A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára beszélt arról, hogy a szeszfőzdék a kormányra várnak, hogy csökkentse a tiszta szeszre vonatkozó jövedéki adót.

A bama.hu cikke szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján több mint 20 ezer megánfőzők által bejelentett lepárlóberendezést tartanak nyilván, ám ezeknek csak kis része, 7 ezer körüli van használatban.

Adnának tiszta szeszt a pálinkafőzdék, ha a kormány csökkenti a jövedéki adó mértékét

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Ezek az eszközök alkalmasak tiszta szesz előállítására, ami viszont a kézfertőtlenítők alapanyaga. 

A lapnak Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára elmondta, a vállalkozások átállnának a hiánycikknek számító tiszta szesz gyártására, de annak a jövedéki adója jelenleg annyira magas, hogy nem éri meg az előállítása a pálinkafőzdéknek, mivel

"a fertőtlenítőket gyártó cégek ezen az áron nem tudják megvásárolni és készítményeik árába azt beépíteni"

- olvasható a cikkben.

Rabb a következőt javasolta a lapban:

A veszélyhelyzet idejére javasoljuk a jövedéki adóról szóló rendelkezések oly módon történő megváltoztatását, amely szerint a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből, vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke. (...)

Ezáltal, az egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások egyrészt a tiszta szesz előállításával munkát tudnának adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítanák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.

A kamarai főtitkár azt is felvetette, hogy a NAV által lefoglalt szeszes italokat kellene tiszta szesszé átalakítani, amik aztán szintén alkalmasak lehetnének a kézfertőtlenítők alapanyagának.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
na arra várhatnak...ne má...saját zsebe ellen nem fog dönteni a duce...
virusinc
Gyerekek! Mielőtt bárki is mondana vagy írna valamit, előtte olvassa el az új Jövedéki Törvényt! 2017.07.01-től kell alkalmazni!
Van ám benne olyan is, hogy 89. Mentesülés az adófizetési kötelezettség alól
133par.(1)bek. i)
Vegyipari és kozmetikai termékek!
A kézfertőtlenítő lehet ez is, meg az is! De jövedéki adó mentes!
No erre varrjatok gombot! üdv, Marthy

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.