A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a nemzeti válaszok működnek a legjobban, a brüsszeli koordináció háttérbe szorult – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés keddi ülésén.

A tárcavezető napirend előtti felszólalásában, a NATO és az EU külügyminisztereinek értekezleteiről beszámolva kiemelte: mindenki nemzeti alapon, a nemzeti specifikumoknak, érdekeknek megfelelően hozta meg a döntéseit, míg a brüsszeli koordináció minden területen háttérbe szorult, legyen szó a repatriálásról vagy az egészségügyi védőeszközök beszerzéséről.

Közölte:

egész Európa – beleértve "az állandóan rendkívül kritikus és a demokrácia lényegéről sok esetben oktatni és leckéztetni is kész" Nyugat-Európát – Kínában áll sorba az egészségügyi védőfelszerelésekért.

Ezért lehet, hogy a járvány után a keleti kapcsolatokra vonatkozó európai politikát is át kell gondolni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a mostani parlamenti ülés élő cáfolata annak "a nemzetközi álhírgyárban folyamatosan megtermelt fake news-nak, amely szerint a magyar parlamentarizmust sutba vágtuk volna".

A magyar parlament ülésezik a veszélyhelyzet alatt is

- mutatott rá.

Szijjártó Péter a NATO-tagállamok külügyminiszteri tanácskozásáról elmondta: a szövetségnek kellő figyelmet kell fordítania a terrorizmus elleni küzdelemre, mert a terrorizmus az egyik legfőbb kiváltó oka az illegális migrációs folyamatoknak. Ha egy ellenőrizetlen, nagy létszámú migrációs hullám elindul, az nemcsak az eddig biztonsági és kulturális kockázatokat, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázatokat is hordoz – vélekedett.

Kitért arra: az Afganisztánban állomásoztatott magyar katonák létszámának növelése előtt álltak, amikor az Egyesült Államok megállapodott a tálibokkal, így az afganisztáni csapatlétszám-emelésre nincs szükség, az oda szánt kontingenst más NATO-műveletekben használhatják fel, és erről a NATO-főtitkárral folytatnak konzultációt.

Megjegyezte: az Irakban ellátott NATO-feladatok kiszélesítését támogatják és készek a részvételre ebben.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Budapesten működik a NATO katonai egészségügyi központja, amely komoly szerepet vállal a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Közölte: egy úgynevezett reflexiós csoportot működtet a NATO, ennek feladata a felkészülés az új típusú kihívásokra és az abból fakadó változásokra, de több közép-európai és balkáni ország képviselője is jelezte, hogy földrajzilag egyenlőtlen elosztású a csoport, mert csak egy közép-európai szereplő van benne.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Na, ki csinál megint pártpolitikát a vírusból, ki szidja ellenfeleit és partnereit a vírus árnyékában, ki uszít megint minden kritikus ellen, na ki???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Na, ki csinál megint pártpolitikát a vírusból, ki szidja ellenfeleit és partnereit a vírus árnyékában, ki uszít megint minden kritikus ellen, na ki???
tudode
Belegondolva abba, hogy már a MÁSODIK GENERÁCIÓS frakcióvezetők, szócsővek mentegetik azokat, akik felváltva elhasználták egymás etetőjét, és FELFELÉ BUKTAK (Orbán, Kövér, Áder) a frakcióvezetőként, amit bármely öregasszony megirigyelhetne tőlük azt, hogy KÉPESEK LEVEGŐVÉTEL NÉLKÜL NYOMNI A SÓDERT!
.
Sóder ország hetyempityei már az EU-t azzal kárhoztatja, hogy nem bocsát VÉDŐ FELSZERELÉST az EU tagországoknak csak LÓVÉT, hiszen az EU-nak nincsenek gyártóüzemei, csak a tagországoktól befolyó kohéziós, és egyéb alapokat öntik mint a penyvát még azon tagország(ok)nak is, ahol még a EU-s tagországok befizetései is hokizsebekbe vándorol.
.
Háttérzajként hallgatva a parlament most folyó, az ellenzék által ÉGBE KIÁLTOTT SZAVAIT:
.
www.parlament.hu/plenaris-elokozvetites
.
Szijjártó Petya az ügyeletes!
.
!!!
.
Clavigo
Az EU. helyében én már régen kibasztam volna ezt a Têbolydát ,,vagy legalábbis elzártam volna a pénzcsapot,,minimum...
justhpeter
Ha a brüsszeli koordináció a háttérbe szorult mellettetek, akkor adjátok vissza a Brüsszelből jött pénzt. Másik megoldás, hogy abbahagyjátok a permanens hazudozást.
namihami
Mert az ún. ""nemzeti"" vállalatok zöme már a családi/baráti/üzlettársi (tejelő) kezekben van. Azoknak pedig, márcsak a saját jólfelfogott érdekében sem, nem szabad elengedni a kezét. Zsebre menő üzlet, aminek hanyagolása napiszinten komoly károkkal járhat.
Mindjárt az elsö lépésben éppen és véletlenül, de a turizmus került sorra (Racsi, vejkó és társai). Jellemzően...
illusion
Letiltott az agya: www.youtube.com/watch?v=uUkbBr1mSNM

