Ahogy azt korábban mi is megírtuk, elvenné a kormány a választott önkormányzatok, polgármesterek önálló döntési jogát a veszélyhelyzet idejére. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az éjjel nyújtott be erről egy salátatörvény-tervezetet.

„Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a járvány elleni védekezést – nem az enyém a mondat, de mindennél jobban illik most ide, amikor a kormány lényegében el akarja vonni a demokratikusan választott polgármesterek jogköreit” – írja Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebook-posztban arról, hogy a kormány a védelmi bizottságok jóváhagyásához kötné az önkormányzati döntéseket.

A védelmi bizottságoknak akár öt napjuk is lenne arra, hogy jóváhagyjanak egy-egy önkormányzati intézkedést. A bizottságok élén pedig kormánymegbízottak állnak, Budapesten például Sára Botond Józsefváros korábbi fideszes polgármestere. De a többi megyében is többnyire fideszes politikusok kapták meg ezt a pozíciót – írja a 444.

Karácsony Gergely hozzátette:

A parlament elé terjesztett kormányjavaslat arról szól, hogy a közvetlen választói legitimációval rendelkező polgármesterek helyett a zömében rendőrökből, katonákból, olykor pártkatonákból álló védelmi bizottságok hozhatnak döntéseket. Sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta. Márpedig nincs az a hatalmi akarat, ami többet érne az emberéletnél.

A veszélyhelyzetben törvény írja elő, hogy a közgyűlés, illetve a képviselőtestületek jogköreit a polgármesterek gyakorolják. Ezzel a helyzettel eddig csak fideszes polgármesterek éltek vissza – teszi hozzá.

„Békeidőben” a főváros és a kerületek egy hónapban körülbelül 2-3 ezer határozatot hoznak. Ezek most, járványhelyzet idején olyan azonnali, gyors döntési helyzetekkel egészülnek ki, amelyek a kerületi egészségügyi ellátásra, idősgondozásra, szociális válsághelyzetek kezelésére, vagy akár a hajléktalan-ellátásra vonatkoznak. Most nem napok, hanem órák, néha percek alatt kell reagálni. Ezt a felelősséget a választók októberben a polgármesterekre bízták. A veszélyhelyzet nem lehet ürügy a választói akarat leradírozására. El nem tudom képzelni, hogyan lenne képes felelősen mérlegelni például egy kerületi szociális helyzet kezelését a szakmájában mégoly képzett katonatiszt, rendőrtiszt, vagy tűzoltó

- írja a posztban.

Nonszensz. A kormány ebben a munkában feladatokat szabott ugyan, de pénzügyi támogatást eddig semmilyen formában nem adott. Pedig a megnövekedett és hatalmas felelősséget jelentő feladataikat egyre csökkenő bevételekből kell ellátnunk.

"Ez most nem egy katonai, hanem egészségügyi, szociális és gazdasági válság, amelynek kezelésében a választói legitimációval, egyben helyismerettel rendelkező önkormányzatok és polgármesterek kiemelt szerepet kell kapjanak. Mi pont azt akarjuk, amit éjjel-nappal minden csatornán a polgároktól kérünk: együttműködést. Ha a mindennél fontosabból, a ránk bízott településeken élők egészségének és életének védelméből indulunk ki, nem lehet más út, csakis ennek a kormányjavaslatnak a visszavonása" – zárta a poszot Karácsony.

Forrás: 444

Címlapkép: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Mi a fenének kell polgármestereket választanunk, ha mindent a kormány csinálna helyettük is?
Koronázza meg már valaki ezt az akarnok diktátort!
ómió
Még a végén Karigeri nem is "ritkíthatna"? Az bizony katasztróf!
Aki Én
@ómió: Karigerit a valós többség választotta, csalások és közpénz 100 milliárdok nélkül. Eddig érted, buta lúzer?
ómió
@Aki Én:A "hazánkban ideiglenesen tartózkodó" és persze "bejelentett" import efftársaid többsége, bolsiék fajkreténje! A "milliárdok" meg "parkolásilag" biztos Zuglóban maradtak!
Aki Én
@ómidióta: Bolsi társaid ezzel nyugtatnak? Érdekes, hogy gyakorlatilag minden mocskot másra hazudtok. Neked könnyű lehet...
Mondanám, hogy nem lehetsz ennyire buta, de de! Te bajod...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.