Közös közleményt adott ki Budapest 14 ellenzéki polgármester a kormány által szombaton bejelentett megszorító csomag miatt.

Tiltakoznak a budapesti ellenzéki polgármesterek a kormány megszorító csomagja miatt
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó – Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 4-én. A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot – jelentette be Gulyás Gergely. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Az ellenzéki polgármesterek szerint a kormánynak át kellene gondolnia, hogy mit vesz el az önkormányzatoktól.

Így szól a közlemény:

Az egész ország küzd a koronavírussal. Mi is. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy biztonságban és egészségben tartsuk a 26 ezer I. kerületi lakost. A Budavári Önkormányzat önkéntesekkel segíti az itt lakókat, csomagok összeállításával és kiszállításával támogatja az időseket, lelkisegély vonalat helyeztünk üzembe, és elsőként az országban összeállítottuk és elfogadtuk a helyi vállalkozásokat megsegítő csomagot.

Tesszük ezt úgy, hogy az Önkormányzat nagy nehézségek elé néz idén. A legóvatosabb becslések szerint is kétmilliárdos csökkenést várunk erre az évre az elmaradó adókból és egyéb, az idegenforgalomtól függő bevételekből. Ezek mellett többet is kell költenünk: többszáz millió forintba kerülnek az emelkedő szociális juttatások és a koronavírus elleni védekező eszközök beszerzése.

És a végét még nem is látjuk – amit viszont jól látunk, hogy a kormány ebben a helyzetben sem tétlenkedik, ha az önkormányzatok terheinek növeléséről van szó. A települések legstabilabb bevételei közé tartozik a gépjárműadó, amely független idegenforgalomtól, vírusoktól és természeti katasztrófáktól. Erre az összegre tenné most rá a kezét a kormány, kockára téve így a települések, kerületek működését. Teszi ezt úgy, hogy azt várja, mindenki vegye ki a részét a küzdelemből. De úgy tűnik, a küzdelem nekik csak részben szól a vírusról, sokkal inkább szól a politikai haszonszerzésről és a népszerűségről.

Mi, az I. kerületben fejlesztések eltolásával biztosítani tudjuk a kerület nyugodt működését.

Lesznek azonban olyan települések, amelyeket ez a megszorítás nehéz helyzetbe hoz, és feladni kényszerülnek majd olyan fontos feladatokat, mint az otthon maradt idősek ellátása.

Arra kérjük a kormányt, gondolja át, mit vesz el az önkormányzatoktól, mit vesz el a települések lakóitól, és ne az önkormányzatok kivéreztetésével igyekezzen politikai tőkét kovácsolni a veszélyhelyzetből.

A közleményt az alábbi kerületi vezetők írták alá:

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere

Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere

dr. Kiss László, a III. kerület polgármestere

Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere

Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere

Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere

dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere

dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármester

Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere

Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A qrmány megint más farkával verné a csalánt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
RonaGyuri
@RonaGyuri: Értelmi/értelmezési fogyatékos esete a szójátékkal

A derék Gergől gyerek megint kivágta magát

Sokaknak nem tetszik, hogy ártunk és qurmányunk megnyilvánulásait szójátékként, sőt igazából szövegértelmezési nehézségeik bizonyítékaként poénkodok azokon a vérlázítóan ostoba , de arrogáns viselkedésen, amivel uralkodnak.
Most a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adta egyértelmű bizonyságát annak, hogy nem tévedek. Kijelentette, hogy: „a jogállamiságért aggódó 13 uniós tagállam közös kiáltványához azért csatlakoztunk, mert mi is elkötelezettek vagyunk ezen értékek mellett, ebben semmi cinizmus nincs.”!
Ehhez csatlakoztak:
www.government.nl/documents/diplomatic-statements/2020/04/01/statement-by-belgium-denmark-finland-france-germany-greece-ireland-italy-luxembourg-the-netherlands-portugal-spain-sweden?fbclid=IwAR2NA_gwXN3V2Ql4QP9B-JQ5KMdCY9E9E0BcHJxhptAJ9swELygSBi2WBXc
ómió
Bolsi őnkormányzatokat, bizony, csak bolsi kormánynak "dukál" kifosztani! Más kormány rájuk se nézhet!
solidedge
A Fidesz vezetésű önkormányzatokat kompenzálni fogják a járvány elmúltával, a másik oldalt nem. Eddig is látszott a megkülönböztetés.
csetere
@Mirabilis: Ha jól emlékszem 1,1 millióan kaptak szavazati jogot, mert ennyinek köszönte meg Semjén a a szavazatát.
polar450
Ismerősöm fél órája telefonált, hogy Zalaegerszegen - ott, ahol a fideszes polgármester az önkormányzat pénzén vásárol maszkokat és oszt szét a postaládákban - ott tartanak, hogy pénzt tarhálnak adakozás formájában az emberektől, mert a rezsim elvonja bevételi forrásaik egy részét és ez érzékenyen érinti a költségvetésüket.
Orbán a jó csávó, mi?
Minden terhet az emberek fizetnek meg, többek között azok is, akiknek nincs, vagy alig annak tartalékaik és most már állásuk sincs!
Hol vannak ilyenkor a keresztény, értékek, a jézusi emberség?
"Nekünk Magyarország az első!"
Vagy mégsem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.