A dán Konzervatív Néppárt egyik tagja szerint több más párt is hasonló lépést fontolgat. Mindeközben az uniós biztosok szerdai ülésükön külön tárgyaltak a magyar koronavírus-törvényről. Az Európai Bizottság az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedést meg fogja vizsgálni – jelentette be az intézmény vezető szóvivője, Eric Mamer.

A Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi az Európai Néppártból a dán Konzervatív Néppárt

– erről a dán tömörülés elnöke és európai parlamenti delegációvezetője, Soren Pape Poulsen és Pernille Weiss EP-képviselő értesítette Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt a Népszava cikke szerint.

A lapnak nyilatkozva Pernille Weiss elmondta,

tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt.

Weiss szerint a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy nem maradhat a pártcsalád tagja. "Sok pártelnök reménykedett a kedvező változásban, ezért döntött annak idején a magyar párt felfüggesztése mellett. Ezek után a Fidesznek végképp nincs helye közöttünk" – jelentette ki a dán politikus.

A Népszava emlékeztetett: EPP szabályai alapján öt országból legalább hét tagpártnak kell indítványoznia a kizárást ahhoz, hogy a javaslat a döntéshozó fórum napirendjére kerüljön.

Közben az Eurologus írta meg szerdán, hogy az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer szerdán bejelentette, hogy az uniós biztosok külön tárgyaltak a magyar felhatalmazási törvényről, és a Bizottság az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedést meg fogja vizsgálni.

A hétfőn elfogadott magyar jogszabály rég nem látott hullámokat vetett a magyar kormány körül: a nemzetközi lapok és civil szervezetek mellett konzervatív politikusok is elítélték a lépést. A Fidesz pártcsaládjának elnöke, Donald Tusk például arról beszélt, hogy

ha Orbán logikája győzne, az az EU végét jelentené.

A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn pedig a Die Welt-nek adott nyilatkozatában azt mondta,

szerinte politikai karanténba kellene helyezni Magyarországot.

Asselborn szerint „ha egy európai kormány különleges felhatalmazást kap a koronavírus elleni küzdelemben, az sehol nem eredményezi a parlament felfüggesztését, csak Magyarországon”. És a külügyminiszter szerint a következő generációk érdekében nem szabad engedni az „orbanizációt”, ami „lényegesen eltér a demokrácia szabályaitól”. Ezért van szükség a karanténra, ami úgy nézne ki, hogy az európai diplomaták és miniszterek nem ülnek tárgyalóasztalhoz magyar kollégáikkal. Mint az Eurologus írja, 2000-ben épp ez történt Ausztria és az EU tagországai között, amikor a szélsőjobboldali Jörg Haider-féle Osztrák Szabadságpárt kormánykoalícióra került.

Forrás: Eurologus, Népszava, 444, HVG

Címlapkép:MTI/Czeglédi Zsolt

83 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Eriksson: Lehetne - ha el nem veszett volna a bizalom. Láss példát: hétfőn a csürhe megszavazta az egyeduralmat és szerdára virradva a degenerált Semjén már a polgármestereket is meg akaná fosztani a jogaiktól.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@kereső: A bolssi "véleményekre" nem mondhatom, hogy kereszténydemokrata! Azt csak a néppártban szokás! Felőlem meg azt hordasz, amit akarsz, még buzi is lehetsz, csak maradhassak ki belőle.
kereső
@ómió: Na akkor hanyagolj -bennünket- mert akkor kimaradhatsz.
Jozefina
A kezdeményezők nek igazuk van, mert féltik a közös értékeket, a demokráciát, féltik az EU-t, féltik a jövő generációját!!! Kérdés, hogy süket fülekre találnak-e???
ómió
@kereső: Programot az efftársaidnak csinálj, ne nekem!
kereső
@ómió: Én neked programot? Isten ments.
ómió
@kereső: A nevedet is gyakran letagadod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.