A főpolgármester szerint a járvány lassításának ez is fontos része.

Karácsony Gergely budapesti lakásokba költöztet be hajléktalanokat

A megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket a fővárosban. Ennek érdekében a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik – derül ki Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében hozott határozatából.

A budapest.hu oldalon közzétett határozat szerint a fővárosi önkormányzat a VIII. kerületben, a Kőbányai út 22. szám alatti lakóépület 71 üres lakását és 3 üres tárolóját 2021. április 30-áig a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) ingyenes használatába adja a hajléktalan-ellátás biztosítására.

„A koronavírus terjedésének hátráltatása érdekében a hajléktalanellátó intézmények esetében is meg kell tenni minden lehetséges intézkedést, ennek azonban szűk határokat szab az általános zsúfoltság és a lakók mobilitása. Emiatt az éjjeli menedékhelyek és átmeneti szállások lakói közül a koruk és meglévő egészségügyi problémáik miatt kiemelkedően súlyos kockázatnak kitett hajléktalan emberek megelőző jellegű, elkülönített elhelyezésére van szükség”

– olvasható az előterjesztésben.

Ennek érdekében a BMSZKI üzemeltetésében lévő IX. kerületi, Gyáli út 33-35. szám alatti átmeneti szálláson helyeket szabadítanak fel, úgy, hogy az ott élő embereknek ideiglenes elhelyezést biztosítanak fővárosi tulajdonú lakásokban. „Ez biztosítja, hogy a Gyáli úti szállón élő, rendszeres jövedelemmel és előtakarékossággal rendelkező lakók ne kerüljenek ki a főváros ellátó rendszeréből” – írták.

Az előterjesztés szerint a Kőbányai úti ingatlanon álló 187 lakásos ötemeletes lakóépület a főváros tulajdonában van, a házban jelenleg 93 üres lakás van.

„Ezek között 71 olyan lakás található, amely a hajléktalan emberek megóvása érdekében a rendkívüli elhelyezési kapacitás biztosítására alkalmasak, vagy könnyedén, rövid idő alatt alkalmassá tehetők. A 71 lakásból 52 olyan lakás van, amelyekben kisebb javítási munkákat kell elvégezni”

– olvasható. A lakások közüzemi díjait a BMSZKI fizeti, amely az üzemeltetést is végzi.

