Katasztrofális hatása lehet a munkanélküliségi hullámnak Magyarországon – írja a Forbes.

Szakértő: 10-ből 9 magyar fél évig sem húzná ki munkanélküliként
Fotó: Pixabay

Karagich István, a Blochamps privátbanki tanácsadócége alapító-ügyvezetője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hazai jövedelmi és vagyondecilisei, illetve a Blochamps saját adatbázisai alapján készült számítás alapján azt a következtetést vonta le hogy csak a felső vagyoni tizednek van annyi megtakarítása, hogy átvészeljen egy tartós, munka nélküli időszakot. 

Ez azt jelenti, hogy

10 magyarból 9 nem tudna átvészelni egy fél évig tartó munkanélküliséget.

A csoportokat összehasonlítva kitűnt, hogy a legfelső vagyontizedhez képest már a következő, kilencedik decilis is jelentősen le van maradva.

Míg a lakosság leggazdagabb 10 százalékának összesen 61 ezer milliárd forintos nettó vagyona van, addig a következő 10 százalék ennek mindössze a negyedével, 15 ezer milliárd forinttal rendelkezik.

Ezekből és az éves jövedelmi számokból pedig arra jutottak, hogy

csak a legfelső tíz százaléknak van elég felhalmozott megtakarítása egy hat hónapos munkanélküli időszak átvészelésére.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
A külügyérünk most nem rendeli be a környező országok nagyköveteit, és adja át nekik a kormány peticióját a "magyarok érdekében"?
Mégis csak felháborító diszkrimináció, hogy míg az anyaországban a munkájukat elvesztők egy fillér támogatást sem kapnak a kormánytól,
( ami a kormány szerint, jogos, és helyes!) addig a határon túli magyarokat akaratuk ellenére a kieső bérük 70 - 80%-val támogatja az adott ország kormánya! Skandalum!!!
Béla333
Majd Eltolcsi minden rászorulót kisegít, kölcsönad, hiszen ő jól tudja, mindenkinek milliók vannak otthon a sublótfiókban, csak nem merik elővenni!

2017-01-09
"A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb tanulmánya szerint egy magyar háztartás megtakarítása már több, mint 10 millió forint. "
minner.hu/tobb-mint-10-millio-forint-megtakaritasa-van-a-magyaroknak-kar-hogy-ez-csak-atlag/
Mézike
@Maria26: Jé! Mióta vannak itt "ribancok" :?
Borsodi
A varázs szó munka nélkül! Viszont aki nem munkából éltek azoknak van mit aprítani a tejbe és nem igen érdekli őket ha nem húzzák ki.A kormány nem jótékonykodik a népével!
ómió
Ó, igen! Arra csak a Böszme-féle 12%-os munkanélküliségben voltak képesek, évi 2x-i gázáremelés mellett! Évekig!
kokopelli
1989-ben a "váltásnál" kellett volna meggondolni ill. a nyugati szoc. rendszereket megvizsgálni,és a
legkedvezőbbet példának venni! Már elment a vonat! (:-()
Yoda69
Mindezek tetejebe orban adossag csapdaba hajszolt 200 ezer csaladot. Ok lesznek az elso aldoztai a bedolo forintnak (370 most) es az elszallo inflacionak.
Macskaszem
@ómió: Ne böszmézzél már itt agyatlan, 10 éve ti hatalmaskodtok, majd nézd meg, mi marad itt a járvány után. Minden ország segíti a most munkájukat elvesztőket, csak ez a moslékország nem.
ómió
@Macskaszem: Csak nem már "végképp eltörölted" a multat? Jó efftársi módra! Mert úgy könnyű! Pedig a "moslékország" akkor voltunk! De a jövőt, ugye, "tisztán látod"? Hazudd már ide, hogy a "fogékonyak" legalább a falnak mehessenek! Bolsi mentalitással erre roppant nagy lehet az igény!
division
@fideszes gyökér: Munkával is elérhet odáig az ember, hogy ne jelentsen gondot fél év, de még jóval több sem. Benned miért van kizárólag csak rosszindulat? Ennyire szarul megy az életed, és utálod azokat, akiknek meg nem? A Fidesz 2010 óta van folyamatosan, normális esetben meg egy középkorú ember már a rendszerváltás előtt is dolgozott. Ne is haragudj, de aki 40-50 éves korára nem tud semmit felmutatni, ott valami baj van.
Béla333
@division: 15.58
Már bocs hogy beleszólok, de:
Ha valaki 40-50 éves korára annyit tud felmutatni, hogy fizeti a 15 évvel korábban felvett lakás hitelét, az szerinted annyit jelent, hogy ott baj van? Ha a lakáshitel törlesztés mellett nem tud már annyit félretenni havonta, hogy kibírjon a család fél évet bevétel nélkül, akkor ott baj van szerinted?
Ha valaki nem vállalkozó, hanem mondjuk kétkezi munkás, nem túl magas fizetéssel, akkor ott már gond van?
Ne ítélj olyan könnyen. Az emberek többségének azért nincs tartaléka, mert annyit kereshetünk ma Magyarországon, hogy éppen csak kihúzzuk, kihúzzák a következő fizetésig.
Hiába mondja az ÁSZ elnöke a 4 millió adóforintjainkból összedobott fizetésével, hogy minden hónapban tegyünk félre, ha a másik csak mondjuk 200 nettót keres havonta.
Rockxy
aztat szakértölő nékű is tuggyuk, hogy a magyar az talál munkát magának, ha akar
division
@Béla333: Nem, korántsem erről van szó, és nem is neked reagáltam, csak egyszerűen már bosszant az, hogy amennyiben valakinek nem jelent gondot akár 10 évig is teszem fel otthon maradni, akkor azt már Orbán fizeti, meg seggnyaló, stb. Az ilyen hozzászólók az okai annak, hogy az ember nem tudja már megállni szó nélkül ezt az egészet, plusz az ilyen emberek azok, akik tényleg képtelenek lennének boldogulni az életben kormányoktól függetlenül is. Ezek mindössze irigy emberek, akik gyűlölik, ha más többre vitte. Akikről te beszélsz szintén sokan vannak sajnos, és ez baj természetesen, itt a kormánynak segítséget kellene nyújtani, én sem mondok mást.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.