Budapest góccá válhat, ha nem tartják be a korlátozásokat – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a koronavírus-fertőzöttek számának növekedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki, egyre nagyobb az esély, hogy bárki megfertőződjön.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet a szociális intézmények dolgozóinak, fenntartóinak felelősségére, s kérte a szigorított korlátozások fokozott betartását.

Hozzátette: az idősotthonokban korábban elrendelt intézkedések – látogatási és kijárási tilalom, felvételi zárlat – ellenére sem tudták megakadályozni, hogy a vírus bejusson ezekbe az intézményekbe. Jelezte, ezen otthonokra vonatkozóan új eljárásrend született, amelyek segítenek megakadályozni a fertőzés terjedését. Ennek része, hogy ki kell jelölni egy felelőst, vagy munkacsoportot, aki, amely kizárólag a beteg emberek ellátásáért felel.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy az ezen intézményekben dolgozók munkába járásukhoz lehetőség szerint kevésbé vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket, és a 24 órás munkarend 48 órás pihenőidővel is a napi mozgások csökkentését hivatott csökkenteni.

Elmondta azt is, hogy a Pesti úti idősek otthonában a járványügyi kivizsgálás jelenleg is tart, a legutolsó adatok alapján 53 ápoltnál és 12 ápolónál mutatták ki a fertőzést. Leszűrik az egész otthont – tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy

Kínából 400 ezer favipiravir hatóanyagú gyógyszer érkezett Magyarországra.

A készítmény csökkenti a vírusos állapotot, rövidíti a fertőzöttség időtartamát. Akiknél alkalmazták ezt a készítményt,azok négy napig voltak pozitívak, míg nélküle 11 napig tart ez az időszak. A favipiravirt Japánban engedélyezték, azóta alkalmazták influenza és ebola-fertőzés ellen is. A gyógyszer hazai engedélyezése folyamatban van, annak alkalmazásáról a kezelőorvosok döntenek.

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi halálozási arány mennyire magas a többi ország adatihoz képest, Müller Cecília azt mondta,

a magyar adatok nem térnek el jelentősen a környező országokétól, de összehasonlíthatatlanok.

A különböző országok különféleképpen számolnak be a megbetegedettekről, elhunytakról. A leginkább jellemző adat a lakosságszám arányos halálozási szám lenne, és ha így nézzük, akkor Magyarország az alsó harmadban van a többi országhoz képest – ismertette.

Azzal kapcsolatban, hogy terveznek-e reprezentatív lakosságmintán szerológiai vizsgálatot végezni, felmérve a járvány valós méreteit, az országos tisztfőorvos igennel válaszolt. Hozzátette: készült egy kutatási terv, amely arra ad majd választ, hogy milyen az átfertőződése a lakosságnak.

Arra vonatkozóan, hogy a mostani koronavírus-járvány lezajlása után lesz-e második, harmadik hullám, Müller Cecília azt válaszolta, számos kutatás zajlik ezzel kapcsolatban,

vannak olyan szakmai anyagok, amelyek szerint több hulláma is lesz a járványnak.

Ha így is lesz, akkor abban bíznak, hogy az már enyhébb lefolyású lesz, de biztosat jelen pillanatban nem tud senki – emelte ki az országos tisztifőorvos.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Jakab Péter a saját gondolatait mondja el. Sokkal hihetőbb és meggyőzőbb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Borsodi: Nem biztos, hogy van joguk lezárni a várost, a polgármestereknek nagyon megcsorbították a jogaikat, most csak még inkább fokozták azt.
Borsodi
@CsipkeRózsa: Ha egyáltalán felmerült ez valakinek a fejében,mert van ahol még mindig bejárnak dolgozni és kinyitották a piacot is ez nem felelőtlenség?
Lepényleső
...hogy erre eddig mi miért nem jöttünk rá?
levarosbukta
Szegény Cili néni egyre rosszabbul néz ki. Szerintem már rohadtul bánhatja hogy belement ebbe a játékba.
simmering73
Azért végeznek két tesztet (már ha végeznek), mert az elsőt a vuhani vírusra, a másodikat pedig a covid-ra tesztelik.
jesz
@levarosbukta: akármennyit fizetnek neki, csatakos pizsamában hánykolódik...hagyná a fenébe, de tudja, ha lelép, akkor jobb ha az országból is eltűnik...tehát inkább marad, és szzomorú arccal küzd

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.