkret valaszt adsz es nem azt, hogy magyargyülölö hazaarulo vagyok es orbanfobias!
Málna
@teuton: Miért nem olvasol utána? Ugye nem vagy analfabéta?:-)
teuton
@Málna: Azt hiszem, van itt nehany analfabeta a fajtadbol! Mit is mondott Orbancod amikor megtekintette kegyuri modon a kinai szallitmanyt? Mert a lakossagnak a boltokba vyg patikakba, es az egeszsegügynek a verellatokba es korhazakba valahogy nem jutott belöle, de az allamtitkar rokona nagy tetelben arulta a neten... Minek kene akkor utanaolvassak??? Esetleg annak, hogy annyira gagyi szart vettek, hogy 3 orszag mar visszadobta es ezert nem merik esetleg Magyarorszagon szetosztani? Hogy Szlovakiaban minden lakosra 3 darab maszk jut, Orbanc meg arra ösztönzi a magyarokat, hogy otthon varrajanak? Az mennyire lesz hatekony szürövel ellatva? Hügy a hülyesegek irasaert mennyit kapsz, elarulnad???
teuton
Erdekes... Amikor a penztargep lett kötelezö minden boltba, nem erdekelte a kormanyt, hogy van-e eleg, ha nem volt, büntettek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.