Forrás: 24.hu

Kép: MTI/Illyés Tibor 

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Korácsony legalább konkrétan tesz valamit az ember életek megmentéséért!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Nagyon jó, helyes és követendő cselekedet. Minden olyan lakásbővében lévő , főleg politikai ingyenélő, ingatlantulajdonost, akik csak jövedelmi céllal tart ilyen ingatlant, kötelezni kéne hogy adja oda a hajléktalanoknak...
Pálinkás Pál
Az ott lakók de fogják szeretni érte...ők már többet biztos nem szavaznak erre a hülyére!!!
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: eszedet elhagytad??? vagy nincs szövegértésed???
"Ennek érdekében a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik"
lefordítsam neked???, önkormányzati tulajdonú üres lakások...szívesen!!!
Jozefina
Korácsony legalább konkrétan tesz valamit az ember életek megmentéséért!!!
Nessy
@Pálinkás Pál: Nem hiszem, hogy miután olyanokról van szó, akik dolgoznak/tak és nem alkoholisták, lehet, hogy semmivel sem lesznek rosszabbak, mint a lakástulajdonnal rendelkező alkoholista, családját verő, mindenért ordítozó, szeméthalmozó lakók! Sokan vannak, akik a hitel bedőlése miatt kerültek utcára, és hidd el, nem kevés köztük a normális ember! Vagy aki elvesztve pár hete a munkáját, ki kellett költöznie az albérletből! Ugyanis jól hangzik "aki dolgozni akar, talál munkát" szlogen, csak éppen nincs munka! Hiába lenne mondjuk házhoz szállítási feladat, ha nincs megfelelő jogosítványa, vagy targonca kezelő, de nincs szakvizsgája hozzá, mert eddig más területen dolgozott! Feltöltőt már sehol nem keresnek!
Eriksson
Szép gondolat, majd meglátjuk mire megy.
Fogják-e fizetni a rezsit a hajléktalanok, rendben tartják-e a környezetüket, hogy fognak viselkedni?
S ha nem jön be, hogy szabadul meg tőlük? Kilakoltat?
vacsi
Ezek szerint ezek a lakások üresen állnak. Hány család, gyerekekkel örült volna nekik!
Pálinkás Pál
@Nessy: És ezt miért nekem mondod??? és ha utána olvasol a gyáli úti szálló nem kilakoltatott családokat fogad...
egy sor a hirdetményükből..."A szociális szakemberek segítséget nyújtanak a hivatalos ügyintézésben, szenvedélybetegségek leküzdésében, magánéleti problémák megoldásában is"
ez tényleg arra mutat hogy csómó bedőlt hiteles kilakoltatott család lakik ott!!!
teuton
@vacsi: Esetleg olvasni tanulni??? Nem üresen allo berlakasok, hanem atmenetei szallaskent hasznaltak. Azonkivül ha esetleg majd megtanulsz olvasni, böngessz utana, mi a szocialis halo, milyen egy szolidaris tarsadalom. Esetleg külföldön körülnezni??? Csak 1 pelda: Nyugaton nem bünteik a hajlektalanokat börtönnel, ingyenes szallasok vannak, ahol tisztalkodhatnak, ruhat kapnak, orvosi ellatast es penzt! Nemetoszagban ez majdnem 4500 ft naponta. Azonkivül a leveskonyhan 1,5-2 euroert meleg etel van, hussal. A kisvarosunk önkormanyzata vett egy nagy hazat, ahol több mint 10 embernek lenne helye, de megsincs tele. Ha nem hiszed, vagy irigyled, jöhetsz kiprobalni!!!
vacsi
@teuton: Erről az oldalról nézve, nyilván igazad van. De én a másik oldalt látom: a budapesti hajléktalanok egy része inkább él a zavarosban, mint hogy hazamenjen a falujába, vagy megpróbáljon vidéken szálláshoz és munkához jutni. Pl. a mezőgazdaságban. E mellett sokszor a bűnözést választják. Sokan még a meglevő szállókra sem mennek, mert ott szabályok vannak... Ezzel szemben szép számmal vannak olyan családok, ahol a szülők tisztességesen dolgoznak, nevelik rendesen a gyerekeiket, de nincs lakhatásik, mert albérletet gyerekkel igen nehéz találni. Szóval, ha már segíteni kell - én az utóbbiakra szavazok!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: @Gyütt Mönt: Amikor a véleményt írtam megesküszöm hogy nem ez a szöveg volt, vagy legelábbis benne vilt hogy Geri egy saját nem használt lakásást adja oda a hajléktalanoknak...és nem voltam túlfertőtlenítve...:)
Ronin2
A Gyáli -úti átmeneti szállásról költözteti a hülye az ÜRESEN ÁLLÓ ÖNKORMÁNYZATI lakásokba!
Sok-sok fiatal ,meg idősebb pár meg had várjon még!
Most jött el az az idő,amikor nem lehet "TASZakodni",a hajléktalanoknak kéne egy barakkszállást építeni,s vizsgálat alatt tartva őket elszállásolni.
Ha Ócsán tudtak / tényleg milyen csend van róla?/ a bedőlt hiteleseknek lakóházakat építeni/ marhára túlárazva/,akkor nehogymár a hajléktalanokkal ne tudjanak mit kezdeni.
Ui:- mindegyik menjen a I. kerületbe,ott kapnak 100 ezer forintot.
teuton
@vacsi: Olyan vagy, mint az Orbanc, 11 ev utan is visszafele mutogat, gyurcsanyozik! Akkor en is megteszem: az emult 10 evben mint csinalt a foideszes föpolgi ezekkel a lakasokkal??? Hagyta üresen, lerohadni? Tudod ez olyan helyeken, ahol nem mutyiznak allami vagyonnal, ugy megy, 1-2-3 havi lakbert elengednek az uj berlöknek, hogy renovaljak. Segitettem egy ilyen lakast rendbetenni, 1 napba tartott kifesteni es tapetazni, 1 havi lakbert elengedtek! Ja, nem Magyarorszagon, ott a fideszes kap Budapesten havi 40ezerert egy berlakast...
vacsi
Miből gondolod, hogy én ezt helyeslem? Elárulom, én a szocialista módszert helyeseltem: mindenki dolgozzon, kapjon lakást, fizetést.
Macskaszem
Gondolom Karácsony azért akarja beterelni őket az utcáról, mert ha a hajléktalan elkapja a vírust, sokkal több embernek fogja továbbadni, mivel napi 24 órában terjeszti ha szabadon járkál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.