Szerintem ezek elhiszik, amit mondanak. Saját maguknak is hisznek. Ezért nem értik, hogy miért vádolják őket hazugsággal.
A hatalom, drog. Rákaptak az ízére.
A fideszes más világ...
verőce21
Az új jellegű "háborúk" innovációs forradalmat hoznak a technológia, a pénz, a kormányzás és a politika terén.
Új szövetségi hálók alakulnak ki. Felértékelődik a hatékony állam és kormányzás, a gyors döntéshozatal, az innovatív vezetés és az együttműködés.
kereső
@Horizont: Nemzethy az khélek alássan! Mindig gyanakvó leszek, ha elkezdik a "nemzetet" emlegetni- vajh mennyi jut a nagyszabású gazdasági programból az egyházaknak, meg a határon túlra?
illusion
Üléseznek az álnokok. Demokráciát játszanak a parlamenti babaházban.
Így utólag nézve, sajnos azoknak volt igazuk, akik két választással ezelőtt bojkottra szólították fel az ellenzéki pártokat, hogy ne induljanak a választáson.
Azzal nem tudtak volna mit kezdeni Orbánék.
De az ellenzéknek kellett a pénz kalácsra.
Tetszettek volna demokráciát őrizni - nehézségek árán is!

Késő bánat, ebgondolat.
Gyütt Mönt
Szíjjártóról azonnal a külügy részére beszerzendő felső- és középfelső kategóriás gépkocsi park jutott az eszembe. Ez most nagyon fontos.
namihami
@verőce21: 11.50:: Orbániádiában (sajnos és jellemzően) éppen a Te általad felhozott tételek kerültek a sokadik helyre.
A hatékonyság, a vezetés és az együttműködés jellemzően egy--nagyon jól behatárolható--baráti és/vagy üzleti körben működik. Ott a döntés jellege és sebessége, akár visszamenőleges törvénymódosítás szükségessége esetén is, azonnali és számukra kedvező. És ez még akkor is igaz, ha a vállalkozás esetleg nemzetközi (lásd pl. az autóipar), de fideszstatisztikai igény miatt szükséges lehet.(lásd a vírusidényt megelőző:: ""Mi vagyunk Euróla motorja. Ami már magában röhej volt.) Itt a helyi és a kinti döntés jellemzői azonosak lesznek.
Nessy
@kereső: Miután a határon túli "hű magyarjaik" akik elvesztették a munkahelyüket, munkájukat, most 70 - 80% bérért vannak otthon! Remélem, most nem lesz képük tartani a markukat! Pedig minden levélszavazó megérdemelné, hogy az itthoni törvények alapján kapjanak valamit is, ha már a fideszre szavaztak! Most nem trombitálnak "védelemért"! Az egyházakat támogatni kell, mert rajtunk már csak a Jóisten fog segíteni!
Nessy
@Gyütt Mönt: Az urizálás, osztogatás, a járvány idején zavartalanul üzemel!
teuton
@verőce21: "Az új jellegű "háborúk" innovációs forradalmat hoznak a technológia, a pénz, a kormányzás és a politika terén.
Új szövetségi hálók alakulnak ki. Felértékelődik a hatékony állam és kormányzás, a gyors döntéshozatal, az innovatív vezetés és az együttműködés."
Honnan masoltad ezt ki? Aztan ertelmezd mar nekem tetelesen az utolso mondatot, mit kell alatta pontosan erteni? Különösen a gyors dönteshozatal, innovativ vezetes es együttmüködes erdekelne!
Gyors dötnteshozatal. 3-4 hettes keses a vedekezesben es informalasban!
Innovativ vezetes: Igehirdetes a Kossuth-radion a birkaknak.
Együttmüködes: Az EU mocskolasa, 2000 milliard ft EUs penz letagadasa, a Türk tanacs dicserete...
kereső
@illusion: Nem kellett volna 2018-ban felvenni a mandátumot.
Zsopiale
Még most is szajkózod a náci patkánypropagandát, amit a gazdid a pöttöm pöcsével együtt a szádba adott, te szánalmas agy nélkül létező véglény...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.