Változnak a kézbesítés és a postai ügyintézés a kialakult járványhelyzetre tekintettel. A Magyar posta új érintésmentes küldeménykézbesítési eljárást vezet be április 6-tól.

Érintkezés nélküli kézbesítési módot alkalmaz jövő héttől a személyes átvételt igénylő postai küldeményeknél a veszélyhelyzet idején a Magyar Posta. Az új intézkedéssel elkerülhető a közvetlen fizikai érintkezés és ezzel tovább csökkenthető a fertőzésveszély kockázata. A változás több küldeménytípust is érint.

Tekintettel a kialakult járványhelyzetre a Magyar Posta a fertőzésveszély kockázatát csökkentő érintésmentes küldeménykézbesítési eljárást alakít ki, amelyet 2020. április 6-tól vezet be. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a postai munkatárs és a címzett a küldemény személyes átadásakor elkerülje a közvetlen fizikai érintkezést.

A rendelet alapján a veszélyhelyzet alatt az ajánlott leveleket a kézbesítő a levélszekrénybe kézbesítheti úgy, hogy ezt rögzíti a készülékén. A tértivevényes levél, a hivatalos irat és a csomag esetében az átvételt nem kell a címzettnek aláírással igazolnia, ehelyett a személyazonosságot igazoló igazolvány adatait egyezteti a kézbesítővel lehetőség szerint mintegy 1,5 méteres távolságból. A kézbesítő ezeket az adatokat rögzíti az elektronikus készülékén, és átvettnek minősíti a küldeményt.

Jelentős változások a postán

Hasonló módon járunk el a postákon is, vagyis postai küldeményátvétel esetén a postai munkatárs jegyzi be az átvevő igazolására alkalmas okmány típusát és számát, ekkor sem szükséges az ügyfelek részéről az aláírás. Könnyítést jelent az is, hogy a csomagot – a címzett kifejezett kérésére – alkalmi átvevőnek, akár a szomszédnak is átadhatja a kézbesítő, természetesen ebben az esetben is rögzíteni kell az átvevő adatait.

A kormányrendelet kitér a hatósági házi karanténnal érintett címeken történő kézbesítésre. Az érintett címeken a tértivevényes ajánlott küldeményeket, hivatalos iratokat, csomagküldeményeket és a kifizetési utalványokat a postás nem kézbesíti személyesen. A küldemények kézbesítését a karantén lejártát követően kísérli meg a posta, sikertelen kézbesítés esetén az értesítőn megjelölt őrzési ideig tartja (általában 10 munkanapig), és annak lejártát követően a kézbesíthetetlenség szabályait alkalmazza, azaz visszaküldi a feladónak. A karantén ideje alatt az ajánlott és a közönséges levélküldeményeket levélszekrénybe kézbesítjük.

A Magyar Posta a veszélyhelyzet kihirdetése óta számos intézkedést hozott, melyek célja minden esetben az volt, hogy csökkentsék a fertőzésveszély kockázatát a postai munkatársak és az ügyfelek egészségének védelme érdekében. A közvetlen ügyfélkapcsolattal rendelkező munkatársak számára védőfelszerelést biztosított a társaság, a postákon rendszeres fertőtlenítő takarítás van, a postai nyitvatartás a forgalomhoz igazodóan módosult, a nyugdíjasok számára az utalvány átvételhez egyszerűsített meghatalmazást biztosít, illetve ingyenes ismételt kézbesítést.

Azonban nem csupán a postások, hanem a címzettek, az állampolgárok is tehetnek azért, hogy óvják az egészségüket.

ha csenget a postás, akkor használjon Ön is szájmaszkot, gumikesztyűt vagy tartson kb. 1.5 méteres távolságot.

ha csomagja vagy tértivevényes levele érkezik, legyen önnél a személyi igazolványa, és adja meg adatait

ha online rendel webáruházból, és van a közelében csomagautomata, kérje oda a szállítást

csomagrendelés esetén használja az online fizetési módokat

ha csekket szeretne feladni, használja az iCsekk applikációt

a postai nyitvartások változhatnak, ezért kérjük tájékozódjon mielőtt elindul a postára

Cikk- és címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@jesz: A nyugdíjasoknak is bankszámlára kellene utalni a nyugdíjakat.
jesz
@division: ez stimmel..de mint tudod, jelenleg egymillió embernek nincs bankszámlája, és bankkártyája...

namost ha ezekben a vészterhes időkben maszk nélkül jár az emberek jó része, akkor a kártyára ugyanúgy nem lehet rádumálni(jó, elismerem, hogy falvak százaiban megoldhatatlan)
division
@jesz: Persze, tudom, csak mint megoldás lehetne jó.
jesz
@division: értem, az a terv, hogy pár év alatt kihal ez a generáció, és akkor már mindenki kártyáról, telefonról fizethet..a szomszéd néni azt mondta erre, hogy azért sem hal meg!
mindenesetre igazad van.
division
@jesz: Ez nem terv, sajnos ez tény, nem élhetünk örökké. Ezt a számlás dolgot már régen meg kellett volna mindenkinek oldania.
jesz
@division: hát ez az, csak a hatalom nem merte erőltetni. Nekem van számlám, kártyám, NFC-m, engem nem érint.